Теми статей
Обрати теми

Заправка газових балонів для покрівельних робіт: ПММ чи матеріали для виробництва?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Заправка газових балонів для покрівельних робіт: ПММ чи матеріали для виробництва?

 

На який рахунок прибуткується заправка газових балонів для покрівельних робіт? Що це — ПММ чи матеріали для виробництва?

 

Щоб відповісти на це запитання, необхідно розібратися, чому для палива призначено окремий субрахунок у Плані рахунків бухгалтерського обліку — 203 «Паливо».

Паливо

— це речовина чи суміш речовин, здатна до екзотермічних хімічних реакцій із зовнішнім чи таким, що міститься в самому паливі, окислювачем, яка застосовується для виділення енергії, первісно — теплової1. У широкому сенсі паливо — це один з видів потенційної енергії, енергоносій, тобто процес горіння палива використовується як засіб отримання енергії.

1 http://ru.wikipedia.org/wiki/Топливо.

Природний газ широко застосовується як пальне в житлових приватних і багатоквартирних будинках для опалювання, підігрівання води та приготування їжі; як паливо для машин, котельних, ТЕЦ та інших цілей, у тому числі й для виконання покрівельних робіт. Крім того, зараз він використовується в хімічній промисловості як вихідна сировина для отримання різних органічних речовин, наприклад пластмас.

Як бачимо, газ може використовуватися двома кардинально різними способами: як джерело енергії — паливо та як сировина.

В

Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій № 291 від 30.11.1999 р. (далі — Інструкція № 291) зазначено: «на субрахунку 203 «Паливо» обліковується наявність і рух палива, що придбавалося… для вироблення енергії…», а також «якщо на підприємстві для технологічних та експлуатаційних потреб, для вироблення енергії… створюються запаси газу (у газосховищах), то їх облік ведеться на субрахунку 203».

У нашому випадку для виробництва покрівельних робіт газ використовується для вироблення теплової енергії. Тому його потрібно обліковувати на субрахунку

203 «Паливо» .

Субрахунок

203, залежно від видів палива, може ділитися на субрахунки третього порядку: для обліку бензину, дизельного палива, газу та інших видів палива, що використовуються на підприємстві. При цьому аналітичний облік палива організовується за видами, місцями зберігання та матеріально відповідальними особами.

За дебетом рахунка

203 відображається надходження запасів палива, за кредитом — використання, вибуття та уцінка.

Однак

Інструкція № 291 припускає й інший варіант обліку палива, якщо одночасно паливо використовується як матеріали. У цьому разі його можна обліковувати на рахунку 201. Використовуючи це застереження, можна вести облік надходження та руху газу на рахунку 201 «Сировина та матеріали» чи 207 «Будівельних матеріалів», залежно від того, на якому рахунку підприємство веде облік основних ТМЦ, що використовуються при будівництві взагалі та покрівельних роботах зокрема. Хоча це й повністю не відповідатиме букві цієї Інструкції. Адже газ у нашому випадку — це джерело енергії, а не матеріал, але за такого підходу всі ТМЦ, використані при будівництві, обліковуватимуться на одному рахунку. Практична зручність від такого підходу може стати причиною такого невеликого відхилення від вимог Мінфіну, яке до того ж не призводить до перекручення показників фінансової звітності.

 

Типова кореспонденція субрахунку 203 «Паливо»

Дт

Кт

За дебетом субрахунку 203 «Паливо»

203

63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками»

Надходження ПММ від постачальників

203

372 «Розрахунки з підзвітними особами»

Надходження ПММ шляхом закупівлі через підзвітних осіб

203

641 «Розрахунки за податками»

Зарахування до первісної вартості палива сум непрямих податків, нарахованих у зв’язку з придбанням цих запасів, у разі якщо такі податки не відшкодовуються підприємству

203

745 «Дохід від безоплатно отриманих активів»

Безоплатне отримання палива

 

Дт

Кт

За кредитом субрахунка 203 «Паливо»

151 «Капітальне будівництво»

203

Списання палива для використання його в капітальному будівництві

23 «Виробництво»

203

Списання палива у виробництво

91 «Загальновиробничі витрати»

203

Списання палива на цілі, пов’язані з обслуговуванням виробництва та управлінням виробничим процесом

946 «Втрати від знецінення запасів»

203

Уцінка палива (ПММ) до рівня чистої вартості реалізації

 

Юлія Єгорова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі