Теми статей
Обрати теми

Нюанси продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт

Редакція ББ
Лист від 21.10.2010 р. № 13427/0/2-10

Нюанси продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт

 

Лист Держкомпідприємництва України від 21.10.2010 р. № 13427/0/2-10

 

Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянуто лист <...> щодо надання роз'яснення з деяких питань дозвільної системи у сфері господарської діяльності та повідомляється таке.

Відповідно до статті 29 Закону України «Про планування та забудову територій» дію дозволу може бути продовжено при зверненні замовника на строк не більше одного року.

У разі якщо право на будівництво об'єкта містобудування передано іншому замовнику чи змінено будівельну організацію (генпідрядника), дозвіл на виконання будівельних робіт підлягає перереєстрації.

Перереєстрація дозволу на виконання будівельних робіт здійснюється в порядку отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

Порядок надання дозволу на виконання будівельних робіт затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30.09.2009 р. № 1104 (далі — Порядок).

Абзацом другим пункту 2 Порядку передбачено, що дозвіл на виконання будівельних робіт надає щодо об'єкта, проект будівництва якого затверджується Кабінетом Міністрів України, — Держархбудінспекція; щодо об'єкта, що розташовується на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, — територіальні органи Держархбудінспекції (далі — інспекція державного архітектурно-будівельного контролю).

Пунктом 4 Порядку передбачено, що для отримання дозволу на виконання будівельних робіт замовник і підрядник чи уповноважена ними особа (далі — заявник) подають інспекції державного архітектурно-будівельного контролю заяву (додаток 2), а також перелік документів, що додаються замовником будівництва та підрядником будівництва до заяви для отримання дозволу на виконання будівельних робіт.

Згідно з пунктом 13 Порядку для продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт замовник подає інспекції державного архітектурно-будівельного контролю заяву та оригінал дозволу на виконання будівельних робіт.

Водночас пунктом 3 Порядку передбачено, що надання дозволу на виконання будівельних робіт здійснюється на безоплатній основі з дотриманням вимог Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності».

Частиною третьої статті 7 Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» передбачено, що до заяви на отримання документа дозвільного характеру додаються: витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців; документи, необхідні для видачі документа дозвільного характеру, передбачені законодавством, яким регулюються відносини щодо отримання такого документа.

Так, на думку Держкомпідприємництва, якщо продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт і його перереєстрація належать до повноважень територіальних органів Держархбудінспекції, то в такому разі заява подається за принципом організаційної єдності в дозвільному центрі та за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 07.12.2005 р. № 1176 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.09.2008 р. № 778). До заяви для продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт і його перереєстрації необхідно подавати, зокрема, і витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

У разі якщо продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт належить до повноважень Держархбудінспекції, то подаються заява (згідно з додатком 2 до Порядку) і оригінал дозволу на виконання будівельних робіт. У разі ж перереєстрації дозволу на виконання будівельних робіт подаються заява (згідно з додатком 2 до Порядку) і перелік документів, передбачений підпунктами 1, 2 абзацу другого пункту 4 Порядку.

 

Заступник голови Г. Яцишина

 

КОМЕНТАР

 

На думку Комітету, у разі якщо продовження строку дії дозволу на виконання будівельних робіт входить до повноважень

територіальних органів Держархбудінспекції, то відповідну заяву необхідно подавати за принципом організаційної єдності в дозвільному центрі за формою, затвердженою постановою КМУ від 07.12.2005 р. № 1176. При цьому до заяви потрібно додати зокрема витяг з Єдиного держреєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

Якщо ж продовження строку дії дозволу входить до повноважень

Держархбудінспекції, то подаються заява (згідно з додатком 2 до Порядку від 30.09.2009 р. № 1104) та оригінал дозволу.

Текст листа розміщено на: zakon.nau.ua/doc/?uid=1158.2833.0

Юлія Мохнюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі