Теми статей
Обрати теми

Статистика фінансів: «новий» зміст «старої» форми № 1-Б

Редакція ББ
Стаття

СТАТИСТИКА ФІНАНСІВ: НОВИЙ ЗМІСТ «СТАРОЇ» ФОРМИ № 1-Б

Ольга Кожушко, консультант

 

Які зміни відбулися у статзвітності за формою № 1-Б «Звіт про фінансові результати»? Який новий порядок її заповнення? Відповіді на ці запитання ви знайдете в цій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Наказ № 270

— наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 1-Б«Звіт про фінансові результати» від 20.07.2009 р. № 270.

Інструкція № 271

— Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-Б «Звіт про фінансові результати», затверджена наказом Держкомстату від 20.07.2009 р. № 271.

 

Нещодавно1 на сторінках нашої газети було зроблено огляд усіх форм статзвітності, яку (за певних умов) необхідно подавати будівельним організаціям. Однією з таких форм статзвітності є

форма № 1-Б «Звіт про фінансові результати» (далі — форма № 1-Б).

1 Див. детальніше статтю «Статистична звітність будівельних організацій: усе, що потрібно знати» // «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 1, с. 21.

Нагадаємо, що

з 1 січня 2010 року звітувати будівельним організаціям необхідно буде за новою формою, затвердженою наказом № 2702. При цьому, заповнюючи зазначену форму, керуватися слід Інструкцією № 2713.

2 Раніше діяв наказ Держкомстату «Про затвердження форми державного статистичного спостереження № 1-Б «Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість» від 04.08.2008 р. № 264.

3

Раніше діяла Інструкція щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 1-Б «Звіт про фінансові результати і дебіторську та кредиторську заборгованість», затверджена наказом Держкомстату від 04.08.2008 р. № 265.

Як і раніше, цей звіт за вказаною формою складають респонденти, перелік яких визначають органи державної статистики відповідно до чинного законодавства і статистичної методології. При заповненні

форми № 1-Б використовуються первинні документи, регістри синтетичного й аналітичного обліку, План рахунків і положення бухгалтерського обліку.

Показники

форми № 1-Б заповнюються в тисячах гривень з одним десятковим знаком.

Форма № 1-Б

(як і раніше) складається з двох розділів:

Розділ 1 «Фінансові результати»

залишився без змін. У ньому щомісячно відображаються прибуток чи збиток від звичайної діяльності до оподаткування наростаючим підсумком з початку року.

У рядку 001 або 002

форми № 1-Б відображається прибуток або збиток від звичайної діяльності до оподаткування, що визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від операційної діяльності, фінансових та інших доходів (прибутків), фінансових та інших витрат (збитків). Ця інформація в бухгалтерському обліку узагальнюється на рахунках класів 7 «Доходи і результати діяльності», 8 «Витрати за елементами», 9 «Витрати діяльності»

Де знайти ці показники?

Підприємства, які складають форму № 2 «Звіт про фінансові результати», прибутки або збитки наводять з урахуванням методології заповнення аналогічних показників цієї форми, що відображаються в рядку 170 або 175. Підприємства, які складають скорочену за показниками фінансову звітність, для розрахунку прибутку (збитку) від звичайної діяльності до оподаткування можуть використовувати приклад, побудований на підставі форми № 2-м «Звіт про фінансові результати»: рядок 070 - рядок 060 - рядок 180 + рядок 160 + рядок 170 зазначеної форми.

Розділ 2 «Розрахунки з нерезидентами».

Цей розділ є нововведенням Держкомстату та замінює собою колишній розділ «Дебіторська і кредиторська заборгованість». Він заповнюється щоквартально наприкінці останнього дня звітного періоду (станом на 31 березня, на 30 червня, на 30 вересня, на 31 грудня).

Заборгованість

у цьому розділі розділяється за строками: довгострокова та поточна. А в поточній, у свою чергу, окремо виділяють прострочену поточну.

Зауважимо, що з розділу

виключено підсумкові дані про заборгованість за розрахунками підприємств та організацій у межах України, країн СНД та інших держав.

У цьому розділі

за всіма графами відображається заборгованість за зовнішньоторговельними операціями щодо контрагента-нерезидента, яка включає:

заборгованість за товари, роботи, послуги (у тому числі забезпечену векселями), за виданими (одержаними) авансами та внутрішніми розрахунками;

заборгованість за виконані роботи, послуги (з рядків 160, 530 ф. № 1 або № 1-м фінансової звітності «Баланс»), а також частково — виключно в частині заборгованості (авансів) за товари, роботи, послуги (з рядків 050, 150, 180, 200, 470, 520, 540, 600 форми № 1 або з рядків 070, 210, 480, 610 форми № 1-м фінансової звітності «Баланс»).

У

графах 1 і 4 форми № 1-Б відображаються обсяги довгострокової заборгованості, у графах 2 і 5 — обсяги поточної заборгованості, у графах 3 і 6 — обсяги простроченої поточної заборгованості. Причому дані граф 3 і 6 мають бути менше чи дорівнювати даним граф 2 і 5 відповідно.

До

форми № 1-Б не включається заборгованість щодо фінансових зобов’язань, наприклад, за кредитами, узятими як від банків, так і від будь-яких інших кредиторів (у тому числі від прямого інвестора), отримана фінансова допомога тощо.

Звернемо увагу, що

термін подання квартальної форми № 1-Б змінився. Тепер квартальний Звіт необхідно подавати не пізніше 25 числа місяця, наступного за звітним періодом (найближча дата — 26 квітня 2010 року).

Термін подання місячної форми № 1-Б залишився тим самим

(не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним періодом, найближча дата — 20 березня 2010 року).

У 2010 році стане можливим

подання статзвітності в електронному вигляді (і поки що на добровільних засадах). Це випливає з наказу Держкомстату «Про впровадження системи електронної звітності в органах державної статистики» від 20.11.2009 р. № 439.

І насамкінець наведемо приклад заповнення

форми № 1-Б.

Приклад.

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування ТОВ «Іскра» (прибуток) за 2009 рік склав 1389,4 тис. грн. (рядок 170 форми № 2 «Звіт про фінансові результати»). Прибуток за 2009 рік збільшився на 442,6 тис. грн. за рахунок змін в обліковій політиці в частині методу вибуття запасів, що дозволило знизити собівартість продукції, яка виготовлялася, а також за рахунок збільшення обсягів реалізації, викликаних ефективною маркетинговою політикою ТОВ «Іскра».

Поточна дебіторська заборгованість щодо зовнішньоторговельних операцій ТОВ «Іскра» (за експортовану продукцію) станом на 31 грудня 2009 року склала 13,1 тис. грн. При цьому прострочена дебіторська заборгованість склала 2,1 тис. грн. Довгострокової дебіторської заборгованості за зовнішньоторговельними операціями немає. Дебіторська заборгованість станом на 31 грудня 2009 року збільшилася на 1,1 тис. грн. за рахунок того, що на звітну дату контрагентом-нерезидентом «TES» ще не повернено заборгованість щодо відвантаженої у грудні 2009 року продукції, строк погашення якої припадає на 4 березня 2010 року.

Поточна кредиторська заборгованість за зовнішньоторговельними операціями на 31 грудня 2009 року склала 69,0 тис. грн. Довгострокова кредиторська заборгованість у вигляді комерційного кредиту від іноземного контрагента на 31 січня 2009 року склала 31,4 тис. грн. (у рахунок комерційного кредиту імпортер виписав ТОВ «Іскра» боргові зобов’язання на погашення отриманого кредиту у формі простого векселя). Простроченої кредиторської заборгованості за зовнішньоторговельними операціями немає. Кредиторська заборгованість щодо зовнішньоторговельних операцій станом на 31 грудня 2009 року збільшилася за рахунок зазначеного комерційного кредиту у формі простого векселя.

Форма № 1-Б

має такий вигляд:

 

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі