Теми статей
Обрати теми

Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві

Редакція ББ
Наказ від 04.12.2009 р. № 554

Затверджено нові форми № КБ-2в і № КБ-3

 

Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 04.12.2009 р. № 554

 

Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві

Відповідно до

законів України «Про ціни і ціноутворення», «Про інвестиційну діяльність», Положення про Міністерство регіонального розвитку та будівництва України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2007 року № 750,

НАКАЗУЮ:

1. Затвердити типові форми

первинних облікових документів у будівництві № КБ-2в «Акт приймання виконаних будівельних робіт» та № КБ-3 «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати», що додаються.

Запровадити застосування типових форм первинних облікових документів у будівництві

з моменту прийняття наказу про їх затвердження.

2. Управлінню ціноутворення, експертизи та контролю вартості у будівництві (Губень П. І.) забезпечити доведення інформації про затвердження зазначених типових форм до заінтересованих організацій та здійснювати методологічну допомогу будівельним підприємствам і організаціям в процесі впровадження в облікову практику затверджених типових форм первинного обліку, зазначених у пункті 1 цього наказу.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра регіонального розвитку та будівництва України А. В. Беркуту.

 

Міністр В. Куйбіда

 

КОМЕНТАР

 

Бухгалтерам не звикати до різних змін як у звітності, так і в методиці ведення обліку та формах первинних документів. Ось і наприкінці 2009 року Мінрегіонбуд підкинув черговий сюрприз для бухгалтерів будівельних компаній — скасував старі форми первинних документів в будівництві1 та затвердив нові2. Спробуємо розібратися, що ж принципового змінилося в цих документах і які це матиме наслідки для бухгалтерів.

1 Наказ Державного комітету статистики та Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про скасування наказу Державного комітету України з будівництва та архітектури від 21.06.2002 р. № 237/5 «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві» від 04.12.2009 р. № 453/559.

2 Наказ Міністерства регіонального розвитку та будівництва України «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку в будівництві» від 04.12.2009 р. № 554.

У

наказі Мінрегіонбуду № 554 чітко сказано, що використання затверджених форм первинних документів у будівництві слід розпочати з моменту прийняття наказу про їх затвердження. Тож уже починаючи з Довідки про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за грудень 2009 року (ф. № КБ-3) будівельні компанії зобов’язані використовувати первинні облікові документи в будівництві згідно з новими формами. При цьому слід зазначити, що наказ Мінрегіонбуду № 554 не зареєстрований у Мін’юсті та не погоджений у Держкомстаті. Разом з тим, це не заважає будівельним компаніям використовувати його в своїй діяльності, адже в ньому є всі необхідні реквізити первинного документа.

Тож розглянемо, що змінилося в типових формах первинного обліку будівництва, зокрема у

ф. № КБ-3 «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати». У розділі «Вартість виконаних робіт та витрати» з’явився ще один показник — «Вартість виконаних робіт та витрати з початку будівництва по звітний місяць включно». До цього часу дані наводилися лише з початку року. Загалом унесення цього показника надасть документу — ф. № КБ-3 — більш аналітичних можливостей. Особливо корисною ця графа буде для управителів ФФБ, яким тепер забудовник зобов’язаний надавати щомісячно звітність, яка складається, у тому числі і з ф. № КБ-3 у разі спорудження житлового будинку в межах функціонування фонду фінансування будівництва3. Разом з тим у графі «Найменування об’єктів, черг та пускових комплексів» з’явилися обов’язкові графи «Вартість змонтованого устаткування (без ПДВ)», «ПДВ», та «Вартість змонтованого устаткування з ПДВ». Будь-яких інших змін зазначена форма не зазнала.

3 Розпорядження Держфінпослуг України «Про затвердження Порядку підготовки та надання звітності забудовником управителю ФФБ за кожним об’єктом будівництва» від 07.07.2009 р. № 532.

Деяких змін зазнала і

ф. № КБ-2в «Акт приймання виконаних будівельних робіт», яка використовується в основному будівельними компаніями, які виконують будівельні роботи за бюджетні кошти. Зокрема, більш розшифрованим став показник «Поточна ціна одиниці виміру». Тепер у ціні одиниці виміру необхідно виокремити заробітну плату, витрати на експлуатацію машин та механізмів та зарабітну плату машиністів. Також більш аналітичнішою стала остання графа Акта — «Витрати труда працівників на обсяг робіт». Тепер потрібно зазначати як витрати праці робітників-будівельників на обсяг робіт, в людино-годинах, так і витрати праці робітників, які обслуговують машини на обсяг робіт.

Інших змін

ф. № КБ-2в не зазнала.

Слід зазначити, що зміни у формах первинних документів з обліку в будівництві не є суттєвими і не вимагатимуть від бухгалтерів великої додаткової роботи. Разом з тим, зазначені зміни призведуть до кращої аналітики та інформаційності документів, що є позитивним моментом для користувачів, які отримують необхідну інформацію з відповідних форм первинних документів у будівництві, зокрема, для управителів фондів фінансування будівництва.

 

Василь Качерай

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі