Теми статей
Обрати теми

Виконроб на будівництві

Редакція ББ
Стаття

Виконроб на будівництві

Катерина Чурилова, Вікторія Петрушина, консультанти

 

Виконроб у штаті або за сумісництвом? Чи потрібний виконроб у штаті приватному підприємцю? А чим повинен займатися виконроб? Що він має знати та уміти? На ці та інші запитання ви знайдете відповіді в нашій статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Ліцензійні умови

— Ліцензійні умови провадження господарської діяльності у будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 27.01.2009 р. № 47

Довідник професій (випуск 64)

— Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 64 «Будівельні, монтажні та ремонтно-будівельні роботи. Будівництво метрополітенів, тунелів та підземних споруджень спеціального призначення, Розділи 1, 3, 4 якого затверджено наказом Державного комітету будівництва архітектури та житлової політики України від 13.10.99 р. № 249, розділ 2 якого затверджений наказом Державного комітету будівництва архітектури та житлової політики України від 21.02.2000 р. № 32

Класифікатор професій

— Класифікатор професій ДК 003:2005, затверджений наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 26.12.2005 р. № 375

Інструкція № 58

— Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Міністерства праці України від 29.07.93 р. № 58

 

Чи потрібний вам виконроб?

Виконроб — це, швидше, повсякденна назва такої професії. А в нормативних документах він не виконроб, а

виконавець робіт.

Виконроб на будівництві — важлива людина. Чому ми так упевнено говоримо про це? Звернемося до

Ліцензійних умов. Тільки дотримуючись усіх вимог Ліцензійних умов, ви зможете отримати будівельну ліцензію і після цього розпочати виконання будівельних робіт. А одна з вимог якраз і стосується кваліфікації ваших співробітників.

Ліцензійні умови

II. Загальні вимоги

2.1. Господарську діяльність у будівництві, пов’язану із створенням об’єктів архітектури, здійснюють суб’єкти господарської діяльності за таких умов:

<...>

2.1.2. Кваліфікаційних:

керівники та виконавці робіт залежно від видів виконуваних робіт повинні мати відповідні освітні та освітньо-кваліфікаційні рівні;

кваліфікаційний склад повинен відповідати організаційно-функціональній структурі підприємства та мати одного з керівників (коди КП — 121, 1313), професіоналів (коди КП — 122, 123), фахівців (коди КП — 122, 123, 214, 2114.2) згідно з вимогами розділу 4 КП;

<...>

керівники підприємства (коди КП — 121, 1313) і керівники виконавчих та функціональних підрозділів (коди КП — 122, 123) повинні працювати у суб’єкта господарської діяльності за основним місцем роботи.

керівники, професіонали та фахівці повинні своєчасно проходити спеціальне навчання, зокрема для територій з підвищеною сейсмічністю та із складними інженерно-геологічними умовами, з періодичністю та термінами, визначеними в програмах навчання.

Отже, що зрозуміло з

Ліцензійних умов? Виконроб має бути тільки у штаті, тобто працювати на постійній основі. Це стосується і підприємств, і приватних підприємців, які збираються займатися будівельною діяльністю. Тому що Ліцензійні умови єдині для всіх! Зважте на це, отримуючи ліцензію. З чого це випливає? Із фрази в Ліцензійних умовах: повинен... мати одного з професіоналів (коди КП — 122, 123), фахівців (коди КП — 122, 123, 214, 2114.2). Код КП у цьому документі означає код у Класифікаторі професій. А про те, що сказано про виконроба у Класифікаторі професій, поговоримо трохи пізніше.

Як видно з

Ліцензійних умов, до цієї посади висуваються відповідні освітньо-кваліфікаційні вимоги. Їх і розглянемо далі.

Освітні та кваліфікаційні вимоги до виконроба

Щоб розібратись із цим питанням, звернемося до Довідника професій (випуск 64)

Довідник професій (випуск 64)

<...>

28. ВИКОНАВЕЦЬ РОБІТ

 

Завдання та обов’язки. Здійснює безпосереднє керівництво будівництвом. Забезпечує виконання виробничих завдань відповідно до графіків і проектів виконання будівельних, монтажних, ремонтно-будівельних, дорожньо-будівельних робіт*, введення об’єктів у дію у встановлені строки. Забезпечує додержання технологічної послідовності під час виконання будівельно-монтажних робіт. Організовує виконання будівельно-монтажних робіт згідно з проектною та технологічною документацією, будівельними нормами та правилами, технічними умовами й іншими нормативними документами. Складає заявки на будівельні машини, транспорт, засоби механізації, матеріали, конструкції, деталі, інструмент, інвентар і забезпечує їх ефективне використання. Здійснює заходи щодо удосконалення організації виробництва та праці, механізації й автоматизації виробничих процесів, раціоналізації робочих місць. Веде журнал виконання робіт, документацію з обліку виконаних робіт і робочого часу, виконавчу технічну документацію. Затверджує наряди та іншу документацію на оплату праці робітників. Бере участь у показі приймальній комісії об’єктів, етапів і окремих комплексів робіт, будівництво яких завершено. Готує фронт робіт для субпідрядних організацій, бере участь у прийманні у них виконаних робіт. Оформляє допуски на право виконання будівельно-монтажних робіт у охоронних зонах; складає акти на сховані роботи, акти на виконані роботи. Організовує приоб’єктне складське господарство й охорону матеріальних цінностей. Встановлює виробничі завдання майстрам та контролює їх виконання. Координує діяльність майстрів та дільничних служб. Бере участь у роботі комісії з атестації робочих місць. Подає пропозиції щодо матеріального стимулювання робітників.

Створює безпечні умови праці; навчає робітників безпечним методам виконання робіт, проводить виробничий інструктаж безпосередньо на робочому місці, про що робить запис у спеціальному журналі обліку інструктажів. Забезпечує ефективне застосування технологічної оснастки, будівельних машин, енергетичних установок, транспортних засобів і засобів захисту робітників. Контролює додержання робітниками норм при перенесенні ваги, правил і норм охорони праці, виробничої і трудової дисципліни, правил внутрішнього розпорядку. Бере участь у розгляді причин аварій; розробляє заходи для їх усунення та запобігання їм.

Повинен знати: постанови, розпорядження, накази, методичні, нормативні та інші матеріали, що є визначальними для забезпечення діяльності будівництва; організацію та технологію будівельного виробництва; проектно-кошторисну документацію на об’єкти, що будуються; будівельні норми та правила; норми виробітку та розцінки; технічні умови виконання й приймання будівельно-монтажних і пусконалагоджувальних робіт (днопоглиблювальних, капітальних виправних та колійних, з вишкобудування, з ремонту та налагоджування енергетичного устаткування); форми та системи оплати праці працівників; порядок взаємовідносин із замовниками і субпідрядними організаціями; порядок проведення торгів (тендерів), укладання та виконання контрактів (договорів); систему інженерної підготовки будівельного виробництва; основи економіки, організації праці й управління будівництвом; передовий вітчизняний та зарубіжний досвід організації будівельного виробництва; основи трудового законодавства; правила та норми охорони праці, виробничої санітарії, протипожежного захисту й охорони навколишнього середовища.

Кваліфікаційні вимоги. Повна або базова вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст, бакалавр). Післядипломна освіта у сфері управління. Стаж роботи майстром у будівництві — не менше 2 років.

Отже, коло обов’язків виконроба досить широке, та й рівень знань має бути високим.

А ще важливий нюанс пов’язаний з освітою виконроба, точніше, напрямом його підготовки. Що мається на увазі? Якщо підприємство (підприємець) займатиметься опалюванням, то освіта виконроба має бути теплотехнічна, якщо виконуватиме загальнобудівельні роботи, то його спеціалізація має бути «Промислове та цивільне будівництво» тощо. Зверніть увагу: експертна комісія, що видає експертний висновок на отримання будівельної ліцензії, дивиться на це в першу чергу. Де члени комісії це побачать? У копії диплома вашого виконроба.

 

Що має бути написано
у трудовій книжці виконроба?

Ну, а щоб в експертної комісії, що видає експертний висновок на отримання будівельної ліцензії, не було до вас претензій, правильно заповніть трудову книжку вашого виконроба.

Однією з вимог

Інструкції № 58 є те, що до трудової книжки штатного працівника заносяться відомості про роботу.

Як заносяться? У цій

Інструкції зазначено таке. Записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, виконуються для робітників та службовців відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій.

Що ж зазначено у

Класифікаторі професій? Ось що:

 

Класифікатор професій

<...>

5 КЛАСИФІКАЦІЯ ПРОФЕСІЙ

122 Керівники виробничих та інших основних підрозділів

<...>

1223 Керівники виробничих підрозділів у будівництві

<...>

1223.2 Начальники (інші керівники) і майстри ділянок (підрозділів) у будівництві

<...>

КОД КП

КОД ЗКППТР

ВИПУСК ЄТКД

ВИПУСК ДКХП

ПРОФЕСІЙНА НАЗВА РОБОТИ

<...>

1223.2 *

24441

 

64

Виконавець робіт

* Код професії 1223.2 означає: клас 122, підклас 1223, група 1223.2. З усього переліку цього класу професій для будівництва підходить саме виконавець робіт або просто виконроб. Тому він і має обов’язково бути у вашому штаті.

 

Ще одне важливе запитання. Якою мовою заповнювати трудову книжку? Трудову книжку та вкладиші до неї

заповнюють у відповідних розділах українською та російською мовами (пп. 2.1 і 4.1 Інструкції № 58). З листа від 19.10.2005 р. № 09-488-до можна зробити висновок, що Мінпраці дозволяє заповнювати трудові книжки українською мовою, що є державною мовою. Але не виключено, що лист адресовано тим роботодавцям, які заповнюють їх тільки російською мовою і розуміти його слід як вимогу заповнювати трудову книжку ще й українською мовою. Ми рекомендуємо вам обрати якусь одну мову (російську чи українську) для заповнення трудових книжок узагалі, і виконроба, зокрема.

Зважаючи на зазначене, трудову книжку виконроба слід заповнити так:


запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<...>

 

 

 

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівництво сторіччя»

 

10

04

02

20ХХ

Призначено на посаду виконавця робіт

Наказ № 185-КС від 04.02.20ХХ

або так:


запису

Дата

Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу роботу і звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону)

На підставі чого внесено запис (документ, його дата і номер)

число

місяць

рік

1

2

3

4

<...>

 

 

 

 

Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівництво сторіччя»

 

10

04

02

20ХХ

Назначен на должность производителя работ Приказ № 185-КС от 04.02.20ХХ

Приказ № 185-КС от 04.02.20ХХ

 

Ось така він велика людина... виконроб на будівництві. Пам’ятайте про це. І нехай вам пощастить знайти добросовісного професійного виконроба, який точно не підведе!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі