Теми статей
Обрати теми

Нюанси оплати лікарняних у період простою

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Нюанси оплати
лікарняних у період простою

 

Як розрахувати лікарняний за час простою? За рахунок яких коштів оплачувати? Чи має право Фонд тимчасової непрацездатності відмовити у відшкодуванні витрат?

 

Законодавче визначення такого явища як простій надано в абз. 1 ст. 34 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП).

Під простоєм розуміється зупинення роботи, викликане відсутністю організаційних чи технічних умов, необхідних для виконання роботи, непереборною силою чи іншими обставинами. Вимоги законодавства в частині оплати простоїв викладено в ст. 113 КЗпп.

Щодо виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Відповідь на це запитання необхідно шукати у спеціальному законодавстві, що регулює порядок виплат допомоги по тимчасовій непрацездатності, а саме у Законі України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240).

Виходячи з

п. 1 ст. 4 Закону № 2240 право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності (далі — лікарняний) виникає при настанні страхового випадку в період роботи (уключаючи і випробувальний термін і день звільнення), якщо інше не передбачено законодавством.

Додаткових умов для виникнення такого права, крім викладених у

ст. 4 Закону № 2240, чинним законодавством не передбачено.

Виходячи із зазначеного можна зробити висновок, що фінансовий стан підприємства, рівень його ділової активності (у тому числі простій) не впливають на право працівника на оплату лікарняного.

Тому виплати за лікарняними листками в період простою мають розраховуватися та виплачуватися на загальних підставах, за правилами, визначеними чинним законодавством.

Також слід зазначити, що оплата періоду простою, який виник не з вини працівника, уключається до розрахунку середньої заробітної плати, що здійснюється відповідно до

постанови КМУ «Про обчислення середньої заробітної плати (доходу) грошового забезпечення для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням» від 26.09.2001 р. № 1266.

Слід зазначити, що Міністерство праці та соціальної політики у своєму

листі від 19.03.2009 р. № 51/18/99-09 також зазначило, що в період простою виплата лікарняних здійснюється на загальних підставах.

 

Володимир Овчаров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі