Теми статей
Обрати теми

Якщо ви зібралися отримати будліцензію вперше, або Попереджений — отже, озброєний

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Якщо ви зібралися отримати будліцензію вперше, або Попереджений — отже, озброєний

 

Наше підприємство зібралося вперше отримати ліцензію на такий вид монтажних робіт, як монтаж внутрішніх інженерних мереж зв’язку. Чи існують якісь практичні нюанси, пов’язані з ліцензуванням цього виду діяльності?

 

Порядок ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві, затверджений постановою КМУ від 05.12.2007 р. № 1396

(далі — Порядок № 1396), визначає загальні вимоги до ліцензування господарської діяльності у будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури на території України. Юридична особа та фізична особа (підприємець) — суб’єкти господарської діяльності (далі — суб’єкти будівельної діяльності), які мають намір провадити будівельну діяльність, повинні отримати ліцензію згідно з цим Порядком.

Як це має бути? До пакета документів, що подається для отримання будліцензії, уключено так званий експертний висновок. Його отримання — найморочливіша, але першочергова справа. За експертним висновком ви йдете до організації, уповноваженої органом ліцензування на проведення експертизи.

Далі. Ви звертаєтеся до самого органу ліцензування для отримання власне будліцензії на заявлені види робіт.

Відповідно до

п. 5 Порядку № 1396 суб’єкт будівельної діяльності подає або надсилає поштою до органу ліцензування:

заяву про видачу ліцензії, в якій повинні міститися відомості про суб’єкта будівельної діяльності — заявника (найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код, контактні телефони — для юридичної особи; прізвище, ім’я, по батькові, паспортні дані (серія, номер паспорта, ким та коли виданий, місце проживання), ідентифікаційний код, банківські реквізити, контактні дані — для фізичної особи (підприємця);

перелік робіт, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури, які заявник має намір виконати.

До заяви додаються

:

копії свідоцтва про державну реєстрацію суб’єкта підприємницької діяльності та довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчені нотаріально чи органом, що видав документи.

За наявності в заявника відокремленого структурного підрозділу, який має намір провадити будівельну діяльність, додаються копія довідки про внесення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчена нотаріально чи органом, який видав оригінал документа;

відомості про виробничо-технічну базу, склад працівників за професійним та кваліфікаційним рівнем, технологію виробництва, інформаційно-правове, нормативно-технічне забезпечення, про наявну систему контролю якості виконання робіт;

висновок установи, організації, уповноважених органом ліцензування на проведення експертизи.

Як це не парадоксально, в органі ліцензування із заявою та необхідним пакетом документів ліцензію вам не дадуть, якщо у вас немає дозволу на початок робіт підвищеної небезпеки1 (зазначені в запитанні роботи якраз і потрапляють до цієї категорії робіт). А дозвіл дають лише після отримання ліцензії. Коло замкнулося для тих, хто отримує вперше і ліцензію, і дозвіл.

Але! За ваші гроші проблема вирішується таким чином. Перед тим, як іти отримувати ліцензію, слід укласти договір з будь-яким дозвільним центром за вашим вибором на проведення експертного обстеження для отримання дозволу на початок робіт підвищеної небезпеки.

1

Перелік робіт з підвищеною небезпекою затверджено наказом Держкомітету з нагляду за охороною праці від 26.01.2005 р. № 15.

Після укладення договору з дозвільним центром та отримання рахунка на оплату послуг до органу ліцензування ви подаєте копію договору та копію платіжки про сплату за цим рахунком, затверджену печаткою підприємства. А ще сплачуєте держмито за видачу ліцензій (884 грн.). Тепер уперед за оформленням дозволу, оскільки гроші за проведення експертного обстеження вже сплачено! А потім ще щось сплатите та отримаєте дозвіл, і тільки тоді можете починати працювати і заробляти гроші!

Ось така бюрократія за ваші гроші. Але ж ви тепер попереджені!

 

Катерина Чурилова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі