Теми статей
Обрати теми

Житлово-інвестиційний фонд не може перейти на «спрощенку»

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Житлово-інвестиційний фонд не може перейти на «спрощенку»

 

Наше товариство зареєстровано як житлово-інвестиційний фонд. На сьогодні сплачує податок на прибуток у розмірі 25 %. Чи має право житлово-інвестиційний фонд перейти на спрощену систему оподаткування?

 

Указом Президента «Про спрощену сис-тему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727 (далі — Указ № 727) установлено, що спрощена система оподаткування, обліку та звітності запроваджується, зокрема, для юридичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн гривень.

Слід зазначити, що на підставі ст. 7 дія Указу № 727 не поширюється на:

— суб'єктів підприємницької діяльності, на яких поширюється дія Закону України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» в частині придбання спеціального патенту;

— довірчі товариства, страхові компанії, банки, інші фінансово-кредитні та небанківські фінансові установи;

— суб'єктів підприємницької діяльності, у статутному фонді яких частки, що належать юридичним особам — учасникам та засновникам цих суб'єктів, які не є суб'єктами малого підприємництва, перевищують 25 відсотків;

— фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності, які займаються підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи і здійснюють торгівлю лікеро-горілчаними та тютюновими виробами, пально-мастильними матеріалами;

— спільну діяльність, визначену п. 7.7 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

Згідно із Законом України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» від 12.07.2001 р. № 2664-ІІІ (далі — Закон № 2664) фінансова установа — юридична особа, яка відповідно до закону надає одну чи декілька фінансових послуг та яка внесена до відповідного реєстру у порядку, встановленому законом. До фінансових установ належать банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії та інші юридичні особи, виключним видом діяльності яких є надання фінансових послуг.

Одночасно п. 5 ст. 1 Закону № 2664 визначено, що фінансова послуга — операції з фінансовими активами, що здійснюються в інтересах третіх осіб за власний рахунок чи за рахунок цих осіб, а у випадках, передбачених законодавством, і за рахунок залучених від інших осіб фінансових активів, з метою отримання прибутку або збереження реальної вартості фінансових активів.

На підставі вищевикладеного, житлово-інвестиційний фонд відноситься до фінансових установ. Таким чином, дія Указу № 727 на фінансові установи не поширюється.

Ваше товариство відноситься до інвестиційних фондів, яке за своїм правовим статусом є фінансовою установою, отже, немає законних підстав для переходу на спрощену систему оподаткування.

 

Головний державний податковий ревізор-інспектор ДПА у м. Києві Леся Сєдова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі