Теми статей
Обрати теми

І знову про обов’язковість типових форм № КБ -2в, КБ -3, КБ -6

Редакція ББ
Лист від 16.03.2010 р. № 12/19-3-9-14-295

І знову про обов’язковість типових форм № КБ-2в, КБ-3, КБ-6

 

Лист Мінрегіонбуду від 16.03.2010 р. № 12/19-3-9-14-295

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва розглянуло <…> лист щодо застосування типових форм первинних облікових документів у будівництві «Акт приймання виконаних будівельних робіт» (типова форма № КБ-2в) та «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати» (типова форма № КБ-3), затверджених наказом Мінрегіонбуду від 4 грудня 2009 року № 554, і роз’яснює.

Зазначені типові форми підлягають обов’язковому застосуванню при проведенні взаєморозрахунків за виконані роботи між замовниками та виконавцями робіт з будівництва, що здійснюється за рахунок бюджетних коштів та коштів підприємств, установ і організацій державної власності.

По об’єктах, будівництво яких здійснюється за рахунок інших джерел фінансування, типові форми застосовуються відповідно до умов договору підряду.

У випадку здійснення поточного ремонту господарським способом застосування типових форм не обов’язкове.

Приклад оформлення типових форм при виконанні будівельних робіт із застосуванням матеріалів поставки замовника наведений на с. 27 — 38 збірника офіційних документів та роз’яснень «Ціноутворення у будівництві» № 2, лютий 2010.

Порядок урахування зворотних сум у типових формах наведений на с. 60 — 61 збірника офіційних документів та роз’яснень «Ціноутворення у будівництві» № 2, лютий 2008.

Періодичність

подання підрядником типових форм визначається у договорі підряду (пункти 98, 99 та 102 Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.09.2005 № 668, пункт 3.3.8 Правил визначення вартості будівництва, ДБН Д. 1.1-1-2000). Практикою проведення взаєморозрахунків за виконані роботи з будівництва, як правило, прийнято щомісячне оформлення таких документів.

Журнал обліку виконаних робіт (форма № КБ-6) є документом, який

може слугувати підставою для складання звітності з виконання будівельно-монтажних робіт, використання основних матеріалів, здійснення контролю за обсягами робіт тощо. На даний час заповнення зазначеного журналу не є обов’язковим.

 

Перший заступник міністра А. Беркута

 

Коментар

 

У наведеному вище

листі фахівці Мінрегіонбуду надали відповіді на кілька запитань, пов’язаних із заповненням нових форм № КБ-2в та № КБ-3.

Підтвердилася теза, висловлена раніше в

листі Мінрегіонбуду від 09.03.2010 р. № 12/19-2-9-21-2368 (див. газету «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 8, с. 6) про те, що зазначені форми мають обов’язковий статус тліьки в разі фінансування будівництва за рахунок держресурсів.

Також з’ясовано питання щодо заповнення форм при виконанні робіт з поточного ремонту господарським способом. Про цю проблему ми писали в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 2, с. 29. Справа в тому, що раніше відповідні застереження містилися в Поясненнях щодо старих форм «первинки». Тепер таке саме пояснення надано в цьому

листі Міністерства. Таким чином, стало зрозуміло, що при здійсненні поточного ремонту господарським способом застосовувати форми № КБ-2в та № КБ-3, як і раніше, не потрібно.

На жаль, фахівці Мінрегіонбуду не визнали за потрібне в

листі, що коментується, прояснити алгоритми заповнення первинних форм при використанні в будівництві матеріалів замовника та при появі зворотних сум. Слід зауважити, що в цьому контексті досить дивною виглядає неприкрита реклама в офіційному документі (міністерському листі) видання, підконтрольного міністерським чиновникам.

Важливо зазначити: відповідаючи на запитання про періодичність заповнення форм, Мінрегіонбуд не наполягає на щомісячності, а лише відзначає традиційність такого облікового періоду. Це, очевидно, означає, що за згодою сторін договору форми № КБ-2в та № КБ-3 можуть заповнюватися і з іншою періодичністю.

Що стосується посилання на дані журналу № КБ-6, то Мінрегіонбуд фактично підтвердив висновки, зроблені в газеті «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 5, с. 48. Використання журналу обліку виконаних робіт не є обов’язковим.

 

Сергій Шемет

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі