Теми статей
Обрати теми

Загальновиробничі витрати в кошторисі — розрахунок за даними бухгалтерії

Редакція ББ
Лист від 01.09.2010 р. № 2/12-1/12741

Загальновиробничі витрати в кошторисі — розрахунок за даними бухгалтерії

 

Лист Мінрегіонбуду від 01.09.2010 р. № 2/12-1/12741

 

Міністерство регіонального розвитку та будівництва розглянуло <...> лист щодо загальновиробничих витрат підрядної організації і з питань компетенції роз’яснює.

Вартість будівництва, що здійснюється за рахунок державних коштів або коштів підприємств, установ, організацій державної власності, визначається згідно з ДБН Д.1.1-1-2000 «Правила визначення вартості будівництва».

Відповідно до цих ДБН при складанні ціни тендерної пропозиції (договірної ціни) претендент на виконання робіт розрахунково-аналітичним методом визначає загальновиробничі витрати виходячи зі своєї структури і обґрунтованих витрат, що склалися в підрядній організації за попередній звітний період, як правило, рік з урахуванням потужності організації і обсягів робіт, що пропонуються до виконання. Розраховані на підставі таких даних показники загальновиробничих витрат погоджуються замовником у складі договірної ціни і використовуються при проведенні взаєморозрахунків за обсяги виконаних робіт. Порядок та термін уточнення складових вартості будівництва (квартал, півріччя, рік тощо), у тому числі і загальновиробничих витрат, установлюється сторонами та зазначаються в договорі на виконання робіт.

При обчисленні показників загальновиробничих витрат ураховуються загальновиробничі витрати, пов’язані з виконанням зобов’язань за будівельними контрактами. Якщо підрядна організація, крім будівництва, здійснює іншу діяльність, витрати, пов’язані з такою діяльністю, не враховуються при визначенні зазначених показників для обчислення загальновиробничих витрат.

 

Заступник Міністра І. Соколов

 

КОМЕНТАР

 

У 2009 році змінився регламент кошторисного обліку загальновиробничих витрат. Нова редакція

ДБН Д.1.1-1-2000 закликала кошторисників орієнтуватися на фактичні дані загальновиробничих витрат.

Такі дані є лише в бухгалтерії. Тому кошторисникам і головбухам доводиться працювати разом, розраховуючи «обґрунтовану» суму загальновиробничих витрат, яку може бути наведено в кошторисі.

Тут потрібно звернути увагу не лише на те, що склад загальновиробничих витрат, визначених за П(С)БО та за ДБН, різний, а й на те, що в бухгалтерії є особливі процедури розподілу загальновиробничих витрат.

Сьогоднішній

ДБН Д.1.1-1-2000 не містить пояснень стосовно того, яку саме частину фактичних загальновиробничих витрат, підданих у бухобліку розподілу за так званою нормальною потужністю, може бути взято до розрахунку кошторисного показника «загальновиробничі витрати».

Намагаючись якось роз'яснити це питання, Мінрегіонбуд у наведеному вище

листі почав наполягати на тому, щоб загальновиробничі витрати, які стосуються небудівельної діяльності, до розрахунку не брати.

Докладніших пояснень у

листі, на жаль, немає. Тому з багатьма іншими процедурними питаннями розподілу загальновиробничих витрат кошторисникам та головбухам доведеться розбиратися самостійно.

 

Іван Чалий

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі