Теми статей
Обрати теми

Відповідальність за акції в документарній формі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Відповідальність за акції в документарній формі

 

До 30.10.2010 р. акціонерні товариства зобов'язані перевести випуск акцій у бездокументарну форму. Які негативні наслідки можуть настати для тих АТ, що не встигли зробити це в зазначений строк?

 

Закон України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI

(далі — Закон про АТ) закріпив вимогу про необхідність існування всіх акцій акціонерних товариств у бездокументарній формі (ч. 2 ст. 20 Закону про АТ).

Бездокументарна форма забезпечує простішу, оперативнішу та надійнішу перереєстрацію права власності на цінні папери, оскільки, на відміну від документарної форми, за якої підтвердженням прав на цінний папір виступає сертифікат, бездокументарна форма передбачає здійснення зберігачем облікового запису, що підтверджує право власності на цінний папір.

Оскільки процедура переведення випуску акцій у бездокументарну форму є досить тривалою, законодавець установив перехідний період, передбачивши, що

вимога про існування акцій виключно в бездокументарній формі набирає чинності 30.10.2010 р. Точно кажучи, після цієї дати документарна форма акцій суперечить законодавству.

Слід зауважити, що передбачена

Положенням про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування в бездокументну форму існування, затвердженим рішенням ДКЦПФР від 30.06.2000 р. № 98, процедура є досить складною, і, щоб устигнути в зазначений строк, розпочати її проходження потрібно було значно раніше. Оптимальний варіант — у січні 2010 року. Тому на сьогодні багато акціонерних товариств, що не встигли здійснити перехід на бездокументарну форму акцій, та їх акціонери сушать голову над питанням про те, чим їм може загрожувати існування акцій у документарній формі після 30.10.2010 р.

Спеціальної норми, що передбачає відповідальність за непроведення дій з переведення випуску акцій у бездокументарну форму, законодавство не містить. Однак уникнути певних негативних наслідків суб'єктам господарювання все-таки навряд чи вдасться. Спробуємо припустити, які негативні наслідки на них чекають після 30.10.2010 р.

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (далі — ДКЦПФР) до АТ-порушників може застосувати один із заходів впливу, передбачених

Законом України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.1996 р. № 448/96-ВР, зокрема:

— винести акціонерному товариству

попередження;

призупинити на строк до одного року розміщення (продаж) та обіг акцій;

— надіслати акціонерному товариству

розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери з установленням строку на його виконання.

За невиконання або несвоєчасне виконання розпорядження ДКЦПФР до акціонерного товариства може бути

застосовано штраф у розмірі від 1000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 85000 грн.). Якщо ДКЦПФР через нездійснення переведення акцій у бездокументарну форму повторно винесе розпорядження про усунення цього порушення, яке також не буде виконано, то розмір штрафу може досягти 10000 нмдг (170000 грн.)1.

1

Схожа ситуація свого часу мала місце у зв’язку з набуттям чинності Законом України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» від 10.12.1997 р. № 710/97-ВР, коли емітентам, які випустили цінні папери до набуття чинності цим Законом, було надано шестимісячний строк з дня опублікування Закону на те, щоб визначитися з формою випуску цінних паперів, емісію яких визнано такою, що відбулася, і привести форми випусків своїх цінних паперів у відповідність до вимог цього Закону. Тоді ДКЦПФР після закінчення зазначеного строку виносила розпорядження про усунення порушень, за невиконання яких надалі накладається штраф (див., наприклад, постанову Донецького окружного адмінсуду від 16.04.2009 р. у справі № 2а-4644/09/0570).

Порядок розгляду справ ДКЦПФР та накладення санкцій за допущені порушення встановлено

Правилами, затвердженими рішенням ДКЦПФР від 11.12.2007 р. № 2272.

На посадових осіб акціонерного товариства також може бути накладено штраф, передбачений

ст. 18830 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно до неї за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання посадовою особою учасника фондового ринку рішень ДКЦПФР щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів до посадових осіб може бути застосовано штраф від 500 до 750 нмдг (від 8500 до 11900 грн.). При повторному ухиленні від виконання розпорядження ДКЦПФР розмір штрафу може досягти 1000 нмдг (17000 грн.).

Нагадаємо, що

Законом про АТ передбачено ще один обов'язок: акціонерні товариства, створені до набуття чинності цим Законом, тобто до 30.04.2009 р., мають привести свої статути та інші внутрішні положення у відповідність до норм Закону про АТ не пізніше ніж до 30.04.2011 р. Датою приведення статуту у відповідність до вимог Закону про АТ потрібно вважати дату державної реєстрації його нової редакції або внесених до нього змін. Оскільки внутрішні документи акціонерного товариства державної реєстрації не підлягають, то датою внесення до них змін є дата прийняття відповідного рішення на загальних зборах акціонерів. Ураховуючи такі висновки, а також те, що акціонерні товариства досить часто не перевиконують вимоги законодавства та обмежуються проведенням загальних зборів акціонерів один раз на рік, питання про затвердження змін до статуту і внутрішніх документів акціонерного товариства слід винести на розгляд на найближчих загальних зборах акціонерів.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі