Теми статей
Обрати теми

Працевлаштування інвалідів: до закінчення 2010 року ще є час, щоб виконати норматив

Редакція ББ
Стаття

Працевлаштування інвалідів: до закінчення 2010 року ще є час, щоб виконати норматив

Наталія Журавльова, консультант

 

Наближається до завершення 2010 рік, а отже, саме час подумати, як можна виправити ситуацію в частині дотримання в цьому році нормативу щодо працевлаштування інвалідів. Сьогодні нагадаємо, як розраховується норматив, як визначається середня кількість штатних працівників та яких умов потрібно дотриматись, щоб інваліда було враховано. Поспішайте, адже за місяць ситуацію в цьому питанні можна змінити докорінно.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 17.12.1984 р. № 8073-Х.

Закон про соцзахист інвалідів

— Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.1991 р. № 875-XII.

Інструкція № 286

— Інструкція зі статистики чисельності працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

Інструкція № 42

— Інструкція щодо заповнення форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів», затверджена наказом Мінпраці України від 10.02.2007 р. № 42.

Порядок подання звіту

— Порядок подання установами, організаціями та фізичними особами, які використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування інвалідів та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування, затверджений постановою КМУ від 31.01.2007 р. № 70.

 

Норматив працевлаштування інвалідів: експрес-відповіді

Запитання

Відповідь

1

2

1. При якій чисельності працівників потрібно працевлаштовувати інваліда?

За наявності за основним місцем роботи 8 та більше осіб.
Кількість працівників визначається за показником середньооблікової кількості штатних працівників (далі — СКШП) за звітний рік

2. Скільки інвалідів потрібно
працевлаштувати?

4 % від СКШП за рік.
Зверніть увагу: при кількості штатних працівників від 1 до 37 у штаті потрібно мати 1 інваліда

3. Які вимоги потрібно виконати, щоб працевлаштовані інваліди включалися до розрахунку?

Насамперед, це місце роботи інваліда має бути основним. Інваліди-сумісники та ті, хто виконує роботи (надає послуги) за цивільно-правовими договорами, не враховуються.
Інвалідність потрібно підтвердити такими документами (п. 1 листа Фонду соцзахисту інвалідів від 26.03.2007 р. № 1/6-172):
— копією довідки МСЕК про групу та причину інвалідності;
— копією пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.
Зверніть увагу: інвалідів, які мають висновки МСЕК щодо їх непрацездатності, не може бути прийнято на роботу. Це підтверджує і Фонд соцзахисту інвалідів у листі від 01.06.2007 р. № 1204/19/71-07

4. Чи включаються до розрахунку працюючі інваліди, які досягли пенсійного віку?

Так, уключаються, якщо це місце роботи є для них основним (листи Фонду соцзахисту інвалідів від 08.09.2008 р. № 1/8-89/06, від 08.08.2007 р. № 1/8-81)

5. Як визначається кількість
працевлаштованих інвалідів?

Показник розраховується аналогічно СКШП за рік, але до розрахунку включаються тільки інваліди

6. Чи обов’язково здійснювати акредитацію робочого місця,
щоб інвалід, який працює на ньому, включався до розрахунку?

Ні, не обов’язково. Це підтверджують і Фонд соцзахисту інвалідів (п. 3 листа від 03.08.2009 р. № 1/6-377/06), і Мінпраці (лист від 12.03.2007 р. № 804/0/10-07/19)

7. Підприємство має 3 філії, кількість працівників у кожній з них перевищує 8 осіб. Чи потрібно працевлаштовувати по 1 інваліду в кожній філії?

Як буде виконано норматив (за рахунок головного підприємства або за рахунок відокремлених підрозділів), підприємство вирішує самостійно (лист Фонду соцзахисту інвалідів від 14.08.2007 р. № 1/6-367). Головне, щоб у цілому по підприємству (включаючи його відокремлені підрозділи) 4 % «інвалідний» норматив було виконано. Логічно, що і для визначення необхідної кількості інвалідів, яких потрібно забезпечити робочим місцем, до розрахунку потрібно брати загальну кількість штатних працівників у цілому по підприємству

8. Чи поширюється вимога про виконання «інвалідного» нормативу на платників єдиного податку?

Так, поширюється повною мірою.
При невиконанні нормативу роботодавець — платник єдиного податку (як фізична, так і юридична особа) сплачує штрафні санкції

9. Який розмір санкцій передбачено за непрацевлаштування потрібної кількості інвалідів?

Адміністративно-господарська санкція у розмірі середньої річної зарплати для такого роботодавця за кожне робоче місце, не зайняте інвалідом.
При кількості штатних працівників від 8 до 15 осіб включно штраф становить 50 % середньої річної зарплати працівників у цього роботодавця.
Зверніть увагу: штраф не накладається на підприємства, установи, організації, що повністю утримуються за рахунок бюджетних коштів (ст. 20 Закону про соцзахист інвалідів). Водночас до адміністративної відповідальності за ст. 1881 КУпАП (від 170 до 340 грн.) посадових осіб цих підприємств, винних у непрацевлаштуванні інвалідів, може бути притягнено (листи Фонду соцзахисту інвалідів від 16.05.2008 р. № 1/6-155/06, від 09.12.2009 р. № 1/6-600/06)

 

Правила розрахунку СКШП

Як бачите, скрізь у розрахунках задіяно показник

СКШП за рік, який, у свою чергу, розраховується на підставі показників СКШП за кожен місяць звітного року, що визначаються за формулою:

СКШПміс = (К1 + К2 + .... + КN) : N

,

де

СКШПміс — середньооблікова кількість штатних працівників за місяць;

К1, К2, КN

— кількість штатних працівників облікового складу за кожен календарний день звітного місяця (з першого по останнє число місяця, включаючи вихідні, святкові та неробочі дні). Кількість працівників у святкові, вихідні та неробочі дні береться на рівні кількості працівників у попередній робочий день;

N

— кількість календарних днів у звітному місяці.

Роботодавці, які відпрацювали неповний місяць (новостворені, ліквідовані протягом звітного місяця, сезонні підприємства), підсумовують облікову кількість штатних працівників за кожен день фактичної роботи в цьому місяці та ділять отриманий результат на кількість календарних днів у цьому місяці:

 

СКШПрік = (СКШПміс 1 + СКШПміс 2 + ... + СКШПміс 12) : 12

,

де

СКШПрік — показник середньооблікової кількості працівників за звітний рік;

СКШПміс 1, СКШПміс 2, СКШПміс 12

— показники СКШП за кожен місяць звітного року.

Роботодавці, які відпрацювали неповний рік (створені чи ліквідовані у звітному році, сезонні підприємства), підсумовують показники

СКШП за кожен відпрацьований місяць, але ділять отриманий результат не на кількість фактично відпрацьованих місяців, а на 12. Це не стосується підприємств, які відпрацювали неповний місяць (рік) у зв’язку з простоєм за рішенням керівництва. Такі підприємства розраховують показники СКШП за кожен окремий місяць та за рік у загальному порядку, тобто штатні працівники, які не виходять на роботу внаслідок простою, ураховуються в розрахунку за цей день як цілі одиниці.

До розрахунку

СКШП беруться тільки штатні працівники.

 

Правила округлення

Перш ніж перейти до прикладу, зауважимо, що важливу роль у розрахунках відіграють правила округлення, а тут не все так просто.

Згідно з

п. 3.4 Інструкції № 42 для цілей відображення у Звіті за ф. № 10-ПІ дані щодо середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (рядок 01), середньооблікової кількості штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність (рядок 02), та кількості інвалідів, які мають працювати на робочих місцях (рядок 03), відображаються в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округляється в бік збільшення). Отже, при розрахунку зазначених показників застосовується просте арифметичне правило округлення: 2,49 = 2; 2,5 = 3; 3,5 = 4.

Водночас згідно з

п. 3 додатка до Інструкції № 286 округлення результатів обчислень (у тому числі й при розрахунку СКШП) для відображення у формах державних статистичних спостережень з праці здійснюється за правилом «парної цифри». Це правило промовляє: якщо остання значуща цифра «5», найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін. Наприклад, 3,5 = 4, 6,5 = 6. Якщо остання значуща цифра не «5» або після неї ще є цифри, то такий результат округляється за простим арифметичним правилом (3,49 = 3, 4,51 = 5). Отже, існують розбіжності між двома правилами округлення в тих випадках, коли результат обчислення містить лише одну цифру після коми і ця цифра дорівнює «5». Причому результат округлення може мати досить принципове значення. Наприклад, норматив — 3 інваліди, СКШП інвалідів за рік — 2,5 чол. При округленні за простим арифметичним правилом норматив буде виконано (2,5 = 3), а при застосуванні правила «парної цифри» норматив не буде виконано (2,5 = 2).

Щоб поєднати ці дві вимоги, не порушуючи їх, доходимо висновку, що округляти результати потрібно так (див. таблицю):

 

Правила округлення при розрахунку «інвалідних» показників

Показник

Порядок округлення

СКШПміс (загальний щодо всіх працівників та окремо щодо інвалідів)*

За правилом «парної цифри»

СКШПрік

щодо всіх працівників (ряд. 01 Звіту за ф. № 10-ПІ)

За простим арифметичним правилом

СКШПрік

щодо інвалідів (ряд. 02 Звіту за ф. № 10-ПІ)

Розрахунок нормативу для працевлаштування інвалідів (ряд. 03 Звіту за ф. № 10-ПІ)

* СКШПміс щодо всіх працівників наводиться у Звіті з праці за місяць за ф. № 1-ПВ (ряд. 1040)

 

Приклади розрахунку

Приклад 1

. На підприємстві станом на 1 жовтня 2010 року значаться 58 осіб (з них 2 інваліди, які працюють за основним місцем роботи), у тому числі:

— 3 зовнішні сумісники;

— 5 осіб, крім основного місця роботи, працюють на цьому ж підприємстві за сумісництвом;

— 3 осіб (охоронники) мають позмінний режим роботи;

— 5 працівників працюють у режимі неповного робочого часу (0,5 ставки).

Крім того, 2 прибиральниці виконують роботу на підприємстві на підставі договору підряду.

Протягом місяця відбувся такий рух працівників:

— 4 жовтня на роботу було прийнято інваліда (основне місце роботи);

— 5 жовтня працівниця пішла у відпустку по вагітності та пологам;

— 21 жовтня інша працівниця, яка перебуває у відпустці по вагітності та пологах, пішла у відпустку по догляду за дитиною до трьох років;

— 25 жовтня одного працівника було звільнено.

Розрахуємо показник СКШП за жовтень (загальний щодо всіх працівників і щодо інвалідів). При цьому зауважимо, що режим роботи (неповний робочий час, змінний режим роботи тощо) не має значення для розрахунку цього показника. Якщо працівник перебуває у трудових відносинах з підприємством і це місце роботи є для нього основним, то він ураховується щодня як ціла одиниця. Крім того, працівники, які не вийшли протягом місяця на роботу внаслідок хвороби, перебування у щорічній, додатковій, навчальній відпустках, відпустці «за свій рахунок» тощо, уключаються до розрахунку як цілі одиниці за кожен день звітного місяця. Прибиральниці, котрі виконують на підприємстві роботи за цивільно-правовим договором (договором підряду), не беруть участі в розрахунку показника СКШП.

 

Число місяця

Кількість працівників, у тому числі:

загальна

що не включається
до розрахунку

що включається
до розрахунку
(гр. 2 - гр. 3)

інвалідів

1

2

3

4

5

1

58

4*

54

2

2

58

4

54

2

3

58

4

54

2

4

59**

4

55

3**

5

59

5***

54

3

6

59

5

54

3

7

59

5

54

3

8

59

5

54

3

9

59

5

54

3

10

59

5

54

3

11

59

5

54

3

12

59

5

54

3

13

59

5

54

3

14

59

5

54

3

15

59

5

54

3

16

59

5

54

3

17

59

5

54

3

18

59

5

54

3

19

59

5

54

3

20

59

5

54

3

21

59

5

54

3

22

59

5

54

3

23

59

5

54

3

24

59

5

54

3

25

58****

5

53

3

26

58

5

53

3

27

58

5

53

3

28

58

5

53

3

29

58

5

53

3

30

58

5

53

3

31

58

5

53

3

Разом

1819

151

1668

90

* 4 = 3 зовнішні сумісники + 1 працівниця, яка перебуває у відпустці по вагітності та пологах.

** 4 жовтня прийнято на роботу інваліда.

*** 5 жовтня працівниця пішла у відпустку по вагітності та пологах.

**** 25 жовтня 1 працівника звільнено.

 

СКШП

міс щодо всіх працівників = 1668 : 31 = 53,80645 ≈ 54 (чол.);

СКШПміс

щодо інвалідів = 90 : 31 = 2,903226 ≈ 3 (чол.).

 

Отже, за підсумками жовтня середньооблікова кількість штатних працівників становить 54 особи, у тому числі інваліди — 3 особи.

Зверніть увагу: незважаючи на те що третього інваліда було прийнято на роботу не з початку місяця, за підсумками місяця за рахунок округлення його було враховано як такого, що відпрацював цілий місяць.

 

Приклад 2

. Загальна кількість штатних працівників на підприємстві за підсумками року (СКШПрік) — 20 осіб, тобто підприємству потрібно працевлаштувати 1 інваліда. 11 березня 2010 року на роботу було прийнято жінку, яка має висновок МСЕК про встановлення їй інвалідності, а 16 серпня 2010 року її було звільнено. Інших інвалідів на підприємстві немає.

Розрахуємо показники СКШПміс та СКШПрік щодо інвалідів:

СКШПберезень

= 1 х 21 : 31 = 0,6774 ≈ 1 (чол.);

СКШПквітень = 1

х 30 : 30 = 1 (чол.);

СКШПтравень = 1

х 31 : 31 = 1 (чол.);

СКШПчервень = 1

х 30 : 30 = 1 (чол.);

СКШПлипень = 1

х 31 : 31 = 1 (чол.);

СКШПсерпень = 1

х 16 : 31 = 0,5161 ≈ 1 (чол.);

СКШПрік = (0 + 0 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0) : 12 = 6 : 12 = 0,5 ≈ 1

(чол.).

Як бачимо, інвалід з 12 місяців звітного року відпрацював на підприємстві 4 повні місяці та два неповні, і цього виявилося досить, щоб зарахувати цього інваліда до річного нормативу.

Приклад 3

. На підприємстві в середньому протягом року у штаті перебувало 10 осіб, що вимагає виконання нормативу щодо працевлаштування 1  інваліда. Протягом 2010 року на підприємстві значилися в штаті 3 працівники-інваліди:

1) 1-й перебував у трудових відносинах з 2006 року та був звільнений 31 січня цього року;

2) 2-го було прийнято на роботу 12 квітня та звільнено 30 червня;

3) 3-го було прийнято на роботу 1 червня і звільнено 1 серпня.

Розрахуємо показники СКШПміс і СКШПрік щодо інвалідів:

СКШПсічень

= 1 х 31 : 31 ≈ 1 (чол.);

СКШПквітень = 1

х 19 : 30 = 0,6333 ≈ 1 (чол.);

СКШПтравень = 1

х 31 : 31 = 1 (чол.);

СКШПчервень = 2

х 30 : 30 = 2 (чол.);

СКШПлипень = 1

х 31 : 31 = 1 (чол.)1;

СКШПсерпень = 1

х 1 : 31 = 0,0322 ≈ 0 (чол.);

СКШПрік = (1 + 0 + 0 + 1 + 1 + 2 + 1 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0) : 12 = 6 : 12 = 0,5 ≈ 1

(чол.).

1 Незважаючи на те що працівника було звільнено 30 липня (у п’ятницю — останній робочий день місяця), він уключається до розрахунку і в наступні за цим днем вихідні дні (суботу 31 липня і неділю 1 серпня) (п.п. 3.2.1 Інструкції № 286).

Таким чином, за підсумками року підприємство виконало норматив щодо працевлаштування інвалідів.

 

Висновки

По-перше

, якщо в якомусь місяці року кількість штатних працівників перевищила 8 осіб, то це не свідчить про те, що підприємству потрібно терміново наймати на роботу інваліда, а за його відсутності — сплачувати штраф. Вирішальний показник визначається тільки за підсумками роботи за рік, і якщо перевищення мало тимчасовий характер, то підприємство не вийде за межі 8 осіб.

По-друге

, інваліда, який відпрацював трохи більше половини місяця, за рахунок округлення може бути зараховано в цьому місяці як цілу одиницю (1 чол. х 16 дн. : 30 дн. = 0,5333 ≈ 1 чол.). Зверніть увагу, що тут застосовується правило «парної цифри», тому якщо показник СКШП за звітний місяць дорівнює 0,5, то в цьому місяці інвалід не включатиметься до розрахунку (1 чол. х 15 дн. : 30 дн. = 0,5 ≈ 0 чол.).

По-третє

, для того щоб виконати норматив, не обов’язково, щоб інвалід відпрацював цілий рік. Такий працівник має перебувати у штаті хоча б 6 місяців (інколи навіть не повністю відпрацьованих, як показано у прикладі 2).

По-четверте

, якщо підприємству потрібно працевлаштувати 1 інваліда, то для виконання нормативу можна найняти кількох інвалідів, які відпрацюють по декілька місяців (наприклад, 2 інваліди по три місяці або 3 інваліди по два місяці), як показано у прикладі 3.

Сподіваємося, що ця публікація допоможе вам провести попередні розрахунки і ви встигнете до закінчення року виправити ситуацію. Погодьтеся, адже краще найняти необхідну кількість інвалідів на період листопад — грудень на неповний робочий час (наприклад, на 0,25 ставки) або навіть у режимі повної зайнятості і в такий спосіб виконати норматив, ніж сплачувати штраф у розмірі середньої річної зарплати по підприємству за кожного непрацевлаштованого інваліда. Якщо знайти і працевлаштувати інваліда не виходить, то потрібно хоча б спробувати убезпечити себе від штрафу, подавши до центру зайнятості звіти про наявність вакансій для інвалідів. Незайвим буде й дати оголошення до місцевих засобів масової інформації про прийняття на роботу інвалідів. Утім, для Фонду ці вжиті заходи навряд чи здадуться переконливими, щоб не накладати штраф, про що, зокрема, свідчать його

листи від 06.11.2008 р. № 1/6-481/06, від 03.08.2009 р. № 1/6-377/06. Водночас відстояти свою позицію в суді, доводячи, що все можливе для працевлаштування інваліда(ів) було зроблено, шанси непогані (постанова окружного адміністративного суду м. Києва від 11.09.2008 р. № 4/407, ухвала ВАдСУ від 20.01.2009 р. у справі № К-15389-08, Довідка ВАдСУ про результати вивчення та узагальнення судової практики застосування статей 19, 20 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 23.08.2007 р., постанова ВСУ від 02.02.2010 р. № 10/03). Судам рекомендовано всебічно перевіряти всі обставини справи. І якщо з’ясується, що роботодавець ужив усіх необхідних заходів для працевлаштування інвалідів (створив робочі місця для них, інформував центр зайнятості про наявність «інвалідних» вакансій), то, як показує судова практика, його не притягнуть до відповідальності за невиконання нормативу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі