Теми статей
Обрати теми

10-тисячне обмеження готівкових розрахунків: підзвітна особа зобов'язана дотримуватись

Редакція ББ
Відповідь на запитання

10-тисячне обмеження готівкових розрахунків: підзвітна особа зобов’язана дотримуватись

 

Працівник придбав у декількох торговельних точках будівельні матеріали, загальна вартість яких перевищує 10000 грн., але в кожній точці розрахунок був на меншу суму. Чи діє в цьому випадку десятитисячне обмеження?

 

Як відомо,

п. 2.3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 , установлює обмеження щоденних готівкових розрахунків у касі між окремими підприємствами чи підприємцями (далі — контрагенти). Сума граничного розрахунку, затверджена постановою Правління НБУ «Про встановлення граничної суми готівкового розрахунку» від 09.02.2005 р. № 32, на сьогодні становить 10000 грн. Порушення цієї вимоги може спричинити накладення санкцій. Це пов’язане з тим, що сума понад граничний обсяг додається до залишку готівки в касі, за перевищення якого передбачено штраф у двократному розмірі від такої суми (п. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 р. № 436/95). Також за порушення правил ведення касових операцій передбачено штраф за ст. 1642 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 р. № 8073-X, але застосовуватися він може тільки органами КРУ.

Нагадаємо, що підзвітна особа, виконуючи доручення,

діє від імені та на користь підприємства. Отже, граничного обсягу готівкових розрахунків підзвітній особі обов’язково потрібно дотримуватись. Це правило також діє, якщо працівник здійснює частину розрахунків власними коштами і надалі вимагає відшкодувати таку суму. Підтвердження викладеної позиції можна знайти і в листі НБУ від 10.08.2007 р. № 11-113/3036-8220. А от на розрахунки між підприємством та працівником це правило не поширюється.

Таким чином, оскільки розрахунки підзвітної особи з кожним окремим контрагентом не перевищували 10000 грн., то гранична сума розрахунків дотримується і санкції не застосовуються.

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі