Теми статей
Обрати теми

Підприємець зобов'язаний доплачувати до Пенсійного фонду, інакше штраф та пеня неминучі!

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Підприємець зобов'язаний доплачувати до Пенсійного фонду, інакше штраф та пеня неминучі!

 

Яку відповідальність передбачено за несплату приватним підприємцем обов'язкової доплати до Пенсійного фонду і як стягуватиметься заборгованість за вказаною доплатою? Чи можна «відсунути» строк сплати через оскарження?

 

Несплата обов'язкової доплати до мінімального страхового внеску до Пенсійного фонду може загрожувати підприємцю

:

штрафом за п. 2 ч. 9 ст. 106 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-IV (далі — Закон № 1058) у розмірі 10 % своєчасно не сплачених сум;

пенею в розмірі 0,1 % своєчасно не сплачених сум за кожен день прострочення платежу.

При цьому Пенсійний фонд поки що не висловив свою думку з приводу порядку застосування зазначених санкцій: чи то підприємця штрафуватимуть за кожен факт несплати внесків до ПФУ, чи то лише за підсумками річного звіряння розрахунків.

Що стосується стягнення недоїмки за обов'язковою доплатою до Пенсійного фонду і нарахованих штрафних санкцій, то на підставі

ч. 14 ст. 106 Закону № 1058 та п. 9 ч. 2 ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.1999 р. № 606-XIV вимоги Пенсійного фонду зі сплати недоїмки та рішення про стягнення штрафних санкцій є виконавчими документами. Відповідно недоїмка за обов'язковою доплатою до Пенсійного фонду стягуватиметься через державну виконавчу службу (див. лист ВАСУ від 25.07.2007 р. № 09.1-22/688).

Що стосується оскарження, то підприємець дійсно має право оскаржити вимогу про сплату недоїмки за страховими внесками в найвищому органі ПФУ або в судовому порядку. При цьому таке оскарження призупиняє строк сплати недоїмки, а також пов'язаних з нею штрафних санкцій. Нарахування пені теж призупиняється. Таким чином, скориставшись правом на оскарження, підприємець зможе відстрочити сплату зобов'язань ПФУ на строк приблизно один місяць. Але потім сплатити ці зобов'язання все одно доведеться.

 

Юлія Мохнюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі