Теми статей
Обрати теми

Чи підлягає дорожній коток обкладенню транспортним податком?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи підлягає дорожній коток обкладенню транспортним податком?

 

Наше дорожньо-будівельне підприємство придбало для використання в господарській діяльності вальцьовий коток. Чи необхідно нам сплачувати транспортний податок?

 

Питання справляння транспортного збору1 регулюються

Законом України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин» від 11.12.1991 р. № 1963-XII (далі — Закон № 1963).

1 Основні питання стягнення транспортного податку див. у газеті «Будівельна бухгалтерія», 2010, № 7, с. 12.

Начебто все просто — слід визначити, чи є дорожні котки об'єктом оподаткування за

ст. 2 Закону № 1963. Однак у зазначеній нормі про них окремо не згадується. Відповідно нам слід перевірити, чи не входять вони до однієї з груп транспортних засобів, перелічених у наведеній нормі (наприклад, автомобілі спеціального призначення). Для відповіді на це запитання звернемося до Класифікатора (УКТЗЕД), на який посилається Закон № 1963. Тут ми бачимо, що дорожні котки віднесено до групи 84 «Реактори ядерні, котли, машини, устаткування та механічні пристрої; їх частини» за кодом 8429 , тоді як об'єкт обкладення транспортним збором наявний тільки у групах 87 і 89. Отже, доходимо висновку, що дорожні котки (вальцьові та колісно-вальцьові) не повинні обкладатися транспортним збором.

Цей висновок непрямо підтверджується і роз'ясненнями податкових органів, де зазначається, що транспортні засоби, які входять до групи 84, не повинні обкладатися транспортним збором (

«Вісник податкової служби», 2009, № 13; п. 14 Узагальнюючого податкового роз'яснення, затвердженого наказом ДПАУ від 20.04.2010 р. № 268).

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі