Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Зміни в законодавстві щодо спільної діяльності

Змінено деякі законодавчі акти України щодо здійснення спільної діяльності (

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення спільної діяльності» від 08.07.2011 р. № 3686-VI, набрав чинності з 06.08.2011 р.).

Серед іншого уточнено, що як внесок у спільну діяльність не можуть використовуватися основні фонди підприємств держвласності, які не підлягають приватизації. При укладенні договорів про спільну діяльність із держпідприємствами, частка держави в яких становить більше половини, частка таких учасників у спільному майні має дорівнювати не менше 50 %.

 

Мін'юст про службову кореспонденцію

У своєму

листі від 01.07.2011 р. № 8561-0-33-11-8.2 Мін'юст звертає увагу, що листи міністерств та інших центральних органів влади (у тому числі й ДПС) є службовою кореспонденцією, а не нормативно-правовими актами. Листи можуть мати виключно роз'яснювальний характер і не можуть містити нових правових норм. Інакше вони підлягають відкликанню та скасуванню. При цьому, як зазначено в листі, за результатами правової експертизи листа Державної податкової адміністрації від 06.04. 2011 р. № 9497/7/16-1517 «Про податок на додану вартість» Мін'юст звернувся до Державної податкової служби з проханням щодо відкликання з місць застосування та скасування відповідного листа.

 

Про запити на інформацію

ДПАУ затверджено форми запиту на інформацію, Інструкцію щодо процедури подання запиту на інформацію, її отримання у ДПА України і Порядок складання та подання запитів на інформацію ДПА України (

наказ від 08.06.2011 р. № 345).

 

Містобудівні умови та обмеження забудови землі

Міністерство регіонального розвитку; будівництва та житлово-комунального господарства України згідно з

наказом від 07.07.2011 р. № 109 затвердило:

— Порядок надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх склад і зміст;

— Перелік об'єктів будівництва, для проектування яких містобудівні умови та обмеження

не надаються .

Наказ від 07.07.2011 р. № 109

набрав чинності з 12.08.2011 р.

 

Кабмін уносить технічні правки до підзаконних нормативних актів

Кабінет Міністрів України уніс низку змін, що мають переважно технічний характер та пов'язані з необхідністю приведення підзаконних нормативно-правових актів у відповідність до нововведень, що відбулися останнім часом у чинному законодавстві.

Так, нагадаємо: з 07.05.2011 р. у зв'язку з набуттям чинності

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.2011 р. № 3205-VI замість свідоцтва про державну реєстрацію новостворені юридичні особи отримують виписку з Єдиного держреєстру.

У зв'язку з цим

постановою «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України з питань державної реєстрації юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 10.08.2011 р. № 849 Кабмін до тих нормативно-правових актів, які вимагали від суб'єктів господарювання при зверненні до держоргану для отримання того чи іншого дозвільного документа або з іншою метою надавати належним чином засвідчену копію Свідоцтва про держреєстрацію, уніс зміни, відповідно до яких тепер замість такої копії надається витяг або виписка з Єдиного держреєстру.

На жаль, в урядовій

постанові немає застереження про те, що вистачить надання копій зазначених документів.

Ще один акт Кабміну, що має ту саму мету — привести чинні нормативні акти у відповідність до оновлених вимог законодавства, —

постанова «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 10.08.2011 р. № 850. Нею вносяться зміни, пов'язані з передбаченою Указом Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 09.12.2010 р. № 1085/2010 реорганізацією, яка, зокрема, передбачає заміну Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Державною податковою службою України (ДПСУ). Час звикати до нової абревіатури.

 

Джерело: www.nibu.factor.ua

При обкладенні ПДФО сума винагороди за цивільно-правовими договорами зменшується на суму ЄСВ

Законом № 36091 п. 164.6 Податкового кодексу України

(далі — ПКУ), що встановлює особливості визначення бази оподаткування доходів у формі заробітної плати, доповнено новим абзацом. Виходячи з нової редакції цього пункту база оподаткування доходів фізичних осіб у вигляді винагороди за договорами цивільно-правового характеру за виконання робіт (надання послуг) визначається так само, як і для заробітної плати, тобто сума винагороди зменшується на суму єдиного соціального внеску (далі — ЄСВ) у частині утримань. Інакше кажучи, ставки податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО), установлені п. 167.1 ПКУ (15 і 17 %), застосовуються до суми винагороди за такими договорами після зменшення на утриманий ЄСВ. Нагадаємо, що ставка ЕСВ у частині утримань становить 2,6 %.

1 Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI.

Крім того, тепер у

п.п. 165.1.1 ПКУ чітко прописано, що до оподатковуваного доходу фізичної особи не включається сума допомоги по вагітності та пологах. По суті, ця поправка нічого не змінює, оскільки й до внесення змін суму допомоги по вагітності та пологах не обкладали ПДФО.

Однак раніше на це вказувалося в

листі Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики від 23.02.2011 р. 04-27/108, з яким надалі погодилася і ДПАУ. Тепер же зазначену норму прямо прописано в положеннях ПКУ.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Надбавки за вахтовий метод роботи не обкладаються ЄСВ

Пенсійний фонд України

у листі від 04.07.2011 р. № 13659/03-20 надав роз’яснення щодо нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — ЄСВ) на суми надбавки за роботу за вахтовим методом, що виплачуються відповідно до наказу Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи «Про затвердження тимчасового положення про вахтовий метод організації робіт на підприємствах МНС України» від 20.05.99 р. № 147.

Відповідно до

Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI, базою для нарахування ЄСВ, зокрема, є сума нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються згідно із Законом України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР, та сума винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Водночас

постановою КМУ від 22.12.2010 р. № 1170 затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі — Перелік № 1170).

До зазначеного

Переліку віднесено надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок, посадових окладів працівників, які направляються для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, і працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер (п. 10 розділу I Переліку № 1170).

З урахуванням зазначеного вище Пенсійний фонд вважає:

суми надбавок за вахтовий метод роботи не є базою нарахування ЄСВ.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Змінено Методику оцінки об’єктів оренди

До

Методики оцінки об’єктів оренди, затвердженої постановою КМУ від 10.08.95 р. № 629, урядовою постановою від 03.08.2011 р. № 832 внесено зміни, відповідно до яких оцінка об'єктів оренди обов'язково проводиться перед укладенням договору оренди та перед продовженням (поновленням) договору оренди в разі, коли на момент продовження дії такого договору останню оцінку об'єкта оренди було проведено більш як три роки тому.

Передбачені цією

Методикою послуги з проведення незалежної оцінки об'єкта оренди (активів, що входять до складу об'єкта оренди) та аудиторської перевірки об'єкта оренди оплачуються орендарем.

Постанова від 03.08.2011 р. №

832 набере чинності з дня офіційного опублікування.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі