Теми статей
Обрати теми

Чи потрібна ліцензія для монтажу вікон та вентиляції

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Чи потрібна ліцензія для монтажу вікон та вентиляції

 

Наше підприємство планує в майбутньому займатися також і будівництвом (виконувати роботи з монтажу вікон, вентиляції та кондиціонування). Скажіть, будь ласка, чи потрібно нам отримувати для цього ліцензію і де можна дізнатися про ті підприємства, які офіційно мають право проводити ліцензійну експертизу? Самі ми з Полтави.

 

Отже, відповідаємо на перше запитання:

ліцензія потрібна для монтажу вентиляції та кондиціонування (код 5.01.03). Це закріплено в оновленому Переліку робіт здійснення господарської діяльності в будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури (див. Ліцензійні умови провадження господарської діяльності в будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 27.01.2009 р. № 47 (у редакції від 06.10.2010 р. № 392));

ліцензія не потрібна для монтажу вікон. Хоча раніше, під час дії старих Ліцензійних умов № 47, такі роботи, як установлення вікон, вітрин, вітражів, дверей, воріт, підлягали ліцензуванню. Тепер же, з 05.11.2010 р., установлення вікон, як і деякі інші роботи, відсутнє в Переліку робіт здійснення господарської діяльності в будівництві, пов'язаної із створенням об'єктів архітектури, а отже, для таких робіт ліцензія не потрібна.

Тепер стосовно другого запитання про те, де знайти інформацію про офіційні експертні організації.

Перш ніж подавати документи до територіальних органів Держархбудінспекції за місцем вашої реєстрації, вам необхідно отримати висновок організації, уповноваженої органом ліцензування на проведення ліцензійної експертизи. Її ще називають експертною організацією.

При цьому у вас є законне право вибору, до якої експертної організації звернутися.

Інформацію про організації та установи, уповноважені проводити ліцензійну експертизу, наведено на офіційному сайті Держархбудінпекції. Для цього вам потрібно:

зайти на сайт ДАБІ http://www.dabi.gov.ua;

клацнути по вкладці «Ліцензування/Інформація з питань ліцензування/Перелік організацій, установ, уповноважених на проведення експертизи»,

після чого до відповідного поля потрібно ввести назву області та міста, що вас цікавлять, наприклад «Полтавська обл.».

Так, для Полтавської області на такий запит сайт ДПАУ вказує три організації-експерти: ТОВ «Лотта-Будексперт», ДП «Український інженерно-технічний будівельний центр» (Полтавська філія), Полтавське територіальне відділення Академії будівництва України.

І невелика порада: перш ніж укласти договір з експертною організацією, уважно вивчіть перелік робіт, пов'язаних із створенням об'єктів архітектури, щодо яких ця експертна організація має право давати експертний висновок.

 

Олександра Українець

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі