Теми статей
Обрати теми

«Круговорот» матеріалів замовника

Редакція ББ
Стаття

«Круговорот» матеріалів замовника

Вікторія Петрушина, заступник головного редактора

 

Практика будівництва з матеріалів замовника є досить поширеною. Інколи в замовника є «свій» постачальник матеріалів за вигіднішою ціною, трапляється, що матеріали просто «залежалися» на складі замовника тощо.

У пропонованій статті розглянемо бухгалтерський облік у замовника при передачі матеріалів підряднику та «поверненні» їх у вигляді побудованого об'єкта.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 193 — наказ Мінстату України «Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів» від 21.06.96 р. № 193.

 

Отже, у замовника на балансі є будівельні матеріали, які він вирішив передати підряднику для будівництва об'єкта.

 

Первинний облік

Зазвичай при передачі матеріалів підряднику замовник оформляє у двох примірниках:

видаткову накладну з позначкою «без оплати»

або

акт приймання-передачі із зазначенням мети передачі матеріалів.

В обмін на накладну чи акт підрядник надає замовнику довіреність1..

1 Про те, як правильно заповнити довіреність, ми розповідали у статті «Отримуємо ТМЦ — заповнюємо «первинку» // «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 6, с. 28.

 

Бухгалтерський облік

У момент передачі матеріалів підряднику в бухгалтерському обліку замовника необхідно виділити окремий субрахунок для відображення вартості таких будівельних матеріалів. Пропонуємо використовувати субрахунок третього порядку 2051 «Будівельні матеріали, передані підряднику для виконання БМР». Оскільки право власності на передані матеріали від замовника до підрядника не переходить, то й відображення доходів при такій передачі не буде.

Після здавання об'єкта замовнику. Здавання об'єкта в експлуатацію оформляється, як правило, актом за формою № КБ-2в та довідкою за формою № КБ-3.

На підтвердження того, що підрядник використав передані йому від замовника матеріали, рекомендуємо складати ще один документ — акт за формою № М-23 «Акт про витрату давальницьких матеріалів». Форму № М-23 затверджено наказом № 193. На рисунку наведено зразок заповнення цієї форми.

На підставі форми № М-23 (чи іншого аналогічного документа) в бухгалтерському обліку замовника слід відобразити списання будівельних матеріалів на субрахунок 151 «Капітальне будівництво».

Зверніть увагу! Матеріали замовника, використані підрядником при будівництві об'єкта, та їх вартість у будь-якому разі вказуються і в акті приймання виконаних робіт за формою № КБ-2в, однак із підсумкової вартості БМР вартість матеріалів замовника вираховується. Ця операція відображається у формі № КБ-2в.

Невикористані будівельні матеріали підрядник має повернути замовнику. Повернення оформляється так само, як і надходження, — або видатковою накладною, або актом приймання-передачі, на підставі яких замовник відображає вартість повернених матеріалів по дебету субрахунку 205 «Будівельні матеріали».

У бухгалтерському обліку замовника рух його ж матеріалів буде відображено таким чином:

 

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

дебет

кредит

доходи

витрати

1

Передані підряднику будівельні матеріали для виконання БМР

2051

205

2

Підписано акт виконаних робіт, використані підрядником будівельні матеріали списано до складу капітальних інвестицій

151

2051

—*

3

Відображено повернення від підрядника невикористаних будівельних матеріалів

205

2051

* Згідно з пп. 144.1 і 146.2 ПКУ витрати на виготовлення <...> об'єкта основних засобів починають амортизуватися з місяця, наступного за місяцем уведення об'єкта в експлуатацію.

 

 

img 1

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі