Теми статей
Обрати теми

Як перевірятимуть землевпорядників та землеоцінників: роз'яснення Держкомзему

Редакція ББ
Лист від 05.10.2010 р. № 18716/23/7-10

Як перевірятимуть землевпорядників та землеоцінників: роз'яснення Держкомзему

 

Лист Держкомзему від 05.10.2010 р. № 18716/23/7-10

 

Наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 02.07.2010 № 511 затверджено Порядок контролю за додержанням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт (далі — Порядок контролю), який зареєстровано у Міністерстві юстиції України від 16.09.2010 за № 824/18119. Зазначений нормативний акт набрав чинності з 04.10.2010 (публікація в Офіційному віснику України від 04.10.2010 № 73).

Враховуючи вищезазначене, надаємо роз'яснення стосовно застосування деяких положень Порядку контролю, а саме, відповідно до пункту 6.1 Порядку контролю за результатами планових та позапланових перевірок складаються відповідні акти (далі перераховується перелік таких актів).

При цьому акт перевірки додержання ліцензіатом Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт (додаток 3 до Порядку контролю) складається у двох примірниках при виявленні або невиявленні порушень ліцензійних умов. У разі виявлення факту порушень Ліцензійних умов, який є підставою, відповідно до статті 21 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», для анулювання ліцензії, разом із актом перевірки складається другий акт, також у двох примірниках, назва якого відповідає суті виявленого порушення ліцензійних умов (додатків 4 — 9 до Порядку контролю).

Вищевказані акти складаються, підписуються та надаються ліцензіату в порядку, визначеному пунктами 6.2 — 6.4 Порядку контролю.

Якщо перевіркою дотримання ліцензійних умов встановлюються факти порушень, які не є підставою для анулювання ліцензії, у акті перевірки після слів «Додаткова інформація (за необхідності):» робиться наступний запис «Ліцензіату (уповноваженій особі) необхідно прибути до Держкомзему для отримання примірника розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов у термін: на п'ятий робочий день після дати складання акта перевірки. У разі неприбуття для отримання розпорядження у встановлений термін, розпорядження буде надіслано поштою».

Планові перевірки проводяться за умови письмового повідомлення суб'єкта господарювання про проведення планового заходу не пізніш як за десять днів до дня здійснення цього заходу.

Повідомлення повинно містити:

— дату початку та дату закінчення здійснення планового заходу;

— найменування юридичної особи або прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи — підприємця, щодо діяльності яких здійснюється захід;

— найменування органу державного нагляду (контролю).

Повідомлення надсилається рекомендованим листом чи телефонограмою за рахунок коштів органу державного нагляду (контролю) або вручається особисто керівнику чи уповноваженій особі суб'єкта господарювання під розписку.

В акті перевірки, який складається за результатами планової перевірки, зазначається стан виконання вимог Ліцензійних умов, інших нормативних і законодавчих актів суб'єктом господарювання, а в разі невиконання — детальний опис виявленого порушення з посиланням на відповідну вимогу нормативного чи законодавчого акта.

 

Заступник голови І. Левушевський

 

КОМЕНТАР

 

У своєму

листі від 05.10.2010 р. № 18716/23/7-10 Держкомзем роз'яснив, як перевірятимуть землевпорядників та землеоцінників.

Із

04.10.2010 р. набрав чинності Порядок контролю за дотриманням Ліцензійних умов провадження господарської діяльності щодо проведення робіт із землеустрою, землеоціночних робіт. Держкомзем роз'яснив деякі положення зазначеного Порядку, зокрема, зауважив, що:

— акт перевірки дотримання

Ліцензійних умов за формою, наведеною в додатку 3 до Порядку (у двох примірниках), складається незалежно від того, чи виявлено під час перевірки порушення Ліцензійних умов;

у разі виявлення факту порушень Ліцензійних умов, що є підставою для анулювання ліцензії відповідно до ст. 21 Закону України від 01.06.2000 р. № 1775-III, разом з актом перевірки складається другий акт (також у двох примірниках), назва якого відповідає суті виявленого порушення (додатки 4 — 9 до Порядку);

— якщо перевіркою встановлюються

факти порушень, що не є підставою для анулювання ліцензії, в акті перевірки після слів «Додаткова інформація (за необхідності)» робиться запис про те, що ліцензіату необхідно прибути до Держкомзему для отримання примірника розпорядження про усунення порушень Ліцензійних умов на 5-й робочий день після дати складання акта перевірки. Інакше розпорядження надсилається поштою;

планові перевірки проводяться за умови письмового повідомлення суб'єкта господарювання не пізніше ніж за 10 днів до початку перевірки. Зазначене повідомлення має містити дату початку і дату закінчення планової перевірки, найменування юридичної особи (або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи — підприємця), яку перевіряють, а також найменування органу держнагляду (контролю).

 

Юлія Мохнюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі