Теми статей
Обрати теми

Оригінали чи копії?

Редакція ББ
Лист від 20.05.2011 р. № 40-12-2080

Оригінали чи копії?

 

Лист Державної архітектурно-будівельної
інспекції від 20.05.2011 р. № 40-12-2080

 

<...>

Державна архітектурно-будівельна інспекція <...> повідомляє.

12.03.2011 р. набрав чинності

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Повноваження Держархбудінспекції визначені

статтею 41 цього Закону та Положенням про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженим Указом Президента України від 08.04.2011 р. № 439/2011.

Зокрема, Держархбудінспекція України для виконання покладених на неї завдань

має право одержувати (безоплатно) в установленому законодавством порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, їх посадових осіб інформацію, документи і матеріали, а від органів державної статистики — статистичні дані для виконання покладених на неї завдань і функцій.

Одночасно зазначаємо, що

законодавчо не визначено, які саме документи, їх копії або оригінали та яка їх кількість можуть вимагатися інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю для виконання покладених на них функцій.

 

Голова ліквідаційної комісії,
начальник Держархбудінспекції
О. Бондаренко

 

КОМЕНТАР

 

Держархбудінспекція України для виконання покладених на неї завдань дійсно

має право одержувати (безоплатно) в установленому законодавством порядку від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій усіх форм власності, їх посадових осіб інформацію, документи і матеріали.

Це зафіксовано:

у

п.п. 3 п. 5 Указу Президента України «Про Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України» від 08.04.2011 р. № 439/2011, що діє з 18.04.2011 р. (наш коментар до нього: «ДАБІ: новий статус, нові повноваження» «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 10, с. 38 — 40) та у п.п. 8 п. 11 Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, затвердженого постановою КМУ від 23.05.2011 р. № 553, що діє з 02.06.2011 р. (наш коментар до нього: «Контроль в будівництві: новий порядок» «Будівельна бухгалтерія», 2011, № 13, с. 29).

Ця норма не нова, вона була прописана і в старому порядку, а саме у

п.п. 8 п. 5 старого Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію, затвердженого постановою КМУ від 18.10.2006 р. № 1434.

Проте як раніше, так і тепер зовсім незрозуміло, які саме документи суб’єкти будівництва зобов’язані передавати інспекторам державної архітектурно-будівельної інспекції з контролю, а саме: оригінали чи копії цих документів? Також цікаве запитання: за чий рахунок (суб’єкта господарювання або інспекції) мають виготовлятись такі копії у випадку, якщо органами інспекції пред’явлені вимоги надати копії певних документів? І чи існують обмеження в кількості копій, які можуть бути витребувані?

Тож, як бачимо, у

листі, що коментується, Держархбудінспекція не дає зрозумілої відповіді відносно того оригінали документів потрібні їм при перевірці на будівництві чи їх копії, що дає їм широке поле дій: деякі документи можна зажадати тільки в оригиналі, а деякі досить взяти тільки копії цих оригіналів. Усе б нічого, але хоча б скоріше вони з цим визначились і документально зафіксували на законодавчому рівні. На що ж нам залишається тільки чекати, що в майбутньому відповідні органи дадуть вичерпні відповіді на поставленні тут запитання.

 

Юлія Ляшенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі