Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Анатолій Близнюк очолив Мінрегіонбуд

12 липня 2011 року

Указом Президента України від 12.07.2011 р. № 748 Анатолія Близнюка призначено міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Джерело: www.minregionbud.gov.ua

 

Інвентаризацію об'єктів незавершеного будівництва
 планується провести до початку серпня

До 1 серпня 2011 року місцеві державні адміністрації разом із Мінрегіонбудом повинні завершити повну інвентаризацію об’єктів незавершеного будівництва. Таке завдання прозвучало 16 липня в ході виїзної наради під головуванням прем’єр-міністра України, присвяченої стану добудови об’єктів незавершеного будівництва. За словами М. Я. Азарова, питання недобудованих об’єктів в Україні надзвичайно актуальне і потребує вжиття серйозних заходів для його вирішення.

На офіційному веб-сайті Мінрегіонбуду започатковано рубрику «Незавершене будівництво», де, зокрема, будуть розміщуватися доручення, листи, форми звітності, статистична та інша необхідна інформація. Міністерство також буде повідомляти про хід проведення інвентаризації та оприлюднювати рейтинг регіонів за цим показником.

Довідково

: Як свідчить статистика, станом на 1 січня 2011 року в Україні у незавершеному будівництві налічувався 18261 об’єкт, у тому числі 12519 будівель (з них 4089 житлових будівель загальною площею 15802,3 тис. кв. м) та 5742 інженерні споруди. На значній частині з них будівництво припинено або законсервовано.

Джерело: www.minregionbud.gov.ua

 

Цього року в програмі «Доступне житло» візьмуть участь 88 житлових об'єктів

88 об’єктів житлового будівництва візьмуть участь у Державній цільовій соціально-економічній програмі будівництва (придбання) доступного житла у 2011 році. Про це повідомив директор Департаменту житлового будівництва, будіндустрії та промисловості будівельних матеріалів Олександр Непомнящий.

За його словами, сьогодні Мінрегіонбуд видав наказ, який затверджує перелік об’єктів житлового будівництва, на будівництво яких спрямують 100 млн гривень, виділені з державного бюджету у 2011 році. Серед них — 25 об’єктів, що були включені до програми минулого року, та 63 нових об’єкти зі всіх регіонів України.

«25 об’єктів, що фінансувалися у минулому році, залишено у програмі. Це пов’язано з тим, що деякі з цих об’єктів ще не введені в експлуатацію, а в деяких — не повною мірою реалізовані квартири», — зазначив Олександр Непомнящий.

Він також поінформував, що перелік нових об’єктів, а це 63 недобудови, днями визначила спеціальна Комісія, створена Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України на виконання рішення Уряду. При формуванні переліку Комісія керувалася такими критеріями, як ступінь готовності, наявність дозвільної та проектно-кошторисної документації, відповідність попиту та ділова репутація забудовників.

Експерт зазначив, що цього року вимоги до об’єктів гнучкіші ніж декілька років тому:

«Якщо у 2009 році, відповідно до законодавства, було профінансовано лише ті об’єкти, ступінь готовності яких складала 70 %, у 2010 — 50 %, цього року ми обирали проекти, ступінь готовності яких значно нижчий».

Наступним кроком для визначених компаній-забудовників стане укладання договору з Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Саме фонд є одержувачем бюджетних коштів та відповідальним виконавцем заходів Програми.

Олександр Непомнящий програму «Доступне житло» називає ефективною, адже, за його словами, вона дає змогу гарантувати інвестору збереження вкладених ним коштів.

Джерело: www.minregionbud.gov.ua

 

Зміни до Закону про держзакупівлі знову прийнято

8 липня 2011 року Верховна Рада прийняла

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель» (далі — Закон) з урахуванням зауважень та пропозицій Президента.

Зауваження Президента переважно зводилися до недопущення скорочення сфери застосування

Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI. У результаті цей Закон, як і раніше, поширюватиметься на закупівлю товарів та послуг слідчими ізоляторами, для концертів, гастролей, циркових звірів, для заходів та офіційних прийомів за участі Президента, Голови ВР та членів КМУ, для послуг з авіаперевезення офіційних осіб тощо.

Також було підтримано пропозицію Президента про збереження застосування типового договору, а не впровадження примірного. Скасовано пропоноване впровадження обов'язкового страхування відповідальності учасника — переможця процедури закупівлі в разі попередньої оплати, якщо сума, визначена в договорі про закупівлю, дорівнює або перевищує 10 мільйонів гривень. Скасовано делегування Кабміну повноважень щодо визначення повноважень центральних органів виконавчої влади у сфері держзакупівель. Унесено деякі інші, переважно технічні, зміни.

Водночас інші ключові норми

Закону, на скасуванні яких наполягала громадськість, не знайшли свого відображення у вето Президента і тому прийняті без змін. Насамперед це стосується скорочення переліку інформації про держзакупівлі, що підлягає опублікуванню. Також прийнятим Законом усе-таки скасовується погодження проведення процедури з уповноваженим органом при закупівлі товарів в одного учасника, посилюються санкції за адміністративні правопорушення у сфері державних закупівель, які тепер межують із санкціями за злочини.

Закон

не набрав чинності, на сьогодні перебуває на підписанні у Президента України.

Джерело: www.ligazakon.ua

 

Прийнято Закон про земельний кадастр

Верховна Рада України прийняла

Закон «Про Державний земельний кадастр» (проект Закону № 8077).

Закон

передбачає, що об'єктами кадастру є землі в межах державного кордону України, землі в межах адміністративно-територіальних одиниць, обмеження у використанні земель та земельні ділянки.

Зокрема, до кадастру включаються такі відомості про земельні ділянки: кадастровий номер, місце розташування, опис меж, площа, дані про якість земель, цільове призначення, відомості про обмеження у використанні ділянки, нормативно-грошова оцінка, інформація про документацію щодо землеустрою та оцінки земель, на підставі яких установлено відомості про ділянку; інформація про її власника.

Закон

, за винятком окремих положень, набирає чинності з 1 січня 2012 року. До 1 січня 2012 року відповідно до Закону має бути створено єдину інформаційну систему державного земельного кадастру. До неї має бути внесено відомості про межі адміністративно-територіальних одиниць і записи про держреєстрацію земельних ділянок.

Джерело: www.ligazakon.ua

Парламент виправив окремі норми Податкового кодексу

7 липня 2011 року Верховна Рада України прийняла

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України». Закон передбачає значні коригування порядку розрахунку і стягнення практично всіх податків (податку на прибуток, ПДВ, податку на доходи фізосіб, акцизного податку, екологічного податку тощо), а також адміністрування податків.

Ключовими щодо

податку на прибуток можна назвати поправки, що дають можливість: включати до витрат продавця витрати, що формують собівартість реалізованих товарів (виконаних робіт, наданих послуг), аванс за які було отримано до 01.04.2011 р.; коригувати доходи/витрати при поверненнях авансів, отриманих/перерахованих до 01.04.2011 р.; враховувати суму авансового внеску, не перекриту податком на прибуток в I кварталі 2011 році; визначати витрати при імпорті в частині, що не була оплачена раніше, за офіційним курсом, що діяв на дату здійснення придбання; введена необхідність обліку загальновиробничих витрат у складі собівартості продукції згідно з положеннями П(С)БО.

Щодо

податку на доходи фізосіб можна зазначити про вирішення питання з невключенням до складу додаткового блага сум умовно нарахованих відсотків можливістю зменшення бази оподаткування при виплатах за цивільно-правовими договорами на суму ЄСВ...

Закон

набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Однак деякі його норми набирають чинності з 1 жовтня 2011 року, з 1 серпня 2011 року, з 1 січня 2012 року. А норма, що стосується визначення «імпортних» витрат, набуває чинності з 1 квітня 2011 року.

На жаль, не всі коригування

ПКУ, на які сподівалася громадськість, були прийняті. Наприклад, заборона на віднесення витрат на придбання товарів (робіт, послуг) у єдиноподатників-фізосіб до податкових витрат залишилася без змін.

Джерело: nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі