Теми статей
Обрати теми

Щодо амортизаційних відрахувань

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Щодо амортизаційних відрахувань

 

Підприємство у 2010 році придбало у фізичної особи — єдиноподатника основний фонд і використовує його в господарській діяльності. Чи будуть амортизаційні відрахування щодо цього об'єкта враховуватися в податковому обліку у 2011 році?

 

Почнемо з того, що

у 2011 році податковий облік з податку на прибуток можна умовно поділити на дві частини: 1) «I квартал» і 2) «інші періоди» (включно: II квартал, II — III квартали, I — IV квартали) (п. 2 підрозділу 4 розділу XX ПКУ 1).

1 Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

I квартал.

Протягом цього звітного періоду діяли старі правила щодо обліку податку на прибуток, а отже, амортизація щодо основного фонду, придбаного у фізичної особи — єдиноподатника, мала в загальному порядку брати участь при обчисленні об'єкта оподаткування.

Інші періоди.

Як відомо, з метою обчислення податку на прибуток витрати, здійснені з 1 квітня 2011 року, визначаються відповідно до розділу III ПКУ 2 (п. 1 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ). У п.п. 139.1.12 ПКУ встановлено заборону на включення до витрат вартості товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів, що придбаваються у підприємців-єдиноподатників (крім вартості робіт і послуг, придбаних у фізичних осіб — єдиноподатників, які здійснюють діяльність у сфері інформатизації).

2 Якщо самим підрозділом 4 розділу ХХ ПКУ не встановлено інше.

Ця

заборона стосується й амортизаційних відрахувань, оскільки тепер вони належать до витрат за видами діяльності. Наприклад, амортизація виробничих основних засобів належить до елемента витрат «собівартість» (п. 138.8 ПКУ), амортизація основних засобів загальновиробничого значення — до загальновиробничих витрат (абз. «б» п.п. 138.10.1 ПКУ) тощо.

Водночас питання перехідної амортизації доцільно розглянути в розрізі декількох ситуацій:

1) якщо

основні засоби було придбано у підприємця-єдиноподатника до 01.04.2011 р., то після цієї дати амортизація може включатися до витрат на загальних підставах (див. Єдину базу податкових знань), проте, зважаючи на їх наведену нижче думку (див. нижче), ми рекомендуємо заручитися індивідуальною податковою консультацією;

2) якщо

основні засоби оприбутковано до 01.04.2011 р., але оплачено після цієї дати, то амортизацію щодо них до витрат уключати не можна (див. Єдину базу податкових знань — 110.07.21);

3) якщо товари було придбано у підприємця-єдиноподатника до 01.04.2011 р. і після цієї дати використано для ремонту основних засобів, то не буде ні витрат, ні амортизації (див. Єдину базу податкових знань — 110.07.21, розміщену на офіційному сайті ДПАУ

www.sta.gov.ua).

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі