Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Інжинірингові послуги знову обкладаються ПДВ!

10 червня 2011 року

Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та про ставки вивізного (експортного) мита на деякі види зернових культур» від 19.05.2011 р. № 3387-VI.

Цим

Законом скасовується норма п.п. 196.1.14 ПК 1.

1

Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Тепер консультаційні послуги з

п.п. «в» п. 186.3 ПК обкладаються ПДВ на загальних підставах, а це:

«в) консультаційні, інжинірингові, інженерні, юридичні (у тому числі адвокатські), бухгалтерські, аудиторські, актуарні та інші подібні послуги консультаційного характеру, а також послуги з розроблення, постачання та тестування програмного забезпечення, з оброблення даних та надання консультацій з питань інформатизації, надання інформації та інших послуг у сфері інформатизації, у тому числі з використанням комп'ютерних систем...».

На сьогодні

Закон не набрав чинності: як визначено в ч. 3 Прикінцевих положень зазначеного Закону, його норми вводяться в дію з 1-го числа місяця, що настає за місяцем, в якому його було опубліковано.

 

Закон про застосування МСФЗ в Україні підписано

8 червня 2011 року

Президент України підписав зміни до Закону про бухгалтерський облік 2, яким передбачається застосування міжнародних стандартів фінансової звітності3, що не суперечать Закону про бухгалтерський облік та офіційно опубліковані на веб-сайті Мінфіну.

2

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 12.05.2011 р. № 3332-VI.

3

Також див. статтю «МСФЗ: підходи до визнання доходу буде змінено» на с. 39 цього номера.

Для публічних акціонерних товариств, банків та страховиків передбачено обов’язкове складання фінансової (і консолідованої фінансової) звітності за міжнародними стандартами. Те саме стосуватиметься підприємств, що займаються певними (затверджуваними КМУ) видами господарської діяльності.

Інші підприємства визначатимуть самостійно (за погодженням із власником чи уповноваженим ним органом), наскільки їм доцільно використовувати у звітності міжнародні стандарти.

Також передбачається, що не пізніше 30 квітня4 наступного за звітним року річну фінансову звітність мають опубліковувати такі суб'єкти:

— публічні АТ;

— підприємства — емітенти іпотечних облігацій, іпотечних сертифікатів, облігацій підприємств та фондів операцій з нерухомістю;

— професійні учасники фондового ринку;

— банки;

— страховики та інші фінустанови.

4

За чинними на сьогодні нормами звітність має публікуватися до 1 червня.

Зверніть увагу!

МСФЗ-звітність необхідно буде підтверджувати аудиторським висновком.

Закон набрав чинності з

11 червня 2011 року — дня його офіційного опублікування, за винятком положень про підприємства, які самостійно визначають доцільність використання МСФЗ (ці норми почнуть діяти з 1 січня 2012 року).

 

Визначено Порядок розроблення проектної документації на будівництво об'єктів

Наказом Мінрегіонбуду від 16.05.2011 р. № 45

затверджено Порядок розроблення проектної документації на будівництво об'єктів.

Відповідно до цього

Порядку замовник, який подав до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради заяву про намір щодо забудови земельної ділянки, що перебуває у його власності або користуванні, повинен одержати вихідні дані для проектування об'єкта будівництва. За дорученням замовника отримання вихідних даних може бути забезпечено проектувальником.

Вибір проектувальника

для розроблення проектної документації об'єктів будівництва, що здійснюється за державні кошти, провадиться відповідно до Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI.

До складу вихідних даних на проектування входять

:

— містобудівні умови та обмеження;

— завдання на проектування, що визначають обґрунтовані вимоги замовника до планувальних, архітектурних, інженерних і технологічних рішень та властивостей об'єкта містобудування, його основних параметрів, вартості та організації його будівництва і складаються з урахуванням містобудівних умов та обмежень, технічних умов. До завдання на проектування додаються технічні умови. Завдання на проектування складається замовником або за його дорученням проектувальником.

Наказ

від 16.05.2011 р. № 45 набрав чинності з 17.06.2011 р.

 

Обмеження щодо участі держмайна у спільній діяльності

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спільної діяльності» від 12.05.2011 р. № 3322-VI

унесено зміни до:

Господарського кодексу України, згідно з якими не може бути внеском у спільну діяльність майно об'єктів держвласності, що не підлягають приватизації. У разі внесення державними підприємствами, установами та організаціями майна у спільну діяльність право державної власності на таке майно не припиняється і право спільної власності учасників не виникає;

Закону України «Про управління об'єктами державної власності», зокрема, щодо договорів про спільну діяльність, стороною яких є державні підприємства, установи, організації, а також господарські товариства, у статутному капіталі яких частка держави перевищує 50 відсотків.

Закон України від 12.05.2011 р. № 3322-VI

набрав чинності з 17.06.2011 р.

 

Удосконалення дозвільних процедур

Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення дозвільних процедур» від 19.05.2011 р. № 3395-VI

до Закону України «Про охорону праці» внесено зміни, якими визначено підстави для переоформлення, анулювання та видачі дублікатів дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (далі — дозвіл).

Зокрема, передбачено, що строк дії дозволу становить:

— на виконання робіт або на експлуатацію машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки — п'ять років (з подальшим його продовженням);

— на застосування машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки — безстроково.

Переоформлення, видача дубліката дозволу здійснюються на безоплатній основі.

Крім того, унесено зміни до

Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», якими врегульовано порядок зайняття народною медициною (цілительством), установлено строк дії спеціального дозволу на зайняття народною медициною (цілительством) та підстави для відмови у його видачі.

Закон

України від 19.05.2011 р. № 3395-VI набрав чинності з 12 червня 2011 року у зв'язку з його офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» від 11.06.2011 р., № 106.

 

Прийнято новий «антикорупційний» закон

Верховна Рада прийняла

Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» від 07.04.2011 р. № 3206-VI (далі — Закон № 3206). Цим Законом визначено основні засади запобігання та протидії корупції в публічній та приватній сферах суспільних відносин, відшкодування завданих внаслідок вчинення корупційних правопорушень збитків, шкоди, відновлення порушених прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав чи інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Закон № 3206

набере чинності з 1 липня 2011 року, крім ст. 11 (стосовно спецперевірки осіб, які претендують на заняття посад, пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування) і ст. 12 (стосовно фінансового контролю), що наберуть чинності з 1 січня 2012 року.

З аналізом норм нового «антикорупційного» Закону можна буде ознайомитися в наступному номері газети «Будівельна бухгалтерія».

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі