Теми статей
Обрати теми

Оренда (оперативна/фінансова) та ПДВ у Податковому кодексі

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Оренда (оперативна/фінансова) та ПДВ у Податковому кодексі

 

Як в умовах Податкового кодексу оподатковуються операції оренди?

 

Оперативна оренда.

Відповідно до п.п. «б» п. 185.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) поставка послуг з місцем поставки на митній території України включається до об’єкта обкладення ПДВ. Надання майна в оперативну оренду є поставкою послуг, що випливає з п.п. 14.1.195 ПКУ. Причому передача майна в межах договору оперативної оренди статусу поставки не має, а отже, і не потрапляє до об’єкта оподаткування, на що прямо вказано в п.п. 196.1.2 ПКУ. Зауважте: цей припис дослівно перенесено з п.п. 3.2.2 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР, а отже, у цій частині правила не змінилися. Таким чином, при оперативній оренді передачу майна виведено з-під об’єкта оподаткування, а сума орендних платежів обкладається ПДВ у загальному порядку.

Об’єкт оподаткування при поставці орендних послуг виникає тільки в разі, якщо місце поставки знаходитиметься на митній території України, що визначається згідно з

п. 186.2 ПКУ. Так, місцем поставки орендних послуг є:

1) при наданні в оренду нерухомого майна1 — фактичне розташування такого майна (

абз. «в» п.п. 186.2.2 ПКУ);

2) при наданні в оренду рухомого майна (крім транспортних засобів та банківських сейфів) — місце реєстрації орендаря як суб’єкта господарювання, а в разі відсутності такого — місце постійного або переважного проживання (

п.п. «г» п. 186.3 ПКУ);

3) при наданні в оренду транспортних засобів чи банківських сейфів — місце реєстрації орендодавця (

п. 186.4 ПКУ).

1 Зверніть увагу: до операцій з нерухомим майном не належить експлуатація готелів, мебльованих кімнат, стоянок для житлових причепів, кемпінгів та інших місць, призначених для короткострокового проживання (розділ 55 за КВЕД).

 

Фінансова оренда.

Згідно з п.п. 14.1.191 ПКУ передача матеріальних активів за договором фінансової оренди прирівнюється до поставки товарів та прямо названа серед об’єктів оподаткування (п. 185.1 ПКУ). Причому податкові зобов’язання виникають за фактом передачі таких активів відразу на всю договірну вартість об’єкта (але не нижче за ціну його придбання). Фактична оплата таких активів здійснюється поетапно та включає як оплату вартості об’єкта, так і процент за користування ним. Нагадуємо, що раніше процент за користування об’єктом виводився з-під об’єкта оподаткування лише в частині, що не перевищувала подвійної облікової ставки НБУ, установленої на день нарахування таких процентів. На сьогодні такі проценти виключено з-під об’єкта обкладення ПДВ незалежно від їх розміру (п.п. 196.1.2).

Підіб’ємо підсумок. При оперативній оренді передача майна не потрапляє до об’єкта обкладення ПДВ, але орендні платежі оподатковуються в загальному порядку. При фінансовій оренді передача майна обкладається ПДВ в установленому порядку, але суму процентів виведено з-під об’єкта оподаткування в повному обсязі.

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі