Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Чи схвалить Уряд будівельні підзаконні акти?

Віктор Тихонов закликає органи центральної виконавчої влади не зволікати з погодженням проектів постанов, розроблених Мінрегіонбудом на виконання

Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI. За його словами, за поданням Міністерства уряд прийняв низку важливих постанов на виконання згаданого Закону, без яких роботу у сфері містобудування могло бути паралізовано. Однак урядовець не бачить причини зволікати з іншими документами.

«Буквально вчора до Кабінету Міністрів ми направили вже погоджений з усіма зацікавленими відомствами проект постанови про гармонізацію будівельних норм до європейських стандартів. Однак ще дев’ять проектів постанов перебувають на погодженні вже тривалий час у відомствах. Ми тримаємо це питання на контролі. Провели нараду з представниками цих відомств, і, сподіваюся, вже до кінця травня всі ці документи будуть схвалені урядом», — зазначив Віктор Тихонов. Він також додав, що певні документи, необхідні для реалізації

Закону, розробляються й іншими відомствами.

Для інформації:

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства розробило та направило на погодження низку проектів постанов:

проект

постанови КМУ «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури»;

проект

постанови КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 р. № 1396 «Про ліцензування певних видів господарської діяльності у будівництві»;

проект

постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення експертизи містобудівної документації»;

проект

постанови КМУ «Про затвердження Порядку обов’язкового державного страхування посадових осіб інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю»;

проект

постанови КМУ «Про затвердження Порядку здійснення державного архітектурно-будівельного контролю»;

проект

постанови КМУ «Про затвердження Порядку забезпечення діяльності інспекцій державного архітектурно-будівельного контролю та їх працівників необхідними засобами»;

проект

постанови КМУ «Про Містобудівний кадастр»;

проект

постанови КМУ «Про затвердження Порядку обміну інформацією між державним містобудівним та земельним кадастрами»;

проект

постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань проектів містобудівної документації».

Джерело: www.minregionbud.gov.ua

 

В Україні знайшли гроші на будівництво житла

Державна іпотечна установа (ДІУ) прийняла програму фінансування об'єктів незавершеного житлового будівництва та відновлення іпотечного кредитування в регіонах України. Про це заявляє прес-служба ДІУ.

Як зауважив перший заступник голови правління Державної іпотечної установи Юрій Зоц, прийнята програма дозволяє за рахунок наданих Державною іпотечною установою фінансових кредитів забудовникам через банки-партнери ДІУ завершити будівництво житла, розпочати кредитування населення для придбання квартир у добудованих будинках як на етапі будівництва, так і після його завершення за найнижчою на ринку ставкою кредитування — 15 % річних.

Джерело: www. agent.ua

 

Змінено низку положень (стандартів) бухобліку

Наказом Мінфіну від 18.03.2011 р. № 372

внесено зміни до окремих положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Зокрема, коригувань зазнали

П(С) БО 2 «Баланс», П(С) БО 3 «Звіт про фінансові результати», П(С) БО 7 «Основні засоби», П(С) БО 8 «Нематеріальні активи», П(С) БО 15 «Дохід», П(С) БО 16 «Витрати», П(С) БО 30 «Біологічні активи». Ці зміни переважно пов'язані зі спробами наблизити правила бухгалтерського обліку до норм Податкового кодексу.

Наказ від 18.03.2011 р. № 372

набрав чинності 22.04.2011 р.

 

Про облікову політику

Мінфін зауважив, що облікову політику підприємства, яка суперечить новим правилам визнання фінансових витрат, слід переглянути (

лист від 13.04.2011 р. № 31-08410-07-16/9654).

 

Держнагляд

Держспоживстандарт затвердив форму акта перевірки з державного нагляду за дотриманням стандартів, норм та правил

(наказ від 21.03.2011 р. № 107) і форму акта перевірки дотримання законодавства про захист прав споживачів (наказ від 21.03.2011 р. № 108).

 

Факторинг та ПДВ

ДПАУ пояснила різницю між факторингом і торгівлею борговими зобов'язаннями та зауважила, що остання не є об'єктом обкладення ПДВ (

лист від 22.02.2011 р. № 4940/7/16-1517-26).

 

Президент підписав Закон про видачу дозвільних документів через дозвільні центри

29.04.2011 р.

Президент підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 07.04.2011 р. № 3204-VI.

Сутність цих змін полягає в тому, що видача (переоформлення, видача дублікатів, анулювання) документів дозвільного характеру здійснюватиметься через держадміністратора в дозвільному центрі.

Дозвільний центр — це робочий орган місцевої ради обласного значення, райдержадміністрації, в якому робота з документами дозвільного характеру провадиться за принципом організаційної єдності.

Установлено, що для отримання документів дозвільного характеру суб'єкт господарювання звертається до держадміністратора в дозвільному центрі.

Тут слід звернути увагу: у чинній редакції

Закону «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 06.09.2005 р. № 2806-IV установлено, що суб'єкт господарювання має звернутися за своїм вибором або до держадміністратора, або до місцевого дозвільного органу, що приймає заявників у дозвільному центрі.

Як бачимо, після набуття чинності

Законом дозвільний центр буде єдиним органом, в якому здійснюватиметься видача документів дозвільного характеру (а також їх переоформлення, видача дублікатів, анулювання).

Установлено, що в цілому цей

Закон набере чинності 01.01.2012 р., крім деяких норм, які набрали чинності з 06.05.2011 р.— дня опублікування Закону.

Слід зауважити, що на сьогодні в цій сфері діє низка нормативно-правових актів, які регулюють видачу документів дозвільного характеру через дозвільні центри. Наприклад,

постановою КМУ від 21.05.2009 р. № 526 затверджено:

— перелік дозвільних документів, що видаються виключно через дозвільні центри;

— основні вимоги до порядку взаємодії держадміністратора з місцевими дозвільними органами, суб'єктами господарювання і територіальним органом спеціального уповноваженого органу з питань дозвільної системи.

Таким чином, унесення змін до

Закону спричинено також і необхідністю врегулювання вже існуючих правовідносин на законодавчому рівні.

Джерело: www.ligazakon.ua

 

Оплата відрядженого

Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав

Закон від 19.04.2011 р. № 3231-VI, що вносить до ст. 121 КЗпП зміни, згідно з якими працівникам, направленим у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.

Закон

набрав чинності з 13 травня 2011 року.

 

В Україні щодня видається до 4 тис. держактів на землю

Щодня територіальні органи земельних ресурсів видають 3,5 — 4 тис. державних актів на право власності на земельну ділянку. Позитивна динаміка зростання цих показників спостерігається в усіх регіонах України, повідомили у прес-службі Держземагентства.

Як зазначається в повідомленні відомства, цьому сприяє цілеспрямована системна робота. «У відділеннях землевпорядної служби встановлено щоденне приймання документів громадян. Після реорганізації та передачі філіями Центру державного земельного кадастру функцій реєстрації правовстановлюючих документів на землю структурним підрозділам землевпорядної служби відшліфовуються механізм і технологічні процеси роботи в нових умовах та обставинах, ініціюються методи автоматизації цих процесів та спрощення процедур видачі актів», — повідомляється у прес-релізі Держземагентства.

Зокрема, за даними агентства, у Київській області на сьогодні громадянам видано 17,5 тис. держактів із зареєстрованих 17,5 тис. заяв. «В останні тижні державні реєстратори в області щоденно видають по 280 — 360 документів», — уточнили у відомстві. Усього на Київщині, як зазначили в агентстві земельних ресурсів, торік було видано понад 205,6 тис. правовстановлюючих документів на землю.

Для довідки: у цьому році територіальні органи земельних ресурсів України видали 1058 державних актів на право власності на землю юридичним особам, зареєстрували понад 86 тис. договорів оренди і надали 63,7 тис. виписок з Єдиного державного реєстру прав.

Джерело: www

.building.ua
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі