Теми статей
Обрати теми

Щодо отримання дозволу на будівельні роботи

Редакція ББ
Лист від 09.06.2011 р. № 40-19-412

Щодо отримання дозволу на будівельні роботи

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 09.06.2011 р. № 40-19-412

 

Державна архітектурно-будівельна інспекція України розглянула звернення <...> щодо надання роз'яснення про отримання дозволу на будівельні роботи та повідомляє.

Згідно із

статтею 9 Закону України «Про архітектурну діяльність» будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) об'єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, державних стандартів, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Частиною 1 статті 31 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності»

визначено, що проектна документація на будівництво об'єктів розробляється у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури, з урахуванням вимог містобудівної документації та вихідних даних і дотриманням вимог законодавства, державних будівельних норм, стандартів і правил та затверджується замовником.

Крім того, положеннями

статті 32 зазначеного Закону передбачено, що усі об'єкти будівництва за складністю архітектурно-будівельного рішення та/або інженерного обладнання поділяються на I, II, III, IV і V категорії складності. Категорія складності об'єкта будівництва визначається відповідно до державних будівельних норм та стандартів на підставі класу наслідків (відповідальності) такого об'єкта будівництва. Віднесення об'єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності здійснюється проектною організацією і замовником будівництва.

Таким чином, для здійснення будівництва (реконструкції, реставрації, капітального ремонту) об'єкта у проектній документації повинно бути визначено, до якої категорії складності належить відповідний об'єкт.

Отже, відповідно до

Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та постанови Кабінету Міністрів від 13.04.2011 р. № 466 вид документа, який надає право на виконання підготовчих або будівельних робіт, визначається залежно від категорії складності об'єкта будівництва.

 

Голова О. Рибак

 

КОМЕНТАР

 

Лист Державної архітектурно-будівельної інспекції України, що коментується, підтверджує визначену у

ст. 34 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038 норму, яка ув’язує вид дозвільного документа на виконання будівельних робіт (повідомлення, декларація або дозвіл) з категорією складності об'єкта будівництва.

Крім того, ДАБІ зазначає, що в проектній документації на будівництво об'єктів повинно бути визначено, до якої категорії складності належить відповідний об'єкт. І це зрозуміло, адже інспекція архітектурно-будівельного контролю перш ніж «зорієнтуватися», достатньо для початку виконання будівельних робіт об'єкта зареєстрованої декларації чи необхідно отримувати дозвіл на виконання будівельних робіт, повинна знати, до якої категорії він відноситься. А от обов'язок щодо віднесення об'єкта будівництва до тієї чи іншої категорії лежить на проектній організації і замовнику будівництва

(ст. 32 Закону № 3038).

Нагадаю, Мінрегіонбуд в своєму

листі «Про визначення категорії складності об’єктів будівництва» від 04.04.2011 р. № 24-10/2759/0/6-11 зазначив, що для визначення категорії складності будівельного об’єкта треба керуватися ДБН В.1.2-14-2009 «Загальні принципи забезпечення надійності і конструктивної безпеки будівель, споруд, будівельних конструкцій і основ» та ДБН А.2.2-3-2004 «Склад, порядок розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва» (у тому числі і довідкового додатку П).

Крім того, КМУ було прийнято

постанову «Про затвердження Порядку віднесення об'єктів будівництва до IV і V категорій складності» від 27.04.2011 р. № 557.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі