Теми статей
Обрати теми

Податкова міліція... вилучає документи?

Редакція ББ
Стаття

Податкова міліція... вилучає документи?

Анастасія Романова, консультант

 

Який порядок та підстави вилучення документів працівниками податкової міліції? Відповідь на це запитання дамо у статті.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

КПКУ

— Кримінально-процесуальний кодекс України від 28.12.60 р.

Закон № 509

— Закон України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-ХІІ.

Закон про ОРД

— Закон України «Про оперативно-розшукову діяльність» від 18.02.92 р. № 2135-XII.

Наказ № 213

— наказ ДПАУ «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку організації та проведення перевірок платників податків та внесення змін до наказу ДПА України від 27.05.2008 № 355» від 14.04.2011 р. № 213.

 

Почнемо з того, що податкова міліція входить до складу органів державної податкової служби (

ст. 1 Закону № 509).

Повноваження податкової міліції визначено

ст. 21 Закону № 509, зокрема податкова міліція відповідно до покладених на неї завдань:

— здійснює <...>

оперативно-розшукову діяльність, досудову підготовку матеріалів за протокольною формою, а також проводить дізнання та досудове (попереднє) слідство в межах своєї компетенції, вживає заходів до відшкодування заподіяних державі збитків;

виявляє причини і умови, що сприяли вчиненню злочинів та інших правопорушень у сфері оподаткування, вживає заходів до їх усунення.

 

Чи приходить податкова міліція просто так?

Коли у податкової міліції з'являється

привід для візиту до суб'єкта господарювання (щоб вилучити документи чи їх копії, треба вмотивовано прийти)? Це лише оперативно-розшукова або кримінальна справа згідно з КПКУ, Законом про ОРД та Закону № 509 (див. цитату із Закону № 509). А це, як ви розумієте, дуже серйозний привід, який з'явився не випадково й оформлений належним чином.

Далі. Згідно з

п. 61.3 ПКУ органи Служби безпеки України, внутрішніх справ, податкової міліції, прокуратури та їх службові (посадові) особи не можуть брати безпосередньої участі у проведенні перевірок, що здійснюються контролюючими органами, та проводити перевірки суб'єктів підприємницької діяльності з питань оподаткування.

Пунктом 1.3 наказу № 213

передбачено, що рішення (наказ) про проведення перевірки, що здійснюється відповідно до КПКУ, приймається керівником органу ДПС на підставі постанови суду (ухвали суду) про призначення перевірки або постанови органу дізнання, слідчого, прокурора.

 

Вилучення копій документів

Порядок та підстави вилучення копій документів регламентується

ПКУ:

 


ПКУ

<...>

85.4. При проведенні перевірок посадові особи органу державної податкової служби мають право отримувати у платників податків належним чином

завірені копії первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів, що свідчать про приховування (заниження) об'єктів оподаткування, несплату податків, зборів (обов'язкових платежів), порушення вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

85.5. Забороняється вилучення оригіналів первинних фінансово-господарських, бухгалтерських та інших документів за винятком випадків, передбачених кримінально-процесуальним законом.

<...>


 

Таким чином, коли можна вилучати копії документів? Лише

при проведенні перевірок. А ми вже з'ясували, що податкова міліція перевірок не проводить!

Тому частіше за все спілкування з податковою міліцією суб'єкта господарювання — це просто надання інформації за її письмовими запитами, які

ви можете підтверджувати копіями документів. Тобто, якщо вам прийшов письмовий запит від податкової міліції — ви пишете письмове пояснення та в разі потреби додаєте копії документів і відсилаєте на адресу податкової міліції. Але! До вилучення копій документів це не має жодного відношення.

 

Вилучення оригіналів документів

Тепер що стосується

оригіналів документів. У п. 85.5 ПКУ сказано, що випадки для їх вилучення передбачено у кримінально-процесуальному законодавстві, а саме у ст. 178 КПКУ:

 


КПКУ

<...>

Стаття 178. Підстави для проведення виїмки та порядок надання згоди на її проведення

Виїмка проводиться у випадках, коли є точні дані, що предмети чи

документи, які мають значення для справи, знаходяться в певної особи чи в певному місці.

Виїмка проводиться

за вмотивованою постановою слідчого.

Виїмка матеріальних носіїв секретної інформації та/або

документів, що містять банківську таємницю, проводиться тільки за вмотивованою постановою судді і в порядку, погодженому з керівником відповідної установи.

Примусова виїмка із житла чи іншого володіння особи, виїмка документа виконавчого провадження, а також

виїмка оригіналів первинних фінансово-господарських та/або бухгалтерських документів проводиться лише за вмотивованою постановою судді, яка виноситься з додержанням порядку, встановленого частиною п'ятою статті 177 цього Кодексу.

<...>


 

Перш за все скажемо, що у

ПКУ використовується термін «вилучення», а у КПКУ — термін «виїмка». Та в українській мові вони є синонімами. Тепер за суттю. Виїмку оригіналів первинних документів податкова міліція може проводити лише за вмотивованою постановою судді, яка виноситься з додержанням певного порядку. Про який саме порядок ідеться?

 


КПКУ

<...>

Стаття 177. Підстави для проведення обшуку та порядок надання згоди на його проведення

<...>

Обшук житла чи іншого володіння особи, за винятком невідкладних випадків, проводиться лише

за вмотивованою постановою судді. При необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором звертається з поданням до судді за місцем провадження слідства. Суддя, який визначається у порядку, встановленому частиною третьою статті 162 цього Кодексу, негайно розглядає подання і матеріали справи, а у разі необхідності вислуховує слідчого, прокурора і за наявності підстав виносить постанову про проведення обшуку чи постанову про відмову в проведенні обшуку. Постанова судді про проведення обшуку оскарженню не підлягає. На постанову судді про відмову в проведенні обшуку протягом трьох діб з дня її винесення прокурором може бути подана апеляція до апеляційного суду.

<...>


 

Ще раз підкреслимо, що

без вмотивованої постанови судді будь-яке вилучення податковою міліцією оригіналів первинних документів неможливе.

Щоправда, слід мати на увазі таке:

 


КПКУ

<...>

Стаття 184. Обшук особи та виїмка у неї предметів і документів

За наявності підстав, передбачених частиною першою статті 177 *цього Кодексу, з метою

вилучення предметів і документів, які можуть мати доказове значення і які знаходяться при певній особі, слідчий може провести обшук особи чи виїмку у неї цих предметів або документів.

Обшук особи або виїмка у неї предметів і документів провадяться в порядку, передбаченому статтями 177 і 178 цього Кодексу.

Обшук особи та

виїмка у неї предметів і документів можуть бути проведені без постанови у таких випадках:

1) при фізичному захопленні підозрюваного уповноваженими на те особами, якщо є достатні підстави вважати, що затриманий має при собі зброю або інші предмети, які становлять загрозу для оточуючих, чи намагається звільнитися від доказів, які викривають його чи інших осіб у вчиненні злочину;

2) при затриманні підозрюваного;

3) при взятті підозрюваного, обвинуваченого під варту;

4) за наявності достатніх підстав вважати, що особа, яка знаходиться в приміщенні, де проводиться обшук чи примусова виїмка, приховує при собі предмети або документи, які мають значення для встановлення істини в справі.

Особи, які беруть участь у виконанні цих слідчих дій, повинні бути однієї статі з особою, яку обшукують чи у якої проводиться виїмка.

<...>

 

* Обшук проводиться в тих випадках, коли є достатні підстави вважати, що знаряддя злочину, речі й цінності, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і

документи, які мають значення для встановлення істини в справі чи забезпечення цивільного позову, знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи. (ч. 1 ст. 177 КПКУ). — Прим. ред.

<...>


 

Але!

Як бачимо, випадки виїмки оригіналів документів без постанови судді носять особливий, суто кримінальних характер, і у повсякденному житті зустрічаються рідко.

Сподіваємося, що у вашому житті, шановні читачі, до цього не дійде. Та хто попереджений — той озброєний!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі