Теми статей
Обрати теми

Вчимося один в одного

Редакція ББ
Стаття
img 1 

Вчимося один в одного

 

Редакція журналу «Будівельна бухгалтерія» день за днем працює для бухгалтерів будівельних компаній.

Ми поважаємо вашу нелегку працю та запрошуємо до співробітництва з нами. Ми цінуємо ваш час, думку і досвід.

Наша гостя Аліна Смірінська — бухгалтер з 20-річним досвідом роботи, шість років з яких — у будівництві. Сьогодні працює головним бухгалтером у дочірній компанії «Райффайзен Проперті Холдинг Інтернаціональ» (Австрія).

Нехай її думка й досвід допоможуть вам у вашій роботі.

 

— Аліно, у чому, на Вашу думку, полягає основна специфіка облікової роботи будівельного підприємства?

— Облік у будівництві є досить специфічним. По-перше, організація може виступати в ролі як підрядника чи забудовника, так і інвестора. По-друге, рух матеріалів у будівельній організації здійснюється на підставі кошторисної документації. По-третє, необхідний окремий облік власних та субпідрядних робіт і багато що інше. Усе це, поза сумнівом, накладає свій відбиток, і будівельний облік вважається одним із найскладніших та найзмістовнішим.

 

— Яке головне завдання бухгалтерії на найближчу перспективу і на чому зосереджена Ваша найпильніша увага?

— Закон «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» визначає, що метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Що таке формування повної та достовірної інформації і як цього досягти?

Це й організаційні питання при виконанні графіка документообігу, оскільки якщо до бухгалтерії не подано підписані форми чи накладні, то про яку, даруйте, достовірність може йтися?

Це й питання кваліфікації бухгалтерів. Якщо бухгалтер неправильно відобразить в обліку інформацію з первинного документа, то про достовірність інформації вже не йдеться, але це ж може призвести до перекручення даних балансу, а також до значних штрафних санкцій у результаті податкових перевірок.

Це й методологічні питання, оскільки не таємниця, що стандарти бухгалтерського обліку та податкове законодавство в нашій країні постійно змінюються.

Це й питання дисципліни, автоматизації обліку та інші.

Який з цих аспектів першочерговий? Вони всі взаємопов’язані. Важко виділити головний.

 

Як Ви оцінюєте спробу законодавця зблизити податковий та бухгалтерський облік узагалі та в будівництві зокрема?

— Власне ідея зблизити податковий та бухгалтерський облік хороша. У чомусь вона виявилася плідною, у чомусь — ні. Висловлю кілька порад.

У нашому «будівельному»

П(С)БО 18 передбачено три методи визначення ступеня завершеності робіт. З них лише два передбачають складання відповідних актів, а саме метод вимірювання та оцінки виконаної роботи і метод співвідношення обсягу завершеної частини робіт та їх загального обсягу за будівельним контрактом у натуральному вимірі. Якщо використовувати один із цих двох методів в обліку, то з уніфікацією доходів у вас проблем не буде.

 

Не помиляється тільки той, хто нічого не робить... Поділіться, будь ласка, Вашим досвідом і порадами для успішного проходження податкових перевірок.

— Податкові інспектори, приходячи на перевірку, повинні дотримуватися певних правил, установлених законодавчо: направлення на перевірку, посвідчення, дати в них, строки перевірки. Головний бухгалтер мусить це знати і не допускати перевіряючих до перевірки, якщо мають місце «формені» порушення.

Просто добре знайте свої права та обов’язки, а також права та обов’язки перевіряючих. Дотримуйтесь їх самі та вимагайте того ж від перевіряючих.

Часто переконати перевіряючих у своїй правоті вдається на стадії перевірки первинних документів. Звичайно, якщо бухгалтер може аргументовано довести свою позицію.

У всьому іншому — спокій, упевненість у собі та своєму персоналі, а також людяне ставлення до перевіряючих. Вони, перш за все, — люди. І навіть у перевірках людські відносини ніхто не відміняв.

 

Успіхів вам у вашій роботі, любі колеги-бухгалтери!

 

Інтерв’ю: Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі