Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Держкомпідприємництва передало Державній реєстраційній службі свої функції у сфері реєстрації

Нове відомство забезпечуватиме роботу Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб — підприємців.

Держкомпідприємництва передало функції з реалізації державної політики у сфері реєстрації юридичних та фізичних осіб — підприємців Державній реєстраційній службі. Її утворено Указом Президента України від 9 грудня 2010 року № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади». Також відтепер саме Державна реєстраційна служба буде вести та забезпечувати функціонування Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.

З 25.08.2011 р. фахівці департаменту державної політики у сфері реєстрації та нагляду за дотриманням реєстраційного законодавства Держкомпідприємництва переведені до Укрдержреєстру. Вони забезпечують безперервне ведення ЄДР та безперешкодне отримання з нього актуальної інформації як про національних суб’єктів господарювання, так і про іноземні компанії.

Державна реєстраційна служба розташована за адресою: м. Київ, 02002, вул. Марини Раскової, 15.

Джерело: www.dkrp.gov.ua

 

Держкомпідприємництва прийматиме пропозиції щодо дерегуляції по телефону

З 1 вересня в Комітеті запрацювала оперативна телефонна лінія.

Держкомпідприємництва запускає телефонну лінію зворотного зв’язку з населенням з питань дерегуляції та розвитку підприємництва. Лінія працюватиме за такими напрямками:

— надання оперативних правових консультацій, які сприятимуть у здійсненні підприємницької діяльності;

— ужиття заходів щодо припинення неправомірних дій з боку посадових осіб органів влади, оперативне реагування на гострі проблеми в регіонах;

— залучення підприємців до опрацювання законопроектів Держкомпідприємництва;

— інформування підприємців щодо програми економічних реформ на 2010 — 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» тощо.

Номер телефонної лінії: (044) 285-80-42.

Звернення прийматимуться щодня, крім вихідних та святкових днів. Телефонна лінія працюватиме без перерви на обід.

Порядок організації та роботи гарячої лінії розроблено за дорученням Першого віце-прем’єр-міністра Міністра економічного розвитку та торгівлі Андрія Клюєва.

Джерело: www.dkrp.gov.ua

 

Нова форма звітності зі статистики

З 1 січня 2012 року вводиться в дію нова форма державного статистичного спостереження зі статистики праці № 7-ПВ (один раз на чотири роки) «Звіт про заробітну плату за професіями окремих працівників» (

наказ Держкомстату України від 11.08.2011 р. № 207).

 

ДПАУ уточнила окремі питання виписування податкових накладних

ДПАУ листом від 18.07.2011 р. № 12901/6/16-1115

(далі — лист № 12901) відповіла на окремі питання щодо виписування податкових накладних.

Перш за все, ДПАУ підкреслила:

наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової накладної та Порядку її заповнення від 21.12.2010 р. № 969» та лист ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517* не суперечать нормам Податкового кодексу України (далі — ПКУ) і не змінюють їх. При цьому лист № 9497/7/16-1517 носить виключно рекомендаційний характер, призначений для використання при підготовці податкових консультацій.

* Зауважимо, що Міністерство юстиції України листом від 01.07.2011 р. № 21186-10.1 повідомило, що додатком до листа № 9497/7/16-1517 є Пам’ятка про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних, якою надаються методичні рекомендації щодо виписування та видачі податкових накладних. Зазначена Пам’ятка фактично визначає особливості складання податкових накладних та встановлює нові правові норми, що недопустимо для службової кореспонденції, якою є лист № 9497/7/16-1517. З урахуванням наведеного Мін’юст визначив:

лист № 9497/7/16-1517 підлягає відкликанню з місць застосування та скасуванню.

У

листі № 12901 головне податкове відомство зауважило: номер податкової накладної повинен відповідати її порядковому номеру в Реєстрі виданих та отриманих податкових накладних і не може передбачати будь-якої іншої нумерації.

Щодо формування податкового кредиту на підставі «запізнілих» податкових накладних ДПАУ зазначила, що платник має право включити до податкового кредиту поточного звітного періоду суму ПДВ, зазначену в податковій накладній, виписаній у попередніх податкових періодах, але отриманій платником у поточному звітному періоді,

за наявності документального підтвердження такого запізнення, а також за умови, що не минуло 365 календарних днів з дня виписування податкової накладної (для платників, що застосовують (застосовували) касовий метод — 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунку платника податку).

Що стосується зазначення

адреси, то для визнання податкового кредиту важливим є відповідність адреси, що вказана в податковій накладній, даним, що містяться в реєстраційних документах платника, а не порядок її написання чи скорочення. Аналогічне стосується і формату написання телефонного номера.

Щодо виду печатки на податковій накладній ДПАУ повідомила:

податкова накладна може скріплюватися печаткою «Для податкових накладних».

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Запроваджується доступ до ЄДР через Інтернет

З метою забезпечення права фізичних та юридичних осіб на доступ до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — ЄДР)

наказом Міністерства юстиції України від 19.08.2011 р. № 2009/5 передбачено протягом місяця з дня набрання чинності цим наказом впровадити доступ фізичних та юридичних осіб до ЄДР через веб-сайт ЄДР.

Зокрема, на цьому веб-сайті має відображатися така інформація із зазначеного реєстру:

1)

про юридичних осіб: повне та скорочене (у разі його наявності) найменування, ідентифікаційний код, місцезнаходження, прізвище, ім'я, по батькові керівника юридичної особи, інформація про здійснення зв'язку з юридичною особою, місцезнаходження реєстраційної справи, дата та назва останньої реєстраційної дії, дані про перебування юридичної особи у процесі припинення;

2)

про фізичних осіб — підприємців: прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, інформація про здійснення зв'язку з фізичною особою — підприємцем, місцезнаходження реєстраційної справи, дата та назва останньої реєстраційної дії, дані про провадження підприємницької діяльності, дані про перебування фізичної особи — підприємця у процесі припинення підприємницької діяльності.

Додамо, що відповідно до

ст. 20 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV відомості, що містяться в ЄДР, є відкритими і загальнодоступними, за винятком реєстраційних номерів облікових карток платників податків, відомостей про відкриття та закриття рахунків, накладення та зняття арештів на рахунки та майно.

Наказ Міністерства юстиції України від 19.08.2011 р. № 2009/5

набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Електронна реєстрація підприємств та підприємців — тепер без перешкод

Законом України від 19.10.2010 р. № 2609-VI

унесено зміни до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV, якими встановлено можливість проводити в Україні державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців в електронному вигляді. Зазначений Закон набрав чинності 14.08.2011 р., однак для його практичної реалізації спеціально уповноважений орган з питань державної реєстрації мав затвердити порядок подання та обігу електронних документів державному реєстратору.

Наказом Міністерства юстиції України від 19.08.2011 р. № 2009/5

такий Порядок було затверджено. Цим Порядком установлено загальні принципи подання електронних документів для проведення державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців з використанням телекомунікаційних мереж загального користування та обігу цих документів.

Крім того, унесено відповідні зміни до

Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Мін’юста України від 03.03.2004 р. № 20/5.

Наказ Міністерства юстиції України від 19.08.2011 р. № 2010/5

набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі