Теми статей
Обрати теми

Повернення авансу та податкові наслідки

Редакція ББ
Стаття

Повернення авансу та податкові наслідки

Анастасія Романова,консультант

 

Приводом для написання статті стало запитання нашого читача.

Ситуація полягає в такому. У березні 2011 року підрядник та замовник уклали між собою договір підряду на виконання будівельно-монтажних робіт. Обидва контрагенти — платники податку на прибуток і ПДВ. За умовами договору в березні 2011 року замовник мав перерахувати підряднику аванс у розмірі 50 % кошторисної вартості робіт, що він і зробив. Договір було розірвано у травні, виконання робіт не почалося. У вересні підрядник повернув замовнику аванс.

Чи може підрядник відкоригувати дохід і податкові зобов'язання з ПДВ щодо авансу, поверненого у серпні?

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

ПКУ

— Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР (у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР).

Закон № 3609

— Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» від 07.07.2011 р. № 3609-VI.

Наказ № 114

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємства» від 28.02.2011 р. № 114.

Наказ № 41

— наказ ДПАУ «Про затвердження форм і порядку заповнення та подання податкової звітності з податку на додану вартість» від 25.01.2011 р. № 41.

 

Податок на прибуток

Будемо розбиратися. Запитання читача виникло зі зрозумілої причини. Договір було укладено в період дії

Закону про податок на прибуток. Замовник перерахував, а підрядник отримав аванс у той самий період. За правилом першої події наш підрядник у березні 2011 року повинен був відобразити і, судячи з усього, відобразив валовий дохід. З 01.04.2011 р. набрав чинності розділ ІІІ «Податок на прибуток» ПКУ. Правило першої події припинило свою дію, але запрацював метод нарахувань. Поняття «валові доходи» зникло, але народилося поняття «дохід».

То чи можна коригувати «старий валовий дохід»? Відповідь однозначна:

можна. Наведемо свої аргументи.

До 06.08.2011 р.

— дати набуття чинності Законом № 3609, що здійснив генеральну «чистку» ПКУ, ми б рекомендували вам коригувати дохід, посилаючись на п.п. 140.2 ПКУ:

 


ПКУ

<...>

Стаття 140. Особливості визнання витрат подвійного призначення

<...>

140.2. У разі якщо після продажу товарів,

виконання робіт, надання послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, в тому числі перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари (результати робіт, послуг) продавцю, платник податку — продавець та платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок доходів або витрат (балансової вартості основних засобів) у звітному періоді, в якому сталася така зміна суми компенсації.

<...>


 

І хоча

п.п. 140.2 входить до ст. 140 ПКУ, що регулює визнання витрат, а не доходів, як у нашому випадку, у ньому, як ми бачимо, згадується й коригування доходів у продавця, а підрядник — це, по суті, продавець робіт. До речі, Закон про податок на прибуток теж грішив тим самим.

Після 06.08.2011 р.

коригування доходу в разі повернення авансу, отриманого до 01.04.2011 р., прямо дозволено абз. 3, 5 п. 1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ. Нагадаємо, що:

06.08.2011 р. — дата набуття чинності Законом № 3609, яким унесено кардинальні зміни до ПКУ, у тому числі й зміни, про які йшлося у згаданій статті та які діють з 01.04.2011 р. (п. 1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ доповнено абз. 3, 5);

— 01.04.2011 р. — дата набуття чинності

розділом ІІІ «Податок на прибуток» ПКУ.

Наведемо цитату з

ПКУ, яка прямо дозволяє коригування доходу:

 


ПКУ

<...>

Розділ XX. Перехідні положення

<...>

Підрозділ 4. Особливості справляння податку на прибуток підприємств

1. <...> У разі повернення авансів (інших платежів), отриманих до набрання чинності розділом III цього Кодексу та врахованих у складі валових доходів, на суму такого повернення відбувається коригування доходу звітного податкового періоду, в якому такі аванси (інші платежі) були повернуті у порядку, передбаченому цим Кодексом.

<...>


 

Отже, коригувати дохід у разі повернення авансу, отриманого до 01.04.2011 р., ви могли в будь-якому разі, просто до 06.08.2011 р. підставою для вас був

п.п. 140.2 ПКУ, а після 06.08.2011 р. — абз. 3, 5 п. 1 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ.

Де та як коригувати «старий валовий дохід»? Відповідь однозначна — у декларації з податку на прибуток, форму якої затверджено

наказом № 114. Суму поверненого авансу слід відобразити в рядку 03.25 додатка ІД зі знаком «мінус» і відповідно заповнити рядок 03 ІД самої декларації.

 

ПДВ

Тепер поговоримо про коригування податкових зобов'язань у цьому випадку.

ПКУ не передбачає жодних «підводних каменів» для коригування. Є ст. 192 НКУ, що описує механізм коригування:

 


ПКУ

<...>

Стаття 192. Особливості визначення бази оподаткування в окремих випадках (порядок коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту)

192.1. Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка з

міна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

192.1.1. Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається

зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок коригування податку;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

<...>

192.3. Результат

перерахунку податкових зобов'язань і податкового кредиту постачальника та отримувача відображається у складі податкової декларації за звітний податковий період у порядку, визначеному центральним органом державної податкової служби.

<...>


 

Отже, відразу після повернення замовнику авансу за будівельно-монтажні роботи потрібно скласти коригування (додаток 2) до відповідної податкової накладної. На підставі коригування необхідно заповнити рядок 8.1 декларації з ПДВ зі знаком

«мінус». При цьому обов'язково слід заповнити додаток Д1 до декларації, форму якої затверджено наказом № 41.

Описана в запитанні читача ситуація — цілком житейська. І, як ми побачили, ПКУ сьогодні допомагає чітко її вирішити. Чекаємо від вас, шановні читачі, нових «будівельних» запитань, пов'язаних з набуттям чинності Законом № 3609.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі