Теми статей
Обрати теми

Як списати виготовлений стелаж?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Як списати виготовлений стелаж?

 

Який порядок списання матеріалів, витрачених при виробництві продукції, створенні основних засобів або запасів господарським способом? Як списати матеріали, використані при виготовленні складських стелажів?

 

Якщо на підприємстві немає виробничого цеху або дільниці, на якій систематично виготовляються такі стелажі та інше подібне обладнання, то цю роботу, як правило, виконують разово окремі працівники. У цьому випадку необхідно скласти планову калькуляцію на виготовлення стелажу, а потім списати фактично витрачені матеріали за актом. У цьому акті вказується фактична кількість матеріалів, використаних для виготовлення стелажу. Далі на підставі акта використані матеріали списуються зі складу.

 

Приклад. Для виготовлення складських стелажів було використано 150 шт. металевих елементів. Ці елементи зберігаються на центральному складі підприємства та обліковуються на рахунку 209 «Інші матеріали», їх загальна вартість становить 7500 грн. За фактом виготовлення стелажу було складено акт такого змісту:

«Для виготовлення складського стелажу на складі будівельних матеріалів № 4 було використано 150 шт. стелажних елементів, номенклатурний код 1122».

Акт підписано комісією у складі комірника центрального складу, комірника складу будівельних матеріалів № 4 і бухгалтера з обліку матеріальних цінностей та затверджено керівником підприємства.

За цим актом бухгалтерія зробила проводку:

Дт 152 — Кт 209 на суму 7500 грн.

Крім того, до первісної вартості стелажу було включено заробітну плату слюсаря, який виконував складальні роботи, а також ЄСВ з цієї заробітної плати. Загальна сума заробітної плати та ЄСВ склала 2000 грн. (умовно).

Ця операція відображається проводкою:

Дт 152 — Кт 66, 65 на суму 2000 грн.

Уведення стелажу в експлуатацію оформляється окремим актом, на підставі якого здійснюється проводка:

Дт 106 — Кт 152 на суму 9500 грн.

З моменту введення стелажу в експлуатацію на його первісну вартість починає нараховуватись амортизація за одним із методів, зазначених у П(С)БО 7 «Основні засоби».

 

Юлія Єгорова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі