Теми статей
Обрати теми

Про деякі питання порядку проведення експертизи проектів будівництва

Редакція ББ
Лист від 25.05.2012 р. № 7/15-8730

Про деякі питання порядку
проведення експертизи
проектів будівництва

 

Лист1 Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.05.2012 р. № 7/15-8730

 

У зв’язку з тим, що мають місце випадки, коли експертиза проектів будівництва об’єктів IV — V категорій складності здійснюється за окремим напрямом, наприклад, надається звіт про відповідність проекту будівництва будівельним нормам, державним стандартам і правилам лише в його архітектурно-планувальній частині, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України роз’яснює.

Експертиза проектної документації об’єктів IV і V категорій складності повинна здійснюватися в цілому по проекту за всіма напрямами в залежності від призначення об’єкта з наданням відповідного звіту з питань міцності, надійності, довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення, санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, екології, охорони праці, енергозбереження, пожежної, техногенної, ядерної та радіаційної безпеки. Крім того, для об’єктів, що споруджуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, повинна здійснюватися експертиза з питань дотримання вимог до кошторисної частини проектної документації. Проведення експертизи по зазначених об’єктах за окремими напрямами є порушенням законодавства.

Експертиза проектної документації об’єктів I — III категорій складності здійснюється за такими напрямами:

при спорудженні об’єктів на територіях із складними інженерно-геологічними та техногенними умовами та із залученням бюджетних коштів, кош­тів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, — з питань міцності, надійності, довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення та дотримання вимог до кошторисної частини проектної документації. Проведення експертизи по зазначених об’єктах за окремим напрямом є порушенням законодавства;

при спорудженні об’єктів на територіях із звичайними умовами та із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії, — з питань дотримання вимог до кошторисної частини проектної документації. При цьому експертна організація повинна перевіряти відповідність об’ємів робіт, зазначених у кошторисній документації, прийнятим проектним рішенням;

при спорудженні об’єктів на територіях із складними інженерно-геологічними та техногенними умовами та із залученням недержавних коштів — з питань міцності, надійності, довговічності будинків і споруд, їх експлуатаційної безпеки та інженерного забезпечення.

Поряд з цим, замовник або проектувальник можуть звертатися до експертних організацій для підтвердження правильності прийнятих проектних рішень по окремих розділах проектної документації об’єктів I — III категорій складності при їх спорудженні на територіях із звичайними умовами за рахунок недержавних коштів.

Починаючи з 1 червня 2012 року експертні організації, які здійснюють експертизу проектів будівництва, повинні мати у своєму складі сертифікованих експертів.

Одночасно повідомляємо, що наразі Мінрегіоном на виконання положень постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 560 розробляється проект ДСТУ-Н щодо порядку проведення експертизи проектів будівництва, який після затвердження в установленому порядку буде доведено до зацікавлених організацій.

 

Заступник міністра Д. Iсаєнко

 

1 Матеріал розміщено на офіційному сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (http://www.minregion.gov.ua).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі