Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Чергові зміни до ПКУ

12.08.2012 р. частково набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної податкової служби та у зв’язку з проведенням адміністративної реформи в Україні» від 05.07.2012 р. № 5083-VI, яким внесено низку змін до Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Деякі його норми почнуть діяти лише з 01.01.2013 р. Серед нововведень звернемо увагу на наступні.

Нововведення, що набули чинності з 12.08.2012 р. :

ПДВ:

— форма податкової накладної (далі — ПН) доповнена новим обов’язковим реквізитом: «номер і дата митної декларації, за якою було здійснено митне оформлення товару, ввезеного на митну територію України» (п. 201.1 ПКУ, у якому перелічено обов’язкові реквізити ПН, доповнено п.п. «ї»);

— введено додатковий критерій, якому повинен відповідати великий платник податків для отримання автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ: не можна, щоб він декларував від’ємне значення об’єкта обкладання податком на прибуток за підсумками останнього звітного (податкового) року (п.п. 200.19.8 ПКУ);

податок на прибуток:

— із ПКУ виключено абз. 2 та 3 п. 152.3, згідно з якими платники податку на прибуток зобов’язані подавати додаток ОК до декларації з податку на прибуток;

єдиний податок:

— запроваджено дві додаткові групи платників єдиного податку — групи п’ять та шість.

П’яту групу можуть обрати фізичні особи — підприємці, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 20 осіб; обсяг доходу не перевищує 20 тис. грн.

Шосту групу можуть обрати юридичні особи — суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб; обсяг доходу не перевищує 20 тис. грн.

Ставки єдиного податку для нових груп складають: 1) 7 % доходу — у разі сплати ПДВ; 2) 10 % доходу — у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

Зауважимо, що умови роботи у «старих» групах 1 — 4 залишаються без змін. Група 5 по суті є копією групи 3, а група 6 — копією групи 4. Різниця лише в розмірі ставки єдиного податку та обмеженні за виручкою (у плані інших правил роботи — усе таке саме).

Згідно з новою редакцією абз. 2 п.п. 298.1.2 ПКУ новостворені суб’єкти господарювання, які протягом 10 днів з дня державної реєстрації (раніше — до закінчення місяця, у якому відбулася держреєстрація) подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, установленої для груп 3 — 6, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Нововведення, що набудуть чинності з 01.01.2013 р. :

податок на прибуток:

— відповідно до оновленого п. 57.1 ПКУ деякі платники податку на прибуток ( крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 млн гривень) будуть повинні щомісяця сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у порядку та у строки, установлені для місячного податкового періоду (до 30 числа місяця, наступного за звітним), у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання квартальної податкової декларації.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Плата за воду

З 1 липня 2012 року не є платниками збору за спеціальне використання води (далі — спецводозбір) водокористувачі, які використовують воду:

— виключно для задоволення питних і санітарно-гігієнічних потреб населення (сукупності людей, які знаходяться на даній території в той чи інший період часу, незалежно від характеру та тривалості проживання, в межах їх житлового фонду та присадибних ділянок);

для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та платників єдиного податку.

Такі зміни були внесені до ПКУ відповідно до Закону України від 24.05.2012 р. № 4834-VI.

У своєму листі від 01.08.2012 р. № 20820/7/15-2117 ДПСУ зауважує, що податкова декларація зі спецводозбору подається за результатами звітних податкових періодів 2012 року. А тим суб’єктам господарювання, що були платниками спецводозбору у 1-2 кварталах й перестали бути ними з 01.07.2012 р., доведеться подавати звітність з цього збору до кінця 2012 року.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі