Теми статей
Обрати теми

Обшук у будівельній компанії: шляхи захисту

Редакція ББ
Стаття

Обшук у будівельній компанії:
 шляхи захисту

Володимир Лєжнін, юрист

 

Якщо до вас прийшли з обшуком, то перш за все не слід панікувати. Уясність для себе такі факти:

— уже порушена кримінальна справа за фактом. Стосовно кого — вас або вашого контрагента, за якою статтею, з приводу чого — усе це стане відомо, коли ви прочитаєте постанову про обшук;

— від ваших дій залежить, як буде проведено обшук та чи буде проведено взагалі. Неточності в адресі приміщення, що обшукується, уже є підставою для відмови у допуску або подальшого оскарження таких незаконних дій.

Особливістю обшуку у будівельній компанії є те, що обшук переважно проводиться не на будівельному майданчику, а у головному офісі — там, де знаходяться документи.

Узагалі, обшук — це слідча дія, тому вона не може бути проведена до порушення кримінальної справи.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Конституція — Конституція України від 28.06.96 р. № 254к/96-ВР.

КПК України — Кримінально-процесуальний кодекс України від 28.12.60 р.

 

Щодо підстав проведення обшуку

Матеріальна підстава для проведення обшукудостатні підстави вважати, що знаряддя злочину, речі та цінності, здобуті злочинним шляхом, а також інші предмети і документи, які мають значення для встановлення істини в справі чи забезпечення цивільного позову, знаходяться в певному приміщенні або місці чи в якої-небудь особи. Обшук проводиться також і в тому випадку, коли є достатні дані про те, що в певному приміщенні або місці знаходяться розшукувані особи або тварини, а також трупи людей чи тварин.

Процесуальною підставою обшуку є вмотивована постанова слідчого із санкції прокурора чи його заступника, за винятком житла чи іншого володіння особи.

У невідкладних випадках обшук, за винятком житла чи іншого володіння особи, може бути проведений без санкції прокурора, але з наступним повідомленням прокурора в добовий строк про проведений обшук та його результати.

Обшук житла чи іншого володіння особи, за винятком невідкладних випадків (урятування життя та майна чи безпосереднє переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні злочину), проводиться лише за вмотивованою постановою судді. За необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором звертається з поданням до судді за місцем провадження слідства (ст. 177 КПК України).

Видача і огляд матеріальних носіїв секретної інформації та/або документів, що містять банківську таємницю, провадяться з додержанням існуючих правил, що забезпечують охорону державної та/або банківської таємниці, — виключно за постановою судді (ст. 179 КПК України).

 

Щодо порядку проведення обшуку

Обшуки, крім невідкладних випадків, повинні провадитись удень (ст. 180 КПК України).

Обшуки провадяться в присутності двох понятих і особи, яка займає це приміщення, а за її відсутності — представника житлово-експлуатаційної організації або місцевої ради народних депутатів. Обшуки в приміщеннях, що їх займають підприємства, установи і організації, провадяться в присутності їх представників. Обшукуваним, понятим і відповідним представникам повинно бути роз'яснено їх право бути присутніми при всіх діях слідчого і робити заяви з приводу цих дій; ці заяви підлягають занесенню до протоколу (ст. 181 КПК України).

Перед обшуком слідчий пред'являє постанову особам, які займають приміщення, або представникові підприємства, установи чи організації, де проводиться обшук, і пропонує їм видати зазначені в постанові предмети або документи, а також указати місце, де переховується злочинець. У разі відмови виконати його вимоги слідчий проводить обшук у примусовому порядку. Якщо особи, які займають приміщення, відсутні, постанова про проведення обшуку пред'являється представникові житлово-експлуатаційної організації або місцевої ради народних депутатів і обшук проводиться в їх присутності.

Проводячи обшук, слідчий має право відкривати замкнені приміщення і сховища, якщо володілець відмовляється їх відімкнути. При цьому слідчий повинен уникати не викликаних необхідністю пошкоджень дверей, замків та інших предметів.

Слідчий має право заборонити особам, які перебувають у приміщенні під час обшуку, а також особам, які ввійшли в це приміщення, виходити з приміщення, розмовляти між собою, передавати один одному речі, документи тощо до закінчення обшуку.

У необхідних випадках слідчий вправі залучати до участі в проведенні обшуку працівників органів внутрішніх справ та відповідних спеціалістів (ст. 183 КПК України).

 

Щодо вилучення предметів і документів під час обшуку

При обшуку або виїмці можуть бути вилучені лише предмети і документи, що мають значення для справи, а також цінності та майно обвинуваченого або підозрюваного з метою забезпечення цивільного позову або можливої конфіскації майна. Предмети і документи, що вилучені законом з обігу, підлягають вилученню незалежно від їх відношення до справи.

Тому у разі вилучення у вас речей, що не мають значення у справі, про це необхідно зазначити у протоколі. У подальшому вказані дії слідчого можна оскаржити до прокуратури.

Усі документи і предмети, які підлягають вилученню, слідчий повинен пред'явити понятим та іншим присутнім особам і перелічити в протоколі обшуку або чи в доданому до нього описі із зазначенням їх назви, кількості, міри, ваги, матеріалу, з якого вони виготовлені, та індивідуальних ознак. У необхідних випадках вилучені предмети і документи повинні бути на місці обшуку або упаковані й опечатані.

 

Щодо отримання вилучених документів

Копії вилучених документів за клопотанням власника, а також інших осіб, які за законодавством мають право користуватися цими документами, можуть бути надані слідчим під час вилучення документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів цих осіб (за їх згодою) або копіювальної техніки, електронних засобів органів, що проводять вилучення, та засвідчуються підписом слідчого і завіряються печаткою.

У разі неможливості виготовлення копій вилучених документів або встановлення їх власника під час вилучення слідчий вносить до протоколу слідчої дії запис про клопотання щодо надання копій документів і в десятиденний строк з дня вилучення документів надає відповідним особам їх копії або виносить вмотивовану постанову про відмову у видачі копій документів, яка може бути оскаржена прокурору або до суду (ст. 186 КПК України).

Можлива ситуація, коли під час обшуку буде вилучено гроші, цінні папери, правовстановлюючі документи тощо. Ці документи необхідні слідчому, оскільки передані вам від контрагента, стосовно якого порушена кримінальна справа. У такому разі слідчий постановою визнає їх речовими доказами, копії долучає до справи, а оригінал повертає вам із зобов’язанням зберігати до закінчення розгляду кримінальної справи. Такий вихід у будь-якому разі краще для вас. Адже оригінали можуть загубитися чи залишитися на зберіганні у слідчого протягом значного часу.

 

Щодо оформлення процедури та результату обшуку

Про проведення обшуку слідчий складає протокол у двох примірниках з додержанням правил ст. 85 КПК України. У протоколі зазначаються: підстави для обшуку; приміщення чи інше місце, в якому було проведено обшук; особа, у якої проведено обшук; дії слідчого і результати обшуку. Щодо кожного предмета, який підлягає вилученню, повинно бути зазначено, в якому саме місці і за яких обставин він був виявлений.

До протоколу обшуку заносяться всі заяви і зауваження присутніх під час обшуку або осіб, зроблені з приводу тих чи інших дій слідчого. Обидва примірники протоколу, а також опис вилучених предметів підписують слідчий, особа, у якої проводився обшук, та запрошені особи, що були присутні (ст. 188 КПК України).

 

При проведенні обшуку на підприємстві, в установі або організації другий примірник протоколу і опису вручається представникові підприємства, установи або організації.

За наявності в протоколі зауважень на неправильні дії , допущені під час обшуку, слідчий не пізніше двох днів повідомляє про це прокурора, який здійснює нагляд за слідством (ст. 189 КПК України). Після отримання вами копії протоколу, за наявності порушення КПК України, на дії слідчого одразу слід подавати скаргу до прокуратури. Можна звертатися зі скаргами і до суду, однак вони будуть розглянуті під час розгляду кримінальної справи. Оскарження незаконних дій слідчого під час обшуку може стати підставою для його відводу та заміни більш лояльним. Постанова ж суду про проведення обшуку не оскаржується (ст. 177 КПК України).

Наостанок пропонуємо «Пам’ятку при проведенні обшуку», де визначено основні напрями ваших дій при проведенні обшуку.

 


Пам’ятка при проведенні обшуку:

1. Вимагайте надати вам для ознайомлення постанову про проведення обшуку; посвідчення осіб, які проводять обшук; доручення слідчого, якщо обшук проводять крім слідчого інші працівники органів внутрішніх справ, податкової міліції, СБУ чи прокуратури.

2. Прочитайте постанову та перепишіть усі її дані повністю (особливо зверніть увагу на номер кримінальної справи, статтю Кримінального кодексу України, за якою порушена справа, підстави порушення справи).

У постанові є графа, де ви маєте проставити підпис про те, що постанова вам оголошена.

3. Читаючи постанову, зверніть увагу, чи правильно зазначене місце або приміщення, в якому проводиться обшук . Чи саме у тієї особи, яка знаходиться у приміщенні, проводиться обшук? Чи правильно зазначено власника (орендаря) приміщення?

4. Перевірте, що постанову про обшук санкціоновано прокурором, а постанову про обшук житла або іншого володіння фізичної особи винесено суддею (усі ці дані вказані у постанові). За недотримання таких умов у постанові повинно бути зазначено про невідкладність випадку, що є підставою для проведення несанкціонованого обшуку.

Підстава — частина 6 статті 177 КПК України.

5. Вимагайте обов'язкової участі в проведенні обшуку не менше двох незацікавлених понятих.

Наприклад, запропонуйте співробітників сусідньої фірми.

6. Якщо поняті прийшли разом з правоохоронцями, необхідно вимагати у них паспорти або інші документи, що засвідчують особу.

Підстава — ваш сумнів в їх незацікавленості.

7. Вимагайте від слідчого запропонувати вам видати предмети та документи, що його цікавлять, добровільно, перш ніж починати примусово вилучати у вас все підряд.

Підстава — ч. 1 ст. 183 КПК України.

8. Під час проведення обшуку не залишайте нікого з перевіряючих без нагляду вашими співробітниками.

9. Вимагайте здійснювати всі дії тільки у присутності ваших співробітників.

Підстава — ч. 3 ст. 181 КПК України.

10. Зробіть та залиште собі копії всіх вилучених у вас документів (ст. 186 КПК України).

11. Вимагати повного та чіткого переліку в протоколі обшуку всіх вилучених предметів та документів (ч. 2 ст. 186 КПК України).

У всіх випадках вилучення документів вимагайте пред'явлення кожного документа, що вилучається, понятим із зазначенням в протоколі обшуку повної назви кожного документа, що вилучається, та його індивідуальних ознак (кількість сторінок, спосіб виконання, рядків тексту тощо), як того вимагає ч. 2 ст. 186 КПК. Це відіб'є у слідчого бажання вилучати у вас всю документацію підряд.

Якщо документів, що вилучаються, багато, не дозволяйте їх «гамузом» звалювати в ящик, який потім опечатають. Не ставте свій підпис на папері, яким опечатають ящик. Коли вимога про поштучний перелік усього вилученого не виконується, обов'язково при підписанні протоколу зазначте про такий факт.

12. Прочитайте протокол обшуку та опис вилученого.

13. Перш ніж поставити свій підпис у протоколі обшуку — власноручно напишіть свої зауваження, якщо при проведенні обшуку допущені будь-які порушення або в протоколі невірно відображено те, що відбувалося. У протоколі обшуку не повинно бути прогалин між текстом, тому заповніть їх, проставивши «Z».

Обов'язково зробіть у протоколі запис: «Усі перераховані документи не мають несанкціонованих виправлень».

14. Вимагайте, щоб поняті підписали ваш примірник протоколу обшуку.

15. Вимагайте надати вам другий примірник протоколу обшуку.

Підстава — ч. 1 ст. 189 КПК України.

16. Якщо в ході обшуку виявлені документи або предмети, що свідчать про злочинні дії, у протоколі зазначте, що вони вам не належать та ви не знаєте, як вони потрапили до вас. Від інших пояснень відмовтесь на підставі ст. 63 Конституції та одразу зверніться до адвоката.


App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі