Теми статей
Обрати теми

Добре, коли вибір є...

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Добре, коли вибір є...

 

Чи правда, що з 2012 року будівельники можуть вибирати метод нарахування податкового зобов'язання з ПДВ?

 

Так , дійсно, 19.01.2012 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності» від 22.12.2011 р. № 4220. Цей Закон доповнив пункт 187.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) таким абзацом:

 

«За операціями з виконання підрядних будівельних робіт суб'єкти підприємницької діяльності можуть застосовувати касовий метод податкового обліку відповідно до підпункту 14.1.266 пункту 14.1 статті 14 цього Кодексу».

 

Інакше кажучи, із зазначеної дати розширилася сфера застосування касового методу — тепер його можна застосовувати для підрядних будівельних робіт (абз. 4 п. 187.1 ПКУ).

Щоправда, формулювання «за операціями з виконання підрядних будівельних робіт» недостатньо чітко визначає осіб, наділених правом застосовувати касовий метод: тільки підрядники чи замовники також можуть претендувати на касовий метод? Оскільки в цій нормі згадано не просто підрядні будівельні роботи, а саме операції з виконання робіт, то застосування наданого права, найімовірніше, дозволено тільки підрядникам.

Що це дає підрядникам? Найголовніше — це право вибору методу нарахування податкових зобов'язань з ПДВ. З одними замовниками можна працювати за першою подією, з іншими — за касовим методом.

Звісно, вибір методу нарахування податкових зобов'язань з ПДВ — це пряма законодавча норма, що випливає зі слів «можуть застосовувати касовий метод», тобто можуть застосовувати, а можуть і не застосовувати. Але! Рекомендуємо вам, шановні підрядники, повідомити замовника про метод нарахування податкових зобов'язань з ПДВ, наприклад, у договорі. Адже ваш замовник, найімовірніше, застосовує правило «першої події». І в разі, коли акт виконаних робіт підписано, а гроші замовник ще не перераховував, частенько він воліє розраховувати на податковий кредит з ПДВ на підставі цього акта. А ви в цей час вирішили обрати касовий метод...

Отже, щоб не псувати стосунки із замовниками, інформуйте його про обраний метод нарахування податкового зобов'язання з ПДВ на етапі укладення договору.

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі