Теми статей
Обрати теми

Хто підпише ф. № КБ-3?

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Хто підписує ф. № КБ-3?

 

Наше ТОВ є замовником у будівництві. У генпідрядника є всі необхідні ліцензії. Він виконував нам ремонт із залученням третьої особи — субпідрядника, ми надали генпідряднику це право в договорі.

Чи потрібний у нашому випадку підпис субпідрядника в довідці за ф. № КБ-3, яку передбачено у формі самої довідки?

 

Відразу зауважимо, що підпис субпідрядника в довідці за ф. № КБ-3 не потрібний, якщо у замовника та генпідрядника — двосторонні договірні відносини, оформлені документально, а між замовником та субпідрядником немає документально оформлених відносин. Із запитання випливає, що це саме ваш випадок.

Для підтвердження нашої відповіді звернемося до ст. 838 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ):

 


ЦКУ

<...>

Стаття 838. Генеральний підрядник і субпідрядник

1. Підрядник має право, якщо інше не встановлено договором, залучити до виконання роботи інших осіб (субпідрядників), залишаючись відповідальним перед замовником за результат їхньої роботи. У цьому разі підрядник виступає перед замовником як генеральний підрядник, а перед субпідрядником — як замовник.

2. Генеральний підрядник відповідає перед субпідрядником за невиконання або неналежне виконання замовником своїх обов’язків за договором підряду, а перед замовником — за порушення субпідрядником свого обов’язку.

Замовник і субпідрядник не мають права пред’являти один одному вимоги, пов’язані з порушенням договорів, укладених кожним з них з генеральним підрядником, якщо інше не встановлено договором або законом .

<...>


 

Як бачимо з цієї цитати, генпідрядник відповідає перед замовником за порушення субпідрядником своїх зобов’язань. А замовник не має права пред’являти субпідряднику будь-які вимоги, пов’язані з договором між генпідрядником та субпідрядником.

Підпис у довідці за ф. № КБ-3 — це додаткова вимога, і субпідрядник має право відмовити замовнику в її задоволенні.

Причому власне форму № КБ-3 передбачено для таких відносин:

— тристоронніх: «замовник — генпідрядник — субпідрядник»

або

— двосторонніх: «замовник — генпідрядник» або «генпідрядник — субпідрядник».

З урахуванням цього у формі передбачено графи для підпису всіх можливих учасників. Але ніде не вказується, що всі ці графи обов’язкові для заповнення. У цьому випадку відносини між замовником та генпідрядником є двосторонніми, тому й підпис субпідрядника в довідці не потрібний.

Як додаткову інформацію зазначимо, що з 19.09.2011 р. форма № КБ-3 має статус примірної форми. Таку зміну до форми внесено наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 19.09.2011 р. № 195. Тому власне використання довідки за ф. № КБ-3 має рекомендаційний характер. Але! І раніше, коли форма мала статус типової, Мінрегіонбуд неодноразово у своїх листах (наприклад, від 16.03.2010 р. № 12/19-3-9-14-295) повідомляв, що форма № КБ-3 підлягає обов’язковому застосуванню при проведенні взаєморозрахунків за виконані роботи між замовниками та виконавцями робіт з будівництва, що здійснюється за рахунок бюджетних коштів та коштів підприємств, установ і організацій державної власності. В інших випадках її використання у принципі мало та має рекомендаційний характер.

 

Вікторія Петрушина

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі