Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Податкові накладні, видані до анулювання
 ПДВ-реєстрації суб’єкта господарювання,
 який їх видав, є легітимними

Державна податкова служба України у листах від 10.04.2012 р. № 6318/6/15-3415-23 та № 10396/7/15-3417-23 визнає, що виключення з реєстру платників ПДВ не призводить до недійсності угод, укладених з моменту реєстрації такої особи до моменту виключення її з реєстру платників ПДВ, та не позбавляє правового значення виданих за цими господарськими операціями податкових накладних, за умови дотримання вимог чинного законодавства щодо легітимності господарських правовідносин між суб’єктами господарювання.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Дозвільним органам не потрібно отримувати згоду
 від суб’єктів господарювання на обробку
 їх персональних даних

Державна служба України з питань захисту персональних даних у роз’ясненні від 05.06.2012 р. № 10/2302-12 зауважила, що не вимагається отримувати згоду від суб’єктів персональних даних, якщо обробка відомостей про них здійснюється на підставі Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» від 01.06.2010 р. № 2297-VI та збирання персональних даних як складовий процес обробки здійснюється в порядку, визначеному Тимчасовим порядком формування, ведення та користування реєстром документів дозвільного характеру, затвердженим наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 18.04.2006 р. № 39.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

При ліквідації суб’єкта господарювання,
 створені ним бази персональних даних
підлягають знищенню або передачі в архів

Держслужба з питань захисту персональних даних (далі — ДСЗПД) у рекомендації від 08.06.2012 р. № б/н нагадала, що відповідно до ч. 6 ст. 9 Закону України «Про захист персональних даних» від 01.06.2010 р. № 2297-VI володілець бази персональних даних зобов’язаний повідомляти уповноважений державний орган з питань захисту персональних даних (тобто ДСЗПД) про кожну зміну відомостей, необхідних для реєстрації відповідної бази, не пізніш як протягом 10 робочих днів з дня настання такої зміни.

Під час процедури ліквідації суб’єкта господарювання та у разі припинення ним усіх дій з обробки персональних даних у базах персональних даних володільцю бази персональних даних необхідно повідомити ДСЗПД про припинення функціонування бази персональних даних шляхом надсилання заяви про внесення змін до відомостей Державного реєстру баз персональних даних. Форма такої заяви затверджена наказом Міністерства юстиції України від 08.07.2011 р. № 1824/5.

Крім того, зазначено, що по закінченні процесів обробки персональних даних персональні дані підлягають знищенню або передачі в архів.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Податкові органи штрафують
за підприємницьку діяльність
без держреєстрації

ДПСУ нагадала, що посадові особи органів податкової служби мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення за здійснення господарської діяльності без державної реєстрації суб’єктом господарювання (ст. 164 КУпАП).

У разі встановлення податковим органом під час перевірки факту відсутності в особи державної реєстрації як суб’єкта господарювання до нього застосовуватиметься адміністративна відповідальність у розмірах, передбачених ст. 164 КУпАП.

Згідно з цією статтею в разі здійснення господарської діяльності без держреєстрації як суб’єкта господарювання, без отримання необхідної ліцензії або з порушенням умов ліцензування, без отримання необхідного дозволу чи іншого дозвільного документа (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди) накладається штраф у розмірі від 20 до 100 нмдг з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини та виручки.

За таке порушення, пов’язане з отриманням доходу у великих розмірах або вчинене повторно протягом року, накладається штраф у розмірі від 100 до 500 нмдг з аналогічною конфіскацією (лист від 27.01.2012 р. № 4257/Г/10-1114/298).

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

З 1 липня — нові розміри мінімальної
зарплати і прожиткового мінімуму

Нагадаємо, що з 1 липня 2012 року розміри мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму на працездатну особу становлять по 1102 грн. (ст. 12, 13 Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік» від 22.12.2011 р. № 4282-VI).

 

Мінрегіон ініціює чергові зміни
до програми здешевленої іпотеки

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України планує внести чергові зміни до постанови щодо здешевлення іпотеки. Про це повідомив очільник Мінрегіону Анатолій Близнюк під час відвідування житлового масиву Лівобережний-3 у Дніпропетровську у вівторок, 26 червня. «Програма постійно удосконалюється, практично постійно працює з коригуванням. Ще цього місяця ми плануємо ухвалити третю редакцію постанови, розроблену заради вигоди для громадян. Тому що не всі, наприклад, мають можливість зробити перший внесок у тому розмірі, який встановлено. Ми хочемо цю систему покращити», — наголосив міністр.

За його словами, Мінрегіон пропонує знизити обов’язковий власний внесок позичальника з 25 до 10 відсотків, а також здійснювати часткову компенсацію процентів безпосередньо банкам, а не позичальникам, як зараз. З такими проханнями неодноразово зверталися громадяни під час відвідання офісів «єдиного вікна», які діють у рамках програми. Також серед запланованих змін підвищення частки, яку може складати платіж за кредитом у сукупному доході сім’ї, з 40 до 55 відсотків, підвищення верхньої межі доходів сім’ї позичальника для отримання часткової компенсації. Крім того, планується визначати граничну площу житла з урахуванням кількості членів сім’ї позичальника, підвищити розрахункову вартість житла для нарахування часткової компенсації без збільшення ціни квартири, що значно збільшить пропозицію та можливість вибору житла. Передбачається можливість отримання кредиту під 6 відсотків річних на допустиме перевищення граничної площі та розрахункової вартості, яка раніше могла покриватися виключно за власні кошти громадян. Проект відповідної постанови Уряду розміщено на офіційному веб-сайті Мінрегіону.На сьогодні 7,5 тисяч громадян виявили бажання взяти кредит у межах цієї програми, понад 4,7 тисяч квартир запропоновано забудовниками, укладено 72 договори. 30 млн грн. уже направлено у регіони, профінансовано 14 кредитів на загальну суму понад 4,6 млн грн., з них 9 у Києві та 3 в Автономній Республіці Крим. Планується, що за цією програмою у серпні-жовтні люди почнуть отримувати ключі у нових будинках.

Прес-служба Мінрегіону

 

Стимулювання самостійного управління
будинками — дієва складова реформи ЖКГ

«Стимулювання самостійних організаційних форм управління багатоквартирним житловим фондом, таких як житлово-комунальні кооперативи та об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, продовжує залишатися одним із провідних принципів політики реформування ЖКГ. Нам необхідні ефективні власники будинків, які б самі замовляли та контролювали якісні послуги», — наголосив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Олександр Аліпов у Дніпропетровську під час виїзного засідання Колегії Міністерства.

За словами О. Аліпова, люди вже готові брати на себе відповідальність, але стримуючим фактором є певні адміністративні ризики. Зокрема, ризик взаємодії з органами державної влади, державного контролю та монополістами — виробниками комунальних послуг. Також населення побоюється вести складну податкову, статистичну та бухгалтерську звітність.

Аби позбутися цих ризиків Мінрегіон всіляко сприяє координації дій ОСББ. Для цього організовано Національну раду з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків при Кабінеті Міністрів України.

Нині ми маємо частку лише 23,8 % загальної площі житлових будинків, що обслуговуються ОСББ. Загальнодержавною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки на поточний рік передбачено індикатор на рівні 31,4 %. Таким чином, стан переходу на самостійне управління відстає на 8 %. Найменша кількість у Києві та Севастополі. Не поспішає з нововведеннями Київська, Кіровоградська, Житомирська, Черкаська, Чернігівська області та Республіка Крим.

 

Прес-служба Мінрегіону

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі