Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Щодо заповнення прибуткової декларації з урахуванням вимог МСФЗ

Міністерство фінансів України у листі від 29.05.2012 р. № 31-08410-06-5/13634 надало методичні рекомендації щодо складання податкової декларації з податку на прибуток підприємств з використанням даних бухгалтерського обліку підприємствами, які відповідно до Закону про бухоблік1застосовують міжнародні стандарти фінансової звітності (далі — МСФЗ).

1 Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV.

Зокрема, у листі зауважено, що для обчислення об'єкта оподаткування платники податку, які застосовують МСФЗ, ведуть облік доходів і витрат за такими стандартами з урахуванням положень Податкового кодексу України (далі — ПКУ). Такі платники податку при застосуванні положень ПКУ, в яких міститься посилання на положення (стандарти) бухгалтерського обліку, застосовують відповідні МСФЗ.

Зокрема, згідно з Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 2 (МСБО 2) «Запаси» собівартість запасів слід визначати за формулою «перше надходження — перший видаток» (ФІФО), середньозваженої собівартості або за методом конкретної ідентифікації індивідуальної собівартості запасів.

Також зауважено, що норма ПКУ щодо дати отримання інших доходів застосовується підприємствами відповідно до МСБО 18 «Дохід», згідно з яким дохід визнається тільки коли є ймовірність надходження до суб'єкта господарювання економічних вигід, пов'язаних з операцією.

При визначенні курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти підприємства застосовують положення МСБО 21 «Вплив змін валютних курсів».

Крім того, відповідно до МСБО 23 «Витрати на позики» суб'єкт господарювання повинен капіталізувати витрати на позики, які безпосередньо відносяться до придбання, будівництва або виробництва кваліфікованого активу як частина собівартості цього активу. Інші витрати на позики визначаються як витрати в тому періоді, у якому вони були понесені.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Ще один сервіс від ДПСУ — довідку про відсутність податкового
 боргу відтепер можна отримати електронною поштою

За повідомленням Прес-служби ДПС України, розміщеному на офіційному сайті цього відомства (http://sts.gov.ua/), зроблено черговий крок щодо розширення сервісів для платників податків. Відтепер платники податків, які звітують в електронному вигляді, зможуть замовляти Довідку про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов’язкових платежів), що контролюються органами ДПС, не відвідуючи податкову інспекцію.

У запиті, що формується відповідно до електронного формату (J1300301) та надсилається до Інформаційного порталу органів ДПС України, платнику податків необхідно зазначити спосіб отримання Довідки (електронний чи письмовий).

Залежно від вибору способу отримання Довідки, платнику податків, який не має заборгованості з того чи іншого податку або збору, засобами електронного зв’язку надсилається Довідка в електронному вигляді (J1400301) або інформаційне повідомлення у вигляді квитанції від інспектора ОДПС про стан розгляду Довідки за місцем обліку.

Такий сервіс дозволить значно зекономити час платників податків та зрештою мінімізує їхнє спілкування з працівниками ДПС.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Декларацію з прокресленнями має бути прийнято податковим органом

ДПС України листом від 24.04.2012 р. № 7219/6/15-1215 надала роз'яснення щодо підстав для відмови податковими органами у прийнятті податкової звітності з податку на прибуток.

У листі, зокрема, зазначається, що незалежно від способу подання в разі складання платником податку податкової декларації з дотриманням ст. 48 та 49 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, якими визначено порядок складання податкової звітності та подання податкової декларації до органів ДПС, наявність прочерків у такій податковій декларації не може бути підставою для відмови у її прийнятті податковими органами.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Збільшення вартісної межі щодо МНМА — не привід для коригувань щодо ОЗ

У своєму листі від 14.05.2012 р. № 31-08410-07-25/12004 Мінфін надав роз'яснення щодо внесення змін до облікової політики відносно збільшення вартісної ознаки для включення об'єктів до складу малоцінних необоротних матеріальних активів (МНМА).

Як відомо, п. 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 27.04.2000 р. № 92 , передбачено, що для цілей бухгалтерського обліку підприємства можуть установлювати вартісні ознаки предметів, що входять до складу МНМА.

На думку авторів листа, зміна вартісних ознак предметів, що входять до складу МНМА, розглядається як зміна облікових оцінок, та не потребує жодних коригувань у бухгалтерському обліку щодо основних засобів, зарахованих на баланс до дати, коли було змінено вартісну межу щодо МНМА.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі