Теми статей
Обрати теми

Як визначити об’єм видалених дерев: підказка від держорганів?

Редакція ББ
Лист від 04.01.2012 р. № 7/21-79

Як визначити об’єм видалених дерев:
 підказка від держорганів?

 

Лист Державного агентства лісових ресурсів України від 27.12.2011 р. № 04-02/7435-11

 

Державне агентство лісових ресурсів України розглянуло <...> лист <...> щодо нормативів визначення об'єму деревини і повідомляє наступне.

Об'єм ділової деревини обліковується без кори у щільних кубічних метрах за таблицями ДСТУ 4020-2-2001 «Лісоматеріали круглі та пиляні. Методи обмірювання та визначення об'ємів. Частина 2. Лісоматеріали круглі» та ГОСТ 2708-75 «Лесоматериалы круглые. Таблицы объемов». Дрова обліковуються у корі в складських кубометрах і переводяться у щільні кубометри за допомогою коефіцієнтів повнодеревності, наведених в додатку Д ДСТУ 4020-2-2001.

За допомогою зазначених нормативних документів визначають об'єм деревини незалежно від місця її заготівлі.

В ДСТУ 4020-2-2001 (додаток В) враховується деревна порода при визначенні об'ємів круглих лісоматеріалів без кори за серединним діаметром колод з корою. При визначенні об'ємів лісоматеріалів без кори за серединним діаметром без кори деревна порода не враховується (додаток Г).

Для визначення об'ємів колод за верхнім діаметром використовують таблиці, наведенні в ГОСТ 2708, в яких також не враховуються деревні породи.

 

Заступник голови
І. Шишов

 

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон України) від 04.01.2012 р. № 7/21-79

 

<...>

За результатами розгляду <...> листа <...> щодо оприбуткування деревини Мінрегіон України у межах компетенції повідомляє.

У пункті 9.1.16 Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10.04.2006 р. № 105, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27.07.2006 р. за № 880/12754, передбачено, що деревина видалених дерев оприбутковується та використовується для власних потреб або реалізується за ринковими цінами. Кошти від реалізації деревини поступають балансоутримувачу об'єктів державної чи комунальної форми власності та використовуються на покриття витрат. Гілки та непридатна деревина утилізуються, про що складається акт.

У <...> листі наведено посилання на ДСТУ 4020-2-2001 «Лісоматеріали круглі та пиляні. Методи обмірювання та визначення об'ємів. Частина 2. Ліс» та ГОСТ 2708-75 «Лесоматериалы круглые. Таблицы объемов», зважаючи на що слід звернути увагу таке.

Відповідно до статті 13 Закону України «Про благоустрій населених пунктів» лісопарки віднесено до об'єктів благоустрою. Одночасно у статті 4 Лісового кодексу України зазначено, що до лісового фонду України не належать: зелені насадження в межах населених пунктів (парки, сади, сквери, бульвари тощо), які не віднесені в установленому порядку до лісів; окремі дерева і групи дерев, чагарники на сільськогосподарських угіддях, присадибних, дачних і садових ділянках.

Згідно зі статтею 1 Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів», який визначає особливий правовий режим експорту та реалізації лісо- та пиломатеріалів, лісоматеріали — деревні матеріали, які добуваються шляхом розподілу на частини звалених дерев та деревних колод (уздовж або поперек) для подальшого використання або переробки.

Таким чином ДСТУ 4020-2-2001 «Лісоматеріали круглі та пиляні. Методи обмірювання та визначення об'ємів. Частина 2. Ліс» та ГОСТ 2708-75 «Лесоматериалы круглые. Таблицы объемов» може бути застосовано лише до тих зелених насаджень у межах населених пунктів, які віднесено до лісів.

Законодавством не встановлено спеціальних вимог щодо оприбуткування зелених насаджень у межах населених пунктів, які не віднесено до лісів.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99 р. № 291, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21.12.99 р. за № 892/4185, багаторічні насадження є основними засобами — необоротними активами. У Інструкції щодо застосування вказаного Плану рахунків передбачено, що на субрахунку 108 «Багаторічні насадження» ведеться облік довгострокових біологічних активів, у тому числі багаторічних насаджень, які не пов'язані із сільськогосподарською діяльністю.

Відповідно до статей 189, 190 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання можуть використовувати у господарській діяльності вільні ціни, державні фіксовані ціни та регульовані ціни — граничні рівні цін або граничні відхилення від державних фіксованих цін; вільні ціни визначаються на всі види продукції (робіт, послуг), за винятком тих, на які встановлено державні ціни; вільні ціни визначаються суб'єктами господарювання самостійно за згодою сторін, а у внутрішньогосподарських відносинах — також за рішенням суб'єкта господарювання.

Державних фіксованих чи регульованих цін — граничних рівнів цін або граничних відхилень від державних фіксованих цін для зелених насаджень у межах населених пунктів законодавством не передбачено .

 

Заступник міністра Мінрегіонбуду
Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

Коментар до обох документів, розміщених на с. 4, наведено на с. 44 цього номера газети «Будівельна бухгалтерія».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі