Теми статей
Обрати теми

Посилено вимоги до головбухів фінустанов

Редакція ББ
Відповідь на запитання

Посилено вимоги до головбухів фінустанов

 

Які зміни було внесено до вимог щодо головбухів фінустанов? На кого поширюються такі вимоги?

 

Дійсно, зовсім недавно до Професійних вимог до керівників та головних бухгалтерів фінансових установ, затверджених розпорядженням Держкомфінпослуг України від 13.07.2004 р. № 1590 (далі — Професійні вимоги), було внесено зміни згідно з розпорядженням Держкомфінпослуг від 24.11.2011 р. № 707 (далі — розпорядження № 707).

Цими змінами тепер чітко визначено термін «головний бухгалтер фінансової установи», що охоплює собою:

— головбуха, який очолює створену бухгалтерську службу у фінустанові;

— штатного бухгалтера фінустанови, якщо в ній не створено бухгалтерську службу на чолі з головбухом;

— особу, яка заміщає головбуха, чи особу, на яку покладено ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку. В останньому випадку на договірних відносинах може працювати позаштатний фахівець з бухобліку, зареєстрований як фізична особа — підприємець, котра здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи, та фахівець з бухобліку централізованої бухгалтерії чи аудиторської фірми.

Також розпорядженням № 707 посилено вимоги до професійного стажу головбухів фінустанов. Зокрема, установлено, що головбух фінустанови повинен мати стаж роботи на керівних посадах, пов'язаних з фінансовою чи бухгалтерською діяльністю, або стаж роботи на ринках фінансових послуг на посадах, пов'язаних з фінансовою чи бухгалтерською діяльністю, не менше трьох років 1. Зверніть увагу, що цю вимогу до штатних бухгалтерів фінустанов, де не створено бухгалтерську службу, застосовують з 1 липня 2012 року.

1 До внесення розпорядженням № 707 змін вимоги до професійного стажу головбухів фінустанов диференціювалися залежно від виду фінустанови. Так, стаж роботи на керівних посадах, пов’язаних з фінансовою чи бухгалтерською діяльністю, або стаж роботи на ринках фінпослуг на посадах, пов’язаних з фінансовою чи бухгалтерською діяльністю, мав бути не менше двох років, зокрема, на ринках фінансових послуг — не менше одного року (для головбуха кредитної спілки — не менше трьох років, для головбуха ломбарду — не менше двох років).

Нагадаємо: крім виконання зазначеної вимоги до професійного стажу, головбух фінустанови повинен:

— мати базову вищу освіту відповідного напряму підготовки або повну вищу освіту;

— пройти підвищення кваліфікації та скласти іспит на відповідність знань професійним вимогам за типовою програмою підвищення кваліфікації головних бухгалтерів, складеною за напрямом діяльності фінустанови та затвердженою Держкомфінпослуг. Тривалість курсу підвищення кваліфікації має бути не менше 72 годин;

— протягом останніх п'яти років не бути керівником, фінансовим директором або головним бухгалтером фінустанови, визнаної банкрутом, яку було піддано процедурі примусової ліквідації або до якої було застосовано заходи впливу відповідним органом, що здійснює регулювання ринків фінансових послуг, у вигляді усунення керівництва від управління фінустановою та призначення тимчасової адміністрації;

— не мати непогашеної судимості за умисні злочини, злочини у сфері господарської та службової діяльності, а також не бути позбавленим права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю.

Зауважимо, що зазначені Професійні вимоги поширюються на головних бухгалтерів таких фінустанов — контрагентів будівельних організацій:

— страховиків;

— адміністраторів недержавних пенсійних фондів;

— кредитні спілки;

— кредитно-гарантійні установи;

— ломбарди;

— інші фінустанови (крім банків, установ — професійних учасників фондового ринку, інститутів спільного інвестування у частині їх діяльності на фондовому ринку, фінустанов, що мають статус міжурядових міжнародних організацій, Державного казначейства України і державних цільових фондів).

 

Ольга Кожушко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі