Теми статей
Обрати теми

Про сертифікацію виконавців робіт

Редакція ББ
Лист від 01.06.2012 р. № 7/17-9217

Про сертифікацію виконавців робіт

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01.06.2012 р. № 7/17-9217

 

До Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надходять звернення від громадян, установ, організацій та підприємств сфери містобудування, розглянуто звернення Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 29.05.2012 р. № 40-11-3755 щодо можливості реєстрації декларацій про початок виконання підготовчих та будівельних робіт та готовності об’єкта до експлуатації без реквізитів кваліфікаційних сертифікатів виконавців робіт (виконробів) та повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2011 р.№ 554 «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури» (далі — Порядок) передбачено здійснення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, а саме: архітекторів, інженерів-проектувальників, інженерів технічного нагляду та експертів.

Особи, які здійснюють виконання робіт (виконроби), до зазначеного переліку не належать. Таким чином, проходження професійної атестації осіб, відповідальних за виконання робіт, з видачею відповідного кваліфікаційного сертифіката таким виконавцям (виконробам) законодавством не передбачене та не може здійснюватися Атестаційною архітектурно-будівельною комісією.

Відповідний проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до порядків, затверджених постановами Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 461 та 466» погоджений заінтересованими центральними органами виконавчої влади та знаходиться на правовій експертизі у Міністерстві юстиції України.

Ураховуючи вищевикладене, інспекції державного архітектурно-будівельного контролю з 01.06.2012 р. можуть продовжувати здійснювати реєстрацію декларацій без заповнення замовником відповідних пунктів із зазначенням серії та номера кваліфікаційного сертифіката виконавця робіт (виконроба).

 

Заступник Міністра — керівник апарату
Г. Семчук

 

КОМЕНТАР

 

Лист , що коментується, було видано ще 01.06.2012 р. Питання, яке в ньому роз’яснюється, втратило свою актуальність завдяки урегульованості його на рівні нормативно-правових актів.

Так, зокрема, нагадаємо, що у багатьох виконавців робіт виникало запитання щодо можливості реєстрації декларацій про початок виконання підготовчих та будівельних робіт та готовності об’єкта до експлуатації без реквізитів кваліфікаційних сертифікатів виконавців робіт.

Підґрунтям для зазначеного вище запитання були вимоги, які містилися в постанові КМУ «Питання прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» від 13.04.2011 р. № 461 (далі — Постанова № 461) та в постанові КМУ «Деякі питання виконання підготовчих і будівельних робіт» від 13.04.2011 р. № 466 (далі — Постанова № 466).

Так, форми декларації про початок виконання підготовчих робіт та декларації про початок будівельних робіт, затверджені Постановою № 466, а також форма декларації про готовність об’єкта до експлуатації, затверджена Постановою № 461, передбачали наявність реквізитів кваліфікаційних сертифікатів виконавців робіт. При цьому виникала правова колізія, адже постанова КМУ «Деякі питання професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури» (далі — Порядок) чітко визначила коло відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які мають проходити процедуру професійної атестації. Ними, зокрема, є: архітектор, інженер-проектувальник, інженер технічного нагляду та експерт.

Особи, які здійснюють виконання робіт, до зазначеного вище переліку не ввійшли. Отже, у проходженні професійної атестації осіб, відповідальних за виконання робіт, з видачею відповідного кваліфікаційного сертифіката таким виконавцям, необхідності немає.

Згодом була прийнята постанова КМУ «Про внесення зміни у додаток 1 до Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів» від 15.08.2012 р. № 757 (далі — Постанова № 757), яка виключила із форми декларації про готовність об’єкта до експлуатації графу, де мали зазначатися серія та номер кваліфікаційного сертифіката осіб, відповідальних за виконання робіт. Постанова № 757 набула чинності 23.08.2012 р.

Крім того, були внесені відповідні зміни і до Постанови № 466. Так, згідно з постановою КМУ «Про внесення змін до Порядку виконання підготовчих робіт і Порядку виконання будівельних робіт» від 11.07.2012 р. № 653 (далі — Постанова № 653) форми декларації про початок виконання підготовчих робіт та декларації про початок будівельних робіт були викладені в новій редакції. Нові форми не передбачають вимог щодо зазначення реквізитів кваліфікаційних сертифікатів виконавців робіт. Постанова № 653 набрала чинності ще 27.07.2012 р.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі