Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Унесено зміни щодо ліцензування в будівництві

2 жовтня 2012 року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до Законів України «Про архітектурну діяльність» та «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» (законопроект від 28.02.2012 р. № 10131).

Після того, як цей Закон буде підписано Президентом, ліцензуванню підлягатиме госпдіяльність у будівництві, пов’язана з:

розробкою містобудівної документації;

пошуковими роботами;

проектуванням та будівництвом об’єктів IV та V категорій складності.

Відповідні зміни внесено до законів «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-XIV та «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» від 01.06.2000 р. № 1775-III.

Редакція чинної ст. 17 Закону про архітектурну діяльність зобов’язує ліцензувати будь-яку діяльність, пов’язану зі створенням об’єкта будівництва.

На сьогодні Закон не набув чинності — він знаходиться на підписанні у Президента України.

 

Про зміну цільового призначення земельних ділянок

2 жовтня 2012 року Верховна Рада прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури відведення земельних ділянок та зміни їх цільового призначення» (законопроект від 28.08.2012 р. № 11116).

Згідно з цим Законом зміна цільового призначення земельних ділянок державної або комунальної власності здійснюється ВР та Радою міністрів АР Крим, органами виконавчої влади чи органами місцевого самоврядування, що приймають рішення про затвердження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок та передачі цих ділянок у власність або надання в користування відповідно до повноважень, визначених ст. 122 Земельного кодексу. Відмова відповідних органів у зміні цільового призначення земельної ділянки або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

За новим правилом, зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності здійснюється:

— щодо земельних ділянок, розташованих у межах
населеного пункту, — сільською, селищною, міською радою;

— щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, — районною держадміністрацією, а щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, що не входять до території району, або у випадку якщо райдержадміністрацію не створено, — Радою міністрів АР Крим, обласною держадміністрацією.

На сьогодні Закон не набув чинності — він знаходиться на підписанні у Президента України.

 

Оренда з правом викупу

Державна іпотечна установа готує нову програму доступного житла за принципом оренди з правом викупу. Про це розповів голова правління ДІУ Валентин Рибачук на брифінгу, який відбувся 26.09.2012 р.

«У нас є нова програма, яку ми плануємо. Сьогодні її вже погоджено у всіх профільних міністерствах, і ми сподіваємося найближчим часом затвердити проект програми в Кабінеті Міністрів. Фактично це трьохпроцентна оренда з правом викупу», — відзначив В. Рибачук.

Чиновник підкреслив: поки що рано говорити про бюджет програми, оскільки ще не затверджено проект. «Але в нас сьогодні вже близько 14 тисяч квартир, які готові до видачі», — додав очільник ДІУ. В. Рибачук уточнив, що в програмі планується використовувати тільки готові квартири.

За його словами, для того щоб взяти участь в програмі, громадянам необхідно встати на чергу в тому населеному пункті, у якому вони прописані. Для прикладу Рибачук розповів, що в Києві вартість квадратного метра житла під програму планується на рівні 7500 грн. Він додав, що в середньому вартість місячної оренди в Києві такого житла складатиме близько 2600 грн. за квартиру, а в невеликих населених пунктах це може бути близько 1000 грн.

Нагадаємо, на сьогодні в Україні за програмою «Доступне житло» видано кредитів на 100 млн грн. За даними Мінрегіону, реалізовано 1,65 тис. квартир.

Джерело: www.liga.net

 

Верховна Рада внесла зміни
щодо захисту персональних даних

2 жовтня 2012 року Верховна Рада прийняла законопроект від 28.05.2012 р. № 10472-1 «Про внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних», яким, зокрема, уточнюються поняття «згода суб’єкта персональних даних», «обробка персональних даних». Крім того зазначено, що власник персональних даних звільняється від обов’язку реєстрації БПД: ведення яких пов’язано із забезпеченням та реалізацією трудових відносин; членів громадських, релігійних організацій, професійних спілок, політичних партій.

На сьогодні Закон не набув чинності — він знаходиться на підписанні в Президента України.

Джерело: www.liga.net

 

Щодо спрощеної процедури проведення податкових перевірок

2 жовтня 2012 року Верховна Рада прийняла законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо проведення перевірок у зв’язку з припиненням за заявницьким принципом підприємницької діяльності фізичних осіб — підприємців, які не мають найманих працівників» від 16.07.2012 р. № 11005.

Ним передбачено запровадження спрощеної процедури проведення податкових перевірок під час здійснення процедури припинення підприємницької діяльності для фізичної особи — підприємця та скорочення строків проведення таких перевірок для фізичних осіб — підприємців, які не використовували працю найманих фізичних осіб та не вели господарську діяльність за встановлені попередні строки.

На сьогодні Закон не набув чинності — він знаходиться на підписанні в Президента України.

Джерело: www.liga.net

 

Якщо права власності на житловий будинок
та земельну ділянку, на якій він розташований,
 належать одній особі, подається одна заява

Законом України від 06.09.2012 р. № 5206-VI частина 1 ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 р. № 1952-IV доповнена деякими нормами щодо державної реєстрації прав та їх обтяжень на житловий будинок, будівлю або споруду.

Нововведеннями передбачено, що в разі виникнення, переходу або припинення права власності на житловий будинок, будівлю або споруду з одночасним виникненням, переходом або припиненням речових прав на земельну ділянку, на якій вони розташовані, подається одна заява про державну реєстрацію прав та їх обтяжень на такі об’єкти.

При цьому одна заява подається лише в разі, якщо права на житловий будинок, будівлю, споруду та земельну ділянку, на якій вони розташовані, реєструються щодо однієї особи.

Порядок здійснення кількох реєстраційних дій за однією заявою про державну реєстрацію прав та їх обтяжень визначається КМУ в Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

Закон від 06.09.2012 р. № 5206-VI набув чинності з 4 жовтня 2012 року.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Затверджено нові статформи зі статистики праці

З метою подальшого вдосконалення державних статистичних спостережень Державна служба статистики України наказом від 16.08.2012 р. № 355 затвердила окремі форми державних статистичних спостережень зі статистики праці.

Так, затверджено форми з уведенням їх у дію, починаючи:

зі звіту за 2012 рік№ 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання»;

зі звіту за I квартал 2013 року - № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці».

Форми державних статистичних спостережень, затверджені цим наказом, поширено на юридичних осіб та їхні відокремлені підрозділи за переліком, установленим органами державної статистики.

Також визнано такими, що втрачають чинність з 1 лютого 2013 року, форми державних статистичних спостережень № 6-ПВ (річна) «Звіт про кількість працівників, їхній якісний склад та професійне навчання» та № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці», затверджені наказом Держкомстату від 29.06.2011 р. №163.

Наказ від 16.08.2012 р. № 355 набув чинності з 16 серпня 2012 року.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Розроблено єдину форму декларації з ПДВ

На сайті Головного податкового відомства (www.sts.gov.ua) 21 вересня 2012 року розміщено для обговорення проект наказу «Про внесення змін до форм та Порядку заповнення й подання звітності з ПДВ», яким передбачено замінити чотири форми декларацій з ПДВ, що існують на сьогодні, на єдину для всіх платників ПДВ форму звітності за цим податком.

Згідно з проектом єдина форма декларації застосовується платниками ПДВ як для проведення розрахунків з держбюджетом, так і для відображення діяльності у сфері сільського господарства згідно зі ст. 209 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) та діяльності переробних підприємств.

Зауваження та пропозиції до проекту можна надсилати протягом місяця за адресами:

поштовою — 04655, м. Київ-53, Львівська площа, 8, Державна податкова служба України;

електронною dpspdv@ukr.net.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі