Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Уряд скасував платність деяких адмінпослуг
 у сфері земельних відносин

11 жовтня 2012 року разом із Законом України № 5303-VI «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2012 рік», ухваленим Верховною Радою України 2 жовтня 2012 року, набрала чинність постанова КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 06.08.2012 р. № 808.

Постанова врегульовує питання надання адміністративних послуг при веденні Державного реєстру земель шляхом скорочення часу надання таких послуг та скасування платності деяких з них.

Постановою передбачено безоплатність надання таких адміністративних послуг у сфері земельних відносин , як видача витягу з Поземельної книги, державна реєстрація земельної ділянки, державна реєстрація державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою, державна реєстрація права власності на земельну ділянку в разі набуття її на підставі цивільно-правової угоди щодо відчуження земельної ділянки або свідоцтва про право на спадщину, державна реєстрація договору оренди (суборенди) земельної ділянки (її частини) та відповідних змін до нього, договору про розірвання договору оренди (суборенди) земельної ділянки, державна реєстрація обмежень у використанні земельної ділянки, земельного сервітуту, емфітевзису і суперфіція, їх зміни (припинення), перевірка файла обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді (обмінного файла), та удосконалення процедури присвоєння кадастрового номера земельній ділянці.

Реалізація положень цієї постанови відкриває широкі можливості малозабезпеченим верствам населення, в тому числі жителям сільської місцевості, повною мірою реалізовувати свої права на землю.

Прес-служба Державного агентства
земельних ресурсів

 

Змінено критерії «ризику» щодо додержання вимог законодавства
про працю

Постановою КМУ від 10.10.2012 р. № 937 внесено зміни до Критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності суб’єктами господарювання у частині додержання вимог законодавства про працю та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю), затверджених урядовою постановою від 17.11.2010 р. № 1059.

Змінами встановлено нові критерії, відповідно до яких суб’єкти господарювання незалежно від форми власності відносяться до одного з трьох ступенів ризику — високого, середнього та незначного.

Тепер такими критеріями є:

1) наявність заборгованості з виплати заробітної плати;

2) виплата працівникам заробітної плати на рівні або нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати;

3) невідповідність кількості працівників суб’єкта господарювання обсягам виробництва (виконаних робіт, наданих послуг);

4) порушення вимог законодавства про працю;

5) наявність розбіжностей між фактичними показниками чисельності працюючих і заробітної плати та показниками звітності, поданої до органів державної влади.

Також змінено положення, якими визначено суб’єктів господарювання, що відносяться до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенем ризику.

Крім цього, для суб’єктів господарювання, яких віднесено до групи з незначним ступенем ризику, мінімальний строк між перевірками збільшено з трьох до п’яти років.

Постанова від 10.10.1012 р. № 937 набрала чинності з 19.10.2012 р. — з дня офіційного опублікування.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Державний земельний банк здійснює операції
 із земельними ділянками та майновими
правами на земельні ділянки

Як відомо, постановою КМУ «Про створення Державного земельного банку» від 02.07.2012 р. № 609 було утворено публічне акціонерне товариство «Державний земельний банк» із статутним капіталом 120 млн гривень, 100 % статутного капіталу якого належить державі.

Тепер Законом України від 18.09.2012 р. № 5248-VI внесено зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність» від 07.12.2000 р. № 2121-III щодо державного земельного банку.

Так, Закон № 2121 доповнено новими положеннями, згідно з якими:

Державний земельний банк має право здійснювати операції із земельними ділянками та майновими правами на земельні ділянки відповідно до законодавства України у сфері земельних відносин та свого статуту;

— НБУ визначає особливості видачі Державному земельному банку банківської ліцензії, регулювання та нагляду за державним земельним банком з урахуванням специфіки його діяльності;

— КМУ має право формувати статутний капітал Державного земельного банку за рахунок грошових внесків та внесків у вигляді земельних ділянок.

Закон від 18.09.2012 р. № 5248-VI набрав чинності з 13.10.2012 р. — з дня, наступного за днем офіційного опублікування.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

НБУ роз’яснив питання
щодо застосування окремих норм постанови № 308

НБУ повідомив про набуття з 23.08.2012 р. чинності постановою Правління НБУ від 19.07.2012 р. № 308 (далі — постанова № 308). Нею внесено зміни, зокрема, до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затвердженого постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 281 (далі — Положення № 281).

Змінами установлено, що клієнти банків (юридичні особи та фізичні особи — суб’єкти підприємницької діяльності) купують, обмінюють іноземну валюту для проведення розрахунків за торговельними операціями через одного суб’єкта ринку за кожним зовнішньоекономічним договором із нерезидентом.

У листі від 25.09.2012 р. № 29-113/9544 НБУ роз’яснив питання щодо практичного застосування окремих норм постанови № 308.

Так, НБУ зазначив, що вимога щодо купівлі, обміну іноземної валюти через одного суб’єкта ринку за кожним зовнішньоекономічним договором розповсюджується і на зовнішньоекономічні договори, які передбачають виконання робіт, надання послуг.

Клієнти-резиденти мають право здійснювати операції з купівлі (обміну) та перерахування купленої (обміняної) іноземної валюти через одного суб’єкта ринку за кожним зовнішньоекономічним договором. У той же час, зазначена норма не забороняє клієнту-резиденту перераховувати власні кошти в іноземній валюті з поточного рахунку, що відкритий в іншому уповноваженому банку (який не здійснює купівлю, обмін іноземної валюти) з метою виконання зобов’язань за цим зовнішньоекономічним договором.

Крім того, у листі зауважено, що клієнт має зазначати у митній декларації реквізити саме того уповноваженого банку, через який здійснюватиметься купівля, обмін іноземної валюти для розрахунків за відповідним зовнішньоекономічним договором.

Зміни, внесені постановою № 308 до Положення № 281, не забороняють проведення купівлі, обміну іноземної валюти для перерахування на користь нерезидента авансових платежів за зовнішньоекономічним договором у порядку, що визначений п. 3 глави 1 розділу II Положення № 281, тобто через одного суб’єкта ринку.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

ДПСУ роз’яснила, як заповнити розрахунковий документ
 на сплату штрафних санкцій
за результатами перевірки органом ДПС

Наказом Міністерства фінансів України від 07.07.2012 р. № 817 затверджено новий Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету (далі — Порядок № 817).

У цьому Порядку наведені приклади заповнення поля «Призначення платежу» розрахункового документа на переказ коштів при сплаті платежів до бюджету, здійсненні бюджетного відшкодування ПДВ, поверненні коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету. Також оновлено Список кодів видів сплати, який тепер включає 28 видів кодів.

ДПСУ у листі від 10.09.2012 р. № 2900/0/71-12/15-4218 нагадала, що згідно з Порядком № 817 у разі сплати грошового зобов’язання, визначеного органом ДПС за результатами проведеної перевірки підрозділом оподаткування юридичних осіб, поле «Призначення платежу» розрахункового документа необхідно заповнити таким чином: поле № 1 — ознака платежу до бюджету (14010100); поле № 2 — код виду сплати:

код 121 — у разі сплати сум адміністративного штрафу за результатами перевірок підрозділів оподаткування юридичних осіб;

код 130 — у разі сплати сум за результатами камеральної перевірки;

код 132 — у разі сплати сум за результатами документальної перевірки підрозділів оподаткування юридичних осіб.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі