Теми статей
Обрати теми

Нещасний випадок на виробництві (частина 1)

Редакція ББ
Стаття

Нещасний випадок на виробництві

(частина 1)

Яна Індюхова, економіст-аналітик ВБ «Фактор»
Олександра Українець, консультант

 

У цьому році запрацював новий порядок, що визначає процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків на виробництві. Сьогодні розповімо, які бувають нещасні випадки, як визначити, чи пов’язаний нещасний випадок з виробництвом.

У наступному номері нашої газети опишемо власне механізм розслідування нещасного випадку, визначимо межі відповідальності роботодавця та перелічимо форми звітності, які необхідно подати у зв’язку з фактом нещасного випадку на виробництві.

 

ДОКУМЕНТИ СТАТТІ

Закон № 1105 — Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Порядок № 1232 — Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 р. № 1232.

Порядок № 1112 — Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений постановою КМУ від 25.08.2004 р. № 1112 (втратив чинність з 01.01.12 р.).

Порядок № 270 — Порядок розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру, затверджений постановою КМУ від 22.03.2001 р. № 270.

Положення № 63 — Положення про службу страхових експертів з охорони праці, профілактики нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, затверджене постановою правління ФНВ від 20.12.2011 р. № 63.

 

Що розуміти під нещасним випадком?

З 01.01.2012 р. діє Порядок № 1232, що визначає процедуру проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків (далі — НВ), професійних захворювань і аварій, що сталися з працівниками на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності або в їх філіях, представництвах, інших відокремлених підрозділах. Цей документ прийнято на заміну чинному раніше Порядку № 1112.

Порядок № 1232 передбачає:

— розслідування НВ у загальному випадку (порядок прописано в пп. 7 — 32 Порядку № 1232);

— спеціальне розслідування НВ (групових тощо), яке проводять згідно з нормами пп. 36 — 56 Порядку № 1232;

— розслідування випадків гострого професійного отруєння, випадків виникнення хронічних професійних захворювань (розслідуються відповідно до пп. 62 — 99 Порядку № 1232);

— розслідування аварій на виробництві (порядок описано в пп. 100 — 113 Порядку № 1232).

У табл. 1 наведемо визначення понять НВ, гострого професійного отруєння, гострого професійного захворювання та хронічного професійного захворювання.

У цій статті розглянуто НВ на виробництві, тому далі в тексті ми максимально зосередимося саме на них.

 

Таблиця 1

Визначення понять

Поняття

Визначення

НВ

Це обмежена в часі подія або раптовий вплив на працівника небезпечного виробничого фактора чи середовища, що сталися у процесі виконання ним трудових обов’язків, у результаті яких заподіяно шкоду здоров’ю або настала смерть (частина перша ст. 14 Закону № 1105, п. 7 Порядку № 1232)*

Гостре професійне отруєння

Захворювання, що виникло після однократного впливу на працівника шкідливої речовини (речовин) (п. 7 Порядку № 1232)

Гостре професійне захворювання

Захворювання, що виникло після однократного (протягом не більш як однієї робочої зміни) впливу шкідливих факторів фізичного, біологічного та хімічного характеру (п. 7 Порядку № 1232)

Хронічне професійне захворювання

Захворювання, що виникло внаслідок провадження професійної діяльності працівника та зумовлюється виключно або переважно впливом шкідливих факторів виробничого середовища і трудового процесу, пов’язаних з роботою. До хронічного професійного захворювання належить також захворювання, що виникло після багатократного та/або тривалого впливу шкідливих виробничих факторів. Хронічне професійне захворювання не завжди супроводжується втратою працездатності (п. 63 Порядку № 1232)

* Визначення НВ у цих двох нормативно-правових актах схожі, але в Порядку № 1232 докладніше описано, які саме фактори можуть спровокувати НВ.

 

Нюанси застосування Порядку № 1232

У табл. 2 ми відповіли на загальні запитання щодо застосування Порядку № 1232 у разі настання НВ. А в табл. 3 визначили тих, хто проводить розслідування НВ, залежно від того, який НВ стався та з ким.

 

Таблиця 2

Сфера застосування Порядку № 1232

Запитання

Відповідь

1

2

На кого поширюється дія Порядку № 1232?

У п. 2 Порядку № 1232 перелічено осіб, на яких поширюється дія цього нормативно-правового акта. Зокрема, це власники підприємств (роботодавці), самі працівники, ФОП*

Якщо НВ стався з працівником-іноземцем, який документ регламентує розслідування цього НВ?

Застосовують Порядок № 1232 (п.п. 2 п. 2 Порядку № 1232)

Відповідно до якого нормативно-правового акта розслідуються НВ, що сталися з працівниками, які прямували на роботу або з роботи?

Розслідування та облік НВ, що сталися з працівниками під час прямування на роботу або з роботи пішки, на громадському, власному чи іншому транспортному засобі, що не належить підприємству та не використовується на користь підприємства, проводять відповідно до Порядку № 270 (про це йдеться в п. 5 Порядку № 1232), тобто Порядок № 1232 у таких випадках не застосовується

Як розслідуються НВ, що сталися з працівниками під час закордонного відрядження?

Застосовують Порядок 1232, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України (п. 6 Порядку № 1232)

Як розслідується НВ, що стався з людиною, яка працює за цивільно-правовим договором?

На осіб, котрі працюють за цивільно-правовими договорами, поширюються норми Порядку № 1232. Але яким буде порядок розслідування НВ, залежить від того, чи зареєстровано їх платниками ЄВС. Якщо зареєстровано, то НВ розслідуються ФНВ**за місцем настання страхового випадку. Якщо ні — то територіальним органом Держгірпромнагляду за місцем настання НВ (лист Держгірпромнагляду від 07.03.12 р. б/н)

Якщо НВ стався з працівником іншого підприємства?

НВ, що стався на підприємстві з працівником іншого підприємства під час виконання ним завдання на користь свого підприємства, розслідується комісією, утвореною підприємством, на якому стався НВ, за участі представників підприємства, працівником якого є потерпілий. Такий НВ береться на облік підприємством, працівником якого є потерпілий (п. 24 Порядку № 1232)

Якщо НВ стався з працівником, який працює за сумісництвом?

НВ, що стався з працівником, який тимчасово переведений на інше підприємство або виконує роботу за сумісництвом, розслідується та береться на облік підприємством, на яке перевели працівника або на якому він виконував роботу за сумісництвом (п. 25 Порядку № 1232). Отже, у загальному випадку, якщо йдеться не про внутрішнє сумісництво, основний роботодавець НВ не розслідує

Якщо НВ стався зі студентом, який проходить практику на підприємстві?

НВ, що стався з учнем, студентом, курсантом, слухачем, аспірантом навчального закладу під час проходження виробничої практики або виконання робіт на підприємстві під керівництвом його посадових осіб, розслідується та береться ними на облік. У розслідуванні такого НВ бере участь представник навчального закладу (п. 30 Порядку № 1232)

Якщо НВ стався з працівником Державної служби охорони чи іншим суб’єктом господарювання, який має ліцензію на надання послуг з охорони власності та громадян?

Такий НВ розслідується та береться на облік Державною службою охорони або суб’єктом господарювання (роботодавцем). У розслідуванні також бере участь представник підприємства, на якому стався НВ (п. 28 Порядку № 1232)

Як розслідується НВ, факт настання якого визнано судом?

У такому разі розслідування організовує територіальний орган Держгірпромнагляду за місцем настання НВ та створює комісію у складі не менше 4 осіб. Склад комісії визначено в п. 23 Порядку № 1232. Облік таких НВ ведеться місцевими адміністраціями за місцезнаходженням підприємства

* ФОП — фізична особа — підприємець.

** ФНВ — Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

 

Таблиця 3

Хто та які НВ розслідує

Який НВ

З ким стався

Хто розслідує (створює комісію)

Звичайне розслідування НВ

З працівником

Роботодавець

З ФОП або самозайнятою особою

Якщо ця особа сплачує ЄВС, НВ розслідує територіальний орган ФНВ (п. 14 Порядку № 1232)

Якщо не сплачує ЄВС — територіальний орган Держгірпромнагляду (п. 13 Порядку № 1232, листи Держгірпромнагляду від 31.01.12 р. № 716/0/3-1-6/12 і від 18.01.12 р. № 321/0/5.2-6/12)

З водієм, машиністом, пілотом та іншими членами екіпажу (бригади) в рейсі

Якщо це працівник підприємства — компетентні органи + роботодавець.
Якщо це ФОП або самозайнята особа — компетентні органи + територіальний орган ФНВ

Спеціальне розслідування

Не має значення

Варіант 1. Держгірпромнагляд

Варіант 2. Якщо Держгірпромнагляд не прийняв рішення про створення спецкомісії, то НВ розслідується в загальному порядку як звичайний НВ (див. рядок вище)

 

Коли потрібно розслідувати НВ

Розслідування НВ проводиться в разі, якщо він спричинив втрату працівником працездатності на 1 робочий день чи більше або необхідність переведення його на іншу (легшу) роботу не менше ніж на 1 робочий день, зникнення, а також настання смерті працівника при виконанні ним трудових (посадових) обов’язків. Наведемо приклади таких НВ:

— отримання поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, гострого професійного захворювання і гострих професійних та інших отруєнь;

— отримання сонячного або теплового удару, опіку, обмороження;

— утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням;

— інші ушкодження внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрусу, зсуву, повені, урагану тощо), контакту з представниками тваринного і рослинного світу.

Під час розслідування НВ виявляють факт того, чи пов’язаний НВ з виробництвом (фіксують у висновку комісії — п. 6 акта за формою № Н-51). Установити цей факт важливо для оплати тимчасової непрацездатності та для інших виплат. Справа в тому, що в разі визнання НВ пов’язаним із виробництвом виплати здійснюються за рахунок коштів ФНВ. До речі, перелік обставин, за яких настає страховий випадок державного соціального страхування громадян від НВ на виробництві та професійного захворювання, визначено в додатку 6 до Порядку № 1232.

1 Див. додаток 3 до Порядку № 1232.

 

Виробничі НВ

Перелік обставин, за яких НВ визнається пов’язаним з виробництвом, міститься в п. 15 Порядку № 1232 (див. табл. 4). Якщо НВ визнано виробничим, то, крім акта за формою Н-5, необхідно скласти акт за формою Н-1, наведений у додатку 4 до Порядку № 1232. А якщо ні, то форму Н-1 складати не потрібно.

 

Таблиця 4

НВ, пов’язані з виробництвом

№ з/п

Обставини, за яких НВ визнаються пов’язаними з виробництвом (п. 15 Порядку № 1232)

1

2

1

Виконання потерпілим трудових обов’язків згідно з режимом роботи підприємства, у тому числі у відрядженні

2

Перебування на робочому місці для виконання трудових обов’язків або завдань роботодавця з моменту прибуття на підприємство до від’їзду, що фіксується відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, у тому числі протягом робочого і надурочного часу

3

Підготовка до роботи і приведення в порядок після закінчення роботи знарядь виробництва, засобів захисту, одягу, а також здійснення заходів щодо особистої гігієни, пересування по території підприємства перед початком роботи і після її закінчення

4

Виконання завдань за розпорядженням роботодавця в неробочий час, під час відпустки, у вихідні та святкові дні

5

Проїзд на роботу або з роботи на транспортному засобі, що належить підприємству, або іншому транспортному засобі, наданому роботодавцем відповідно до укладеного договору

6

Використання власного транспортного засобу на користь підприємства з дозволу або за письмовим дорученням роботодавця чи безпосереднього керівника робіт

7

Виконання дій, що не входять до трудових обов’язків працівника, на користь підприємства, зокрема щодо запобігання виникненню аварій або рятування людей та майна підприємства, будь-які дії за дорученням роботодавця

8

Ліквідація наслідків аварії, надзвичайної ситуації техногенного або природного характеру на виробничих об’єктах і транспортних засобах, що використовуються підприємством

9

Надання підприємством шефської (благодійної) допомоги іншим підприємствам за наявності відповідного рішення роботодавця

10

Перебування потерпілого у транспортному засобі або на його стоянці, у тому числі під час змінного відпочинку, якщо настання НВ пов’язане з виконанням потерпілим трудових обов’язків або із впливом на нього небезпечних чи шкідливих виробничих факторів або середовища

11

Прямування потерпілого об’єкта (між об’єктами) обслуговування за затвердженими маршрутами чи до будь-якого об’єкта за дорученням роботодавця

12

Прямування потерпілого до місця або з місця відрядження згідно з установленими завданнями, у тому числі на транспортному засобі будь-якого виду та форми власності

13

Раптова смерть потерпілого від гострої серцево-судинної недостатності під час перебування на підземних роботах або після підйому потерпілого на поверхню з цією ознакою, що підтверджено медичним висновком

Примітка. Під підземними роботами розуміються видобування корисних копалин, будівництво, реконструкція, технічне переоснащення та капітальний ремонт шахт, рудників, копалень, метрополітенів, підземних каналів, тунелів та інших підземних споруд, проведення геологорозвідувальних робіт під землею.

14

Здійснення самогубства працівником плавскладу на суднах морського, річкового та рибопромислового флоту в разі перевищення обумовленого колективним договором строку перебування в рейсі або його смерть під час перебування в рейсі внаслідок впливу психофізіологічних, небезпечних або шкідливих виробничих факторів

15

Оголошення потерпілого померлим унаслідок його зникнення, пов’язаного з НВ під час виконання ним трудових обов’язків

16

Заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою чи вбивство потерпілого під час виконання або у зв’язку з виконанням ним трудових обов’язків чи дій на користь підприємства незалежно від порушення кримінальної справи, крім випадків з’ясування потерпілим та іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру, що підтверджено висновком компетентних органів

Примітка. У листі від 31.01.12 р. № 716/0/3-1-6/12 Держгірпромнагляд на запитання, яким є порядок дій у разі неотримання висновку компетентних органів про характер стосунків між особами, причетними до події, відповів таким чином: такі НВ не визнаються пов’язаними з виробництвом на підставі висновку компетентних органів про підтвердження або спростування з’ясування між потерпілим та іншою особою особистих стосунків невиробничого характеру. Тож власне висновок компетентних органів про характер стосунків між особами, причетними до події, не має значення при вирішенні питання про «виробничність» НВ.

17

Одержання потерпілим травми, ушкоджень унаслідок погіршення стану його здоров’я, яке сталося під впливом небезпечного виробничого фактора або середовища при виконанні ним трудових обов’язків, що підтверджується медичним висновком

18

Раптове погіршення стану здоров’я або смерть під час виконання трудових обов’язків унаслідок впливу небезпечних або шкідливих виробничих факторів та/або факторів тяжкості або напруженості трудового процесу, що підтверджено медичним висновком, або якщо потерпілий не пройшов обов’язкового медогляду відповідно до законодавства, а робота, що виконувалася, протипоказана потерпілому згідно з медичним висновком

Примітка. Відповідно до п. 64 Порядку № 1232 віднесення захворювання до професійного здійснюється згідно з процедурою встановлення зв’язку захворювання з умовами праці на підставі додатка 14 до Порядку № 1232 та переліку профзахворювань, затвердженого постановою КМУ від 08.11.2000 р. № 1662. Згідно з п. 3 додатка 14 медичний висновок про встановлення цього зв’язку або протипоказань за станом здоров’я виконувати роботу видається лікувально-профілактичним закладом за місцем лікування чи обстеження потерпілого у формі рішення лікарсько-експертної комісії на запит роботодавця та/або голови комісії. У такому запиті й доданих до нього матеріалах повинні міститися необхідні відомості про обставини НВ, результати дослідження умов праці та виробничого середовища, зокрема кількісні та якісні характеристики небезпечних, шкідливих виробничих факторів та/або факторів тяжкості чи напруженості трудового процесу, що передували настанню НВ (див. лист Держгірпромнагляду від 31.01.12 р. № 716/0/3-1-6/12).

19

Перебування потерпілого на території підприємства чи в іншому місці роботи під час перерви для відпочинку та харчування, яка встановлюється відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, технологічної перерви, а також під час перебування на території підприємства у зв’язку з проведенням виробничої наради, отриманням зарплати, проходженням обов’язкового медогляду тощо або проведенням з дозволу чи з ініціативи роботодавця професійних і кваліфікаційних конкурсів, спортивних змагань і тренувань або заходів, передбачених колективним договором, якщо настання НВ пов’язане із впливом небезпечних або шкідливих виробничих факторів, що підтверджено медичним висновком

 

Як бачимо, НВ може бути визнано виробничим, навіть якщо він стався при виконанні працівником дій, що не входять до його трудових обов’язків. Крім того, трапляються НВ, що відбуваються поза робочим часом (наприклад, названі в пп. 3 — 5 табл. 4). І здавалося б, що вони в деяких випадках напевно не можуть бути визнані пов’язаними з виробництвом. Однак це не так.

Якщо НВ стався під час проїзду на роботу або з роботи на власному транспортному засобі , що використовується для службових цілей, то чи буде його визнано виробничим, залежить від того, чи використовувався цей транспортний засіб на користь підприємства. Якщо комісією встановлено, що потерпілий використовував власний автотранспортний засіб на користь підприємства з дозволу або за письмовою довіреністю роботодавця, то НВ визнається пов’язаним з виробництвом і на нього поширюється дія Порядку № 1232. Якщо факт використання автомобіля на користь підприємства не підтвердиться, то такий НВ розслідуватиметься як невиробничий відповідно до норм Порядку № 270.

 

Невиробничі НВ

У п. 16 Порядку № 1232 перелічено обставини, за яких НВ не визнаються пов’язаними з виробництвом, навіть якщо вони сталися в робочий час і на робочому місці (див. табл. 5).

 

Таблиця 5

Обставини, за яких НВ не визнаються пов’язаними з виробництвом

№ з/п

Невиробничі НВ, пов’язані з такими обставинами (п. 16 Порядку № 1232)

1

Перебування за місцем проживання на території польових та вахтових селищ

2

Використання для особистих цілей без відома роботодавця транспортних засобів, устаткування, інструментів, матеріалів тощо, які належать або використовуються підприємством (крім випадків, які сталися внаслідок їх несправності, що підтверджено відповідними висновками)

3

Погіршення стану здоров’я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, а також їх дії (асфіксія, інсульт, зупинка серця тощо), що підтверджено відповідним медичним висновком, якщо це не пов’язане із застосуванням таких речовин у виробничому процесі або порушенням вимог щодо їх зберігання і транспортування, або якщо потерпілий, який перебував у стані алкогольного, токсичного або наркотичного сп’яніння, до настання НВ був усунений від роботи відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства або колективного договору

4

Алкогольне, токсичне або наркотичне сп’яніння, не обумовлене виробничим процесом, що стало основною причиною НВ за відсутності технічних та організаційних причин його настання, що підтверджено відповідним медичним висновком

5

Скоєння злочину, установлене обвинувальним вироком суду або відповідною постановою слідчих органів

6

Природна смерть, смерть від загального захворювання або самогубство (крім випадків, зазначених у п. 15 Порядку № 1232), що підтверджено висновками судово-медичної експертизи та/або слідчих органів

 

Продовження цієї статті див. у наступному номері «ББ». У ньому ми розповімо про власне механізм розслідування нещасного випадку, починаючи з того, які підготовчі роботи потрібно провести, хто уповноважений проводити розслідування, і розглянемо багато інших питань, пов’язаних з нещасним випадком.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі