Теми статей
Обрати теми

Про сертифікацію інженера-кошторисника

Редакція ББ
Лист від 25.07.2012 р. № 7/17-12127

Про сертифікацію інженера-кошторисника

 

Лист Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 25.07.2012 р. № 7/17-12127

 

До Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України надходять звернення від громадян, установ, організацій та підприємств сфери містобудування щодо наявності у інженера-кошторисника — розробника окремого розділу проектної документації відповідного кваліфікаційного сертифіката, якщо він розробляє зазначений розділ під керівництвом сертифікованого головного архітектора або головного інженера проекту (ГАПа, ГІПа), та повідомляється.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про архітектурну діяльність» виконання проектних робіт по створенню об’єктів архітектури не потребує наявності у фахівців відповідного кваліфікаційного сертифіката у разі здійснення фахівцями проектних робіт під керівництвом архітектора чи іншого фахівця, який має кваліфікаційний сертифікат на виконання робіт відповідного профілю.

Враховуючи те, що кошторис є складовою частиною проектної документації та розробляється під керівництвом головного архітектора або головного інженера проекту (ГАПа, ГІПа), які повинні мати відповідні кваліфікаційні сертифікати та нести відповідальність за належний її рівень, наявність кваліфікаційного сертифіката у розробника кошторисної частини проекту не є обов’язковим.

Разом з тим у разі виконання проектної документації на капітальний ремонт, що передбачається здійснити за рахунок державних коштів за спрощеною документацією, основними складовими якої є дефектний акт та кошторис, наявність у інженера-кошторисника відповідного кваліфікаційного сертифіката є обов’язковою умовою.

 

Заступник Міністра Д. Ісаєнко

 

КОМЕНТАР

 

Сьогодні у багатьох фахівців, напевно, виникає запитання: чи потрібно під час розробки окремого розділу проектної документації інженеру-кошториснику мати кваліфікаційний сертифікат? Зокрема, у тому випадку, якщо він працює під керівництвом сертифікованого ГАПа і ГІПа?

Саме з метою надання відповіді на зазначене вище запитання і було підготовлено Мінрегіоном відповідне роз’яснення, викладене у листі, що коментується.

Нагадаємо, що ст. 19 Закону України «Про архітектурну діяльність» від 20.05.99 р. № 687-XIV (далі — Закон № 687) передбачає перелік видів проектних робіт, виконання яких не потребує наявності відповідного кваліфікаційного сертифіката:

— здійснення фахівцями проектних робіт під керівництвом архітектора чи іншого фахівця, який має кваліфікаційний сертифікат на виконання робіт відповідного профілю ;

— розроблення проектних матеріалів, не передбачених для реалізації (ескізні, пошукові, концептуальні тощо), пропозицій щодо можливості й умов забудови будь-якої земельної ділянки;

— виконання робіт, що пов’язані з участю в містобудівних та архітектурних конкурсах, якщо їх умовами не передбачено інше;

— проектування об’єктів, які відповідно до законодавства не потребують реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт або отримання дозволу на їх виконання.

Отже:

— керуючись нормами, визначеними у ст. 19 Закону № 687, згідно з якими виконання проектних робіт зі створення об’єктів архітектури не потребує наявності у фахівців відповідного кваліфікаційного сертифіката у разі здійснення фахівцями проектних робіт під керівництвом архітектора чи іншого фахівця, який має кваліфікаційний сертифікат на виконання робіт відповідного профілю;

— ураховуючи те, що кошторис є складовою частиною проектної документації та розробляється під керівництвом головного архітектора або головного інженера проекту (ГАПа, ГІПа), які повинні мати відповідні кваліфікаційні сертифікати та нести відповідальність за належний її рівень, наявність кваліфікаційного сертифіката у розробника кошторисної частини проекту не є обов’язковою.

Нагадуємо, що відповідно до п. 3.17 ДБН А.2.2-3-2012 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» проектна документація — це затверджені текстові та графічні матеріали, якими визначаються містобудівні, об’ємно-планувальні, архітектурні, конструктивні, технічні та технологічні рішення, а також кошториси об’єктів будівництва .

У той же час, Мінрегіон у кінці листа, що коментується, зазначає, що у разі виконання проектної документації на капітальний ремонт, що передбачається здійснити за рахунок державних коштів за спрощеною документацією , основними складовими якої є дефектний акт та кошторис, наявність в інженера-кошторисника відповідного кваліфікаційного сертифіката є обов’язковою.

Щодо останнього абзацу у фахівців виникає безліч запитань, про що свідчить моніторинг профільних форумів. Будемо сподіватися, що в найближчий час отримаємо додаткові роз’яснення стосовно цього.

 

Яна Брусенцова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі