Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Уточнено порядок визначення умов договорів постачання

Законом України від 05.07.2012 р. № 5060-VI до ст. 265 Господарського кодексу України, ст. 6 Закону України «Про зовнішньоекономічну діяльність» від 16.04.91 р. № 959-XII, ст. 8 Закону України «Про транспортно-експедиторську діяльність від 01.07.04 р. № 1955-IV та інших законів України внесено зміни, якими підкориговано положення про умови постачання, що зазначаються сторонами договору.

Відповідно до змін українські суб’єкти господарювання можуть визначати в договорах умови постачання з використанням відомих міжнародних звичаїв, рекомендацій, правил міжнародних органів та організацій, у тому числі Міжнародних правил тлумачення комерційних термінів «Інкотермс» у будь-якій редакції (раніше — тільки в редакції, чинній на момент постачання), якщо це прямо або у виключній формі не заборонено законами України.

Закон від 05.07.2012 р. № 5060-VI набрав чинності з 3 серпня 2012 року.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

До відома фізосіб-підприємців

Державна податкова служба України у листі від 17.04.2012 р. № 11206/7/17-1217 нагадала, що згідно з п. 44.5 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) у разі втрати, пошкодження або дострокового знищення Книги обліку доходів або Книги обліку доходів та витрат, платник податків зобов’язаний у п’ятиденний строк з дня такої події письмово повідомити орган ДПС за місцем обліку в порядку, установленому ПКУ для подання податкової звітності. Платник зобов’язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до органу ДПС.

До підприємця, який не виконав приписи п. 44.5 ПКУ, на думку ДПСУ, може бути застосовано такі заходи відповідальності:

— адміністративну — за ст. 1641 КУпАП, що передбачає попередження або накладення штрафу в розмірі від 3 до 8 нмдг (від 51 до 136 грн.). Те саме порушення, вчинене особою повторно, тягне за собою накладення штрафу в розмірі від 5 до 8 нмдг (від 85 до 136 грн.);

— фінансову — за ст. 121 ПКУ, що передбачає накладення штрафу в розмірі 510 грн. До платника податків, який вчинив ці дії повторно, застосовується штраф у розмірі 1020 грн.

Джерело: www.nibu.factor.ua

 

Деякі зміни в процедурі відведення землі для суспільних потреб

Законом України від 05.07.2012 р. № 5070-VI унесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо припинення права користування земельними ділянками при відведенні їх для суспільних потреб, а саме до Закону України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV (далі — Закон № 161), Закону України «Про відчуження земельних ділянок, інших об’єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності» від 17.11.2009 р. № 1559-VI та Земельного кодексу.

Зазначеними змінами, зокрема до Земельного кодексу, передбачено, що право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис) та право користування чужою земельною ділянкою для забудови (суперфіцій) припиняються в разі прийняття уповноваженим органом виконавчої влади, органом місцевого самоврядування рішення про використання земельної ділянки державної чи комунальної власності для суспільних потреб.

Припинення дії договору емфітевзису, суперфіцію в такому разі здійснюється за правилами розірвання договору оренди земельної ділянки державної чи комунальної власності у разі необхідності надання її для суспільних потреб, які відтепер прописано у Законі № 161.

Крім того, встановлено, що:

— у разі прийняття рішення про викуп чи примусове відчуження частини земельної ділянки для суспільних потреб виділення такої частини в окрему земельну ділянку здійснюється за відповідною технічною документацією із землеустрою, підставою для розроблення якої є нотаріально посвідчена згода власника земельної ділянки на поділ земельної ділянки чи рішення суду;

— у разі втрати чинності рішенням про викуп земельної ділянки, інших об’єктів нерухомого майна, що на ній розміщені, з підстав, які допускають примусове відчуження цих об’єктів з мотивів суспільної необхідності, прийняття рішення про викуп таких об’єктів з цих же підстав допускається не раніше ніж через 2 роки (до цього повторне рішення могло було прийнято не раніше ніж через 5 років).

Закон України від 05.07.2012 р. № 5070-VI набрав чинності з 5 вересня 2012 року у зв’язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» від 04.09.2012 р. № 164.

Джерело: www.nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі