Теми статей
Обрати теми

У ритмі часу

Редакція ББ
Стаття

У ритмі часу

«Провести время?! Ишь, чего захотела! Время не проведешь!»

Л. Кэролл «Алиса в Стране Чудес»

Секрет успіху в будь-якій справі простий: усе, що можна зробити за 3 хвилини, — зробити негайно; усе, що можна зробити за 30 хвилин, — зробити сьогодні; усе, що можна зробити за час понад 30 хвилин, — зробити на цьому тижні.

Серед загального достатку дедалі частіше виникає гострий дефіцит... часу. У зв’язку з цим компанії та окремі працівники звертаються за порадами й допомогою до гуру з тайм-менеджменту, сподіваючись навчитися ефективно управляти своїм часом. Чи реально в мінімальний строк вирішувати максимальні завдання? Спробуємо відповісти на це запитання.

 

Ми живемо на межі нервового зриву: немає часу на сім’ю, на себе, на хобі — просиджуємо до ночі на роботі, до ідеального завершення розпочатої справи нам завжди не вистачає якихось 15 хвилин: знайома картина, чи не так?

Виявляється, існують абсолютно об’єктивні принципи та закони, які необхідно знати та виконувати (ключове поняття!).

Усе більше сайтів і тренінгів присвячено мистецтву тайм-менеджменту (англ. time management) — технологіям організації часу та підвищення ефективності його використання. Первісно тайм-менеджмент розглядав бізнес та трудові відносини, але сьогодні включає особисту діяльність. Синоніми терміна «тайм-менеджмент» (може зустрічатися як «ТМ») — управління часом, організація часу. Що ж являє собою цей непростий процес? Усього-на-всього усвідомлений підхід до раціонального використання свого часу.

 

АВС або 80:20?

Методів роботи з часом безліч, проте панацеї немає: для кожного працює своя методика. Комусь більше підійде техніка АВС, згідно з якою всі завдання, залежно від їх значущості, поділяються на три групи: вирішення 15 % найважливіших завдань становить 65 % досягнення загального успіху, вирішення 20 % важливих завдань у відсотковому співвідношенні допомагає досягти мети приблизно на ті самі 20 %, вирішення 65 % малозначущих завдань допомагає досягти бажаного результату на 15 %.

Особисто мені ближча та зрозуміліша дивовижна пропорція принципу Парето: співвідношення 80:20, тобто 80 % докладених зусиль (у нашому випадку — витраченого часу), дають 20 % загального результату, відповідно необхідно вичленити і зосередитися на тих 20 % зусиль/часу, що гарантують 80 % результату. Удосконалюйте свої інструменти та методи при виконанні конкретних завдань, проектів та цілей.

Часто використовують принцип Ейзенхауера, згідно з яким усі завдання розподіляються на 4 групи: термінові/важливі — виконувати самому й негайно, термінові/неважливі — необхідно делегувати підлеглим, нетермінові/важливі завдання — необхідно вирішувати самому, нетермінові/неважливі завдання краще взагалі не вирішувати та не витрачати на них часу.

 

Топ-10 порад

Від того, наскільки грамотно ви використовуєте в повсякденному житті елементи роботи з часом, залежать ваша особиста ефективність та успішність в особистому житті, кар’єрне зростання, фінансова спроможність, настрій та блиск в очах урешті-решт! Ви комфортно почуватиметеся при вирішенні будь-яких завдань, якщо досконально опануєте (що означає застосування на практиці, а не теоретичне знайомство) моніторинг, планування, цінності та постановку цілей, делегування, аналіз часових витрат, організацію, складання списків та розставляння пріоритетів.

Вам допоможуть ці поради, якщо виконувати їх УСІ та ВЕСЬ ЧАС, а не епізодично, вкотре пориваючись розпочати «нове життя»:

1. Визначте свої цінності, а потім — цілі! Вирішіть, що для вас важливо і що дарує радість, щоб не вийшло, як у 90 % студентів на четвертому курсі: «Це не моє».

2. Вірте у свої сили!

3. Плануйте своє життя.

4. Зосередьтесь на справі, якою займаєтеся.

5. Не допускайте, щоб завдання перетворювалися на проблеми.

6. Не метушіться, не переймайтеся та не бійтеся невдач.

7. Відпочивайте: не беріть роботу додому.

8. Працюйте із задоволенням, інакше немає сенсу працювати.

9. Не створюйте розгардіяш на столі та у своєму житті.

10. Вирішуйте всі завдання у міру їх надходження.

 

Успіхів у всіх починаннях!

 

Ліліанна СЕМЕНЮТА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі