Теми статей
Обрати теми

Новини і події

Редакція ББ
Новини

Роз’яснення щодо форм
№ КБ-2в і № КБ-3

У будівництві є дві примірні форми первинних документів з обліку — «Акт приймання виконаних будівельних робіт» (№ КБ-2в) та «Довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати» (№ КБ-3), які затверджені наказом Мінрегіонбуду від 04.12.2009 р. № 554 (із змінами, внесеними наказом Мінрегіону від 19.09.2011 р. № 195). На будовах (об’єктах), що здійснюються за рахунок бюджетних коштів і коштів підприємств, установ і організацій державної форми власності, взаєморозрахунки за виконані обсяги будівельних робіт здійснюються обов’язково на підставі форм № КБ-2в та № КБ-3.

Для підприємств, що виконують роботи за рахунок інших джерел фінансування, застосування примірних форм № КБ-2в і № КБ-3 є рекомендованим. У цих випадках може складатися інший документ, форма якого зазначається у договорі підряду, що забезпечує отримання інформації про дату, види, обсяги та вартість виконаних робіт, обчислення прибутку, з обґрунтуванням вартості та підтвердженням витрат матеріальних ресурсів.

Таку інформацію було розміщено на офіційному сайті Мінрегіону 22 січня 2013 року (див. http://www.minregion.gov.ua, вкладка Головна сторінка/Будівництво та архітектура/Ціноутворення, експертиза та контроль вартості у будівництві/Ціноутворення).

Джерело: www.minregion.gov.ua

 

Переплата з податку на прибуток може зараховуватися
в рахунок сплати авансових внесків: думка суду

Одна з основних проблем, що виникли у зв’язку із запровадженням з 01.01.2013 р. авансової сплати податку на прибуток, пов’язана із запереченням ДПСУ можливості зарахування переплати з податку на прибуток у рахунок сплати таких авансових внесків.

При цьому, незважаючи на незаконність подібного підходу, податківці вже активно його реалізують, а платникам залишається захищати свої інтереси шляхом оскарження відповідних податкових вимог у суді.

Так, Харківський окружний адміністративний суд у постанові від 31.01.2013 р. у справі № 820/486/13-а дійшов висновку, що податківці зобов’язані самостійно (без подання платником заяви) зараховувати переплату з податку на прибуток у рахунок сплати авансових внесків. При цьому з метою обґрунтування цього висновку суду було достатньо послатися на приписи п. 87.1 ПКУ.

Залишається сподіватися, що подальша судова практика, у тому числі в судах вищої інстанції, складатиметься для платників так само позитивно.

Джерело: nibu.factor.ua

 

Як визначати дату завершення імпортної операції

ДПСУ у листі від 29.12.2012 р. № 12875/0/71-12/22-3317 оприлюднила свою думку щодо визначення дати завершення імпортної операції для здійснення контролю за імпортними операціями.

Так, датою завершення імпортної операції є дата надходження товару на митну територію України, фактичного перетину ним митного кордону. При цьому надходження товару на митну територію України має підтверджуватися проставлянням відповідних митних забезпечень на товаросупровідних та товарно-транспортних документах, але за обов’язкової наявності митної декларації (далі — МД) типу ІМ-40.

Ураховуючи це, податківці вказали, що якщо на момент проведення документальної перевірки імпортера у нього є лише товаросупровідні або товарно-транспортні документи із зазначенням дати перетину (ввезення) такими товарами митного кордону України, але за відсутності належним чином оформленої МД типу ІМ-40, то з резидента стягується пеня за наявності прострочення.

Зазначимо також, що відповідно до змін, запроваджених постановою НБУ від 16.11.2012 р. № 475, на сьогодні тимчасово, на 6 місяців, уведено 90-денний строк розрахунків за зовнішньоекономічними операціями. Ця норма запрацювала з 19.11.2012 р.

При цьому на ЗЕД-операції, що розпочалися до набуття чинності постановою № 475, тобто до 19.11.2012 р., строк розрахунків залишився незмінним — 180 календарних днів. На ЗЕД-операції, що розпочалися з 19.11.2012 р., повинен розповсюджуватися строк розрахунків — 90 календарних днів.

У зв’язку з цим нагадаємо, що свого часу НБУ справедливо звернув увагу на те, що в цілях застосування цього правила ключову роль відіграє не дата укладення договору, а момент здійснення відповідної операції: вивезення товару, складання акта, перерахування передоплати.

Джерело: nibu.factor.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі