Теми статей
Обрати теми

Китайський Новий рік

Редакція ББ
Стаття

Китайський Новий рік

 

Із давніх часів Новий рік є головним та найтривалішим святом у Китаї.

 

Від чого залежить час початку китайського Нового
року
?

Дата Китайського Нового року обчислюється за місячним календарем. Настає це свято щороку в день першого молодика, що йде слідом за закінченням повного місячного циклу після зимового сонцестояння. Тобто це може бути будь-який день у проміжку між 21 січня та 21 лютого.

 

Коли починається новий рік за китайським календарем в 2013 році?

У 2013 році китайський (або східний) новий рік настане 10 лютого. Тож зустрічати його потрібно в ніч із 9 лютого на 10 лютого 2013 року. А закінчиться він 30 січня 2014 року (31 січня 2014 року почнеться рік зеленого дерев'яного Коня).

А 2013 рік — рік чорної водяної Змії.

 

Як ще називають китайський Новий рік?

Китайський Новий рік часто неофіційно називають «Місячний новий рік» або «Свято весни» (якщо дослівно перекласти з китайської).

«Місячним новим роком» його називають тому, що він є похідним елементом місячно-сонячного китайського календаря, а власне, його точна дата визначається на основі місячних фаз. Ці дні, як правило, перетворюються на фестиваль, що традиційно починається в перший день першого ж місяця китайського календаря та закінчується Святом ліхтарів, яке настає на 15-й день святкувань. У цю новорічну пору більшість китайців збираються сім'ями на свою щорічну вечерю возз'єднання.

Кожен новий рік пов'язаний з однією з 12 тварин та одним із п'яти елементів. Перший день Нового року починають із запуску феєрверків та вертушок та спалювання пахощів. Феєрверки мають відлякувати злих духів і цим привернути в сім'ю дух утихомирення і щастя. Наприкінці дня сім'я вітає повернення божеств додому після їх відвідування світу духів, де вони «звітували» про минулий рік, а потім віддає данину шануванню предків.

Китайський Новий рік є найдовшим і найважливішим святом у китайському місячному календарі. Походження цього свята належить до стародавніх часів, і в сучасних формі воно відбиває символічну повагу до міфів, вірувань і традицій, що збереглися в китайському суспільстві, — це свято стало відображенням того, як люди поводилися та у що вони вірили протягом багатьох століть історії Китаю.

На думку китайців, у цей перший весняний день відбувається пробудження природи, починається відлік нового річного циклу, оживають земля та паростки життя, що нею зберігаються.

Завершуються новорічні свята в Китаї Святом ліхтарів..

 

Найпопулярніші китайські традиції

1. На Новий рік у кожній китайській оселі обов'язково будуть апельсини та мандарини. Мандарини асоціюються китайцями з багатством та обов'язково дарують один одному по два плоди мандарина — символічне побажання достатку. Плід мандарина символізує золото, а плоди апельсина — успіх. Крім того, ці плоди яскраво забарвлені, а яскравий колір асоціюється із доброю долею. Якщо у фрукта є ще й стебло з листячком, то такий фрукт символізує родючість. Як ми купуємо та прикрашаємо до Нового року ялинку, так китайці купують живі мандаринові дерева в горщиках.

2. На Новий рік на стіл китайці ставлять довгі макарони, що символізують тривалий культурний шлях Китаю, і різати їх вважається неввічливим.

3. На Новий рік китайці готують ціле курча. Це — символ відродження, єдності та процвітання. Курчат зазвичай варять або тушкують просто з головою та лапами (не відрізаними).

4. Стиглий гранат символізує щастя і своїм яскравим забарвленням відганятиме злих духів. Ще один фрукт, що символізує єдність, який буде на столі, — диня.

5 . Ще один цікавий звичай — класти монету в галушки. Той, кому монета дістанеться, матиме дуже успішний новий рік.

6. . На столі обов'язково має бути насіння. Воно символізує родючість, багатство та врожайність, а також нагадує людям про можливість добрих подій у майбутньому.

7. До столу подають також і рибу. Її знову-таки готують цілою, залишаючи неторканими голову і хвіст. Причому при виборі риби в магазині купують рибу з чистими очима. Увечері напередодні Нового року з'їдають половину риби, а другу половину залишають на наступний день. Якщо до китайської оселі завітає гість, рибу слід повернути головою до нього — на знак поваги.

У китайців є ще багато інших цікавих традицій зі своїм історичним значенням, але хотілося б згадати традицію приносити Тацю Процвітання. На Таці Процвітання зазвичай пропонують дітям і гостям 8 різних солодощів, причому кожні мають своє символічне значення.

Традиційні солодощі на Таці Процвітання та їх значення: кокос (дух єдності й товариства), цукати з дині (міцне здоров'я), горішки лічі (сімейні стосунки), кумкуват (процвітання), лонган (плодючість), арахіс (довге життя), насіння лотоса (велика сім'я), насіннячка кавуна (щастя, істина). А які солодощі виберете ви?

 

За матеріалами інтернет-ресурсів

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі