Матеріально-технічна база малого виробництва дистилятів включає:
відокремлені нежитлові приміщення (цехи, підвали, ангари), призначені для здійснення господарської діяльності, що належать та/або знаходяться у користуванні суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) на підставі будь-якого речового права, визначеного законодавством України;
власну або залучену на договірних засадах акредитовану відповідно до законодавства лабораторію для проведення робіт з перевірки якості та безпечності спиртових дистилятів та спиртних напоїв;
обладнання для виробництва спиртових дистилятів, виробництва та розливу у споживчу тару спиртних напоїв, а саме для забезпечення:
приймання, вимірювання, зберігання сировини;
підготовки, подрібнення та/або пресування сировини;
мацерації сировини (за необхідності);
отримання сусла та підготовки його до бродіння;
спиртового бродіння сусла;
зберігання виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, медових (за необхідності);
перегонки (дистиляції) спиртової бражки та/або ректифікації;
купажування, коригування спиртних напоїв (за необхідності);
зберігання або витримки спиртових дистилятів та/або спиртних напоїв;
розливу спиртних напоїв у споживчу тару;
санітарної обробки технологічного обладнання та інвентарю згідно з вимогами законодавства.
Переробку плодів, ягід, винограду, зерна та солоду, виготовлення та зберігання виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, медових, виготовлення спиртової бражки проводять з використанням типового технологічного обладнання і ємностей, виготовлених із матеріалів, призначених для контакту з харчовими продуктами, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів визначаються цим Законом.
Декларація відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів вимогам законодавства подається до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Форма декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів вимогам законодавства, порядок її подання та реєстрації визначаються Кабінетом Міністрів України.